Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema. Tereyağ ve margarinde su damlacıkları yağ ile çevrilidir (yağ içinde su emülsiyonu); süt ve kremada ise yağ damlacıkları su ile çevrilidir (su içinde yağ emülsiyonları).
Margarinler; renk, lezzet ve yapı olarak tereyağına benzeyen bir emülsiyon (su-yağ karışımı) olup; bitkisel yağ, süt,yoğurt, peynir suyu tozu, su, vitamin gibi girdiler kullanılarak hazırlanır.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
Emülsiyonlar, normal şartlarda karışmayan iki veya daha fazla sayıda sıvının oluşturduğu karışım benzeri yapılarıdır. Emulsion kavramı Latince kökenli olup esas olarak yağ ve su karışımı olan süt, ya da sütsü karışımları ifade etmektedir. İki sıvı farklı özelliklerde emülsiyonlar oluşturabilir.
Sudaki yağ emülsiyon, yağlı fazın suda veya başka bir sulu sıvıya dağıldığı bir karışımdır. Küçük yağ damlacıkları su fazında (sürekli faz) ince bir şekilde dağılır ve bu yağ-in-su emülsiyonunu oluşturur.
İlgili 40 soru bulundu
Kararsız emülsiyon zamanla ayrılır; D. Sürfaktan (mor çevre) Faz II ve Faz I arasındaki arayüze yerleşerek emülsiyonu stabilize eder. Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema.
Mayonez ve süt de emülsiyon karışımına örnek olarak verilebilir. Zeytinyağı ve sirke de emülsiyon karışımlar arasında yer alır. En yaygın olarak verilebilecek olan emülsiyon örneği de su ve zeytinyağı olarak ifade edilmektedir.
Kuru emülsiyonlar, suda çözünen veya çözünmeyen taşıyıcılar içeren Y/S emülsiyonun kuru- tulmasıyla elde edilen sistemlerdir. Kurutma işlemi so- nucunda su fazı uzaklaşmakta ve katı taşıyıcı yağ fazını Page 3 Emülsiyonlar 2 7 9 içine almaktadır.
Emülsiyonlar, karışmayan iki sıvının birbiri içinde dağılmasından oluşan, homojen görünüşlü heterojen sistemlerdir. Termodinamik olarak dayanıklı değildirler. Emülsiyon içerisindeki dağılmış damlacıklar (globüller) karışımın iç fazını, diğer sıvı kısım ise, dış fazını (sürekli faz) oluşturmaktadır.
Bitümlü yalıtım emülsiyonları, bitüm taneciklerinin emülgatör yardımı ile su içerisinde dağılması ile oluşan bitümlü bağlayıcılardır. Bitümlü solüsyonlar, bitüm ile katkıların özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen karışımlardır.
Suda Çözünür kesme sıvıları suya eklendiğinde bir emülsiyon oluşturur. Bu emülsifiye edilebilir yağlar, suyla karışmalarını ve süt beyazı bir emülsiyon oluşturmalarını sağlayan emülsiyonlaştırıcılar içeren mineral yağ bazlı konsantrelerdir.
İki fazda da damlacıklar oluşur. Karıştırmanın durdurulması ile damlacıklar bir araya gelerek iki sıvı birbirinden ayrılır yani faz ayrılması olur. Emülsiyonlarda iki sıvının birbiri içerisinde homojen karışmasını/dağılmasını sağlamak üzere emülgatör (sürfaktanlar) kullanılır.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanabilir miyim? Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Becel Tereyağı Severlere ürünümüzü kısaca; tereyağının hayvansal bir katkı içermeyen, tamamen bitkisel yağlar içeren benzeri olarak tanımlayabiliriz. Dünyada bu tip ürünlerle ilgili olarak “bitkisel tereyağı – plant butter” terimi kullanılmaktadır.
Emülsifiye etme aslında mutfaklarda yer alan geleneksel uygulamalardan birisidir. Mayonez, salata sosu, tereyağı ve dondurma gibi yiyecekler emülsiyondur. Bu yiyeceklerde yağ ve su bileşenleri emülgatör maddelerin yardımı ile kararlı bir şekilde bir arada bu- lunarak homojen karışım oluşturmaktadır.
Emülsiyon Limon Aroması nedir? Özellikle gıdalara limon kokusu ve tadını kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Haliyle koku ve tat verici özelliğe sahip bileşenlerden oluşan karışımdır. Aromalar, gıda ve ilaç endüstrilerinde son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu maskelemek amacıyla da kullanılmaktadır.
Beyaz içecek emülsiyonu ya da Bulanıklık verici şeklinde isimlendirmeleride mevcuttur. Lezzetin üst seviyede olduğu, aromalı içeceklerin üretimi için en önemli girdi kaliteli emülsiyonlarıdır. Beyaz emülsiyon; aromalı içecek üretiminde, bulanıklığını vermektedir.
İçecek üretiminde en önemli ürün olan emülsiyonlar, çökmeyen bulanık bir görünüm, renk ve meyve tadını verir. Gıda endüstrisinde sıkça kullanılan emülsiyonlar fonksiyonel bileşenlerin çevresel şartlara karşı korunmasını sağlayarak insan sağlığına dolaylı yoldan katkı sağlamaktadır.
Emülsifiye ürünleri sucuk, salam, piliç salam, sosis şeklinde örneklendirilmektedir. Kişilerin damak zevklerine göre pek çok emülsifiye ürün çeşitleri de bulunmaktadır. Bu ürünler özel üretim şeklinde satılmaktadır.
Gıda endüstrisinde kullanılan emülgatörler, farklı bileşimlerden dolayı kıvamda sorun yaşayabilecek daha iyi gıda kalitesi elde edilmesini sağlar. Emülgatörler sayesinde iki fazı (sulu ve yağ) birleştirmek mümkündür; örneğin hardalda, mayonezde, çeşitli soslarda.
Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri