Tereyağını orijinal ambalajına veya alüminyum folyoya sıkıca sarın. Tereyağı sıkıca kapatıldığı sürece orijinal yağlı kağıdında buzdolabında saklanabilir. Kağıt yırtılmışsa ve sıkıca kapatamıyorsanız, taze kalması için alüminyum folyoya sarın. Tereyağını buzdolabına diğer yiyeceklerden uzak bir yere koyun.
Yapılan çalışmalara göre, tuzlanmış tereyağı oda sıcaklığında uygun koşullarda saklandığında birkaç ay tazeliğini korurken, buzdolabında saklandığında oksidasyonun önlenmesinden kaynaklı olarak çok daha uzun süre tazeliğini korumaktadır.
Tereyağını Koroplast Kilitli Poşet İçerisine yerleştirin, hava ile temasını kestiğinizden yani güzel bir şekilde paketlediğinizden emin olun ve derin dondurucu içerisine koyun. Tereyağını 1 yıl sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz. Fakat bunun için tereyağının -18 derece de saklanması gereklidir.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Dondurulmuş Tereyağı Bozulabilir Mi? Uygun şekilde saklanan tereyağı, paket üzerindeki kullanım tarihinden önce dondurulursa dört aya kadar dondurulabilir. Tereyağı, dört aydan daha uzun süre saklanırsa, taze tereyağı tadını kaybetmeye başlayabilir ve dondurucudan tat ve koku alabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Bir bardağa sığacak miktarda tereyağını kesin ve bir tabağa koyun. Bir bardağa sıcak su koyun ve 2 dakika bekletin. Sonra vakit kaybetmeden suyu boşaltın ve bardağı tereyağının üstüne kapatın. Birkaç dakika sonra tereyağının oda sıcaklığına gelmiş olduğunu göreceksiniz.
Bu testi yaparken tereyağını oda sıcaklığında 1-2 saat bekletebilirsiniz. Bir süre sonra yağ, su gibi erimeye başlıyorsa, elinizde tuttuğunuz yağ sahte olabilir. Hakiki tereyağı su gibi erimez, oda sıcaklığında formunu korur ve yavaş yavaş yumuşayarak erir.
Tereyağı aşırı derecede sıcak olursa veya açıkta fazla kalırsa oksitlenir. Bu demektir ki tadı acımsı ve kokusu kötü olur. Bu yüzden tereyağını soğuk ve karanlık yerlerde saklamak uygundur.
Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir. Tereyağının bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sebebi çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır.
Tereyağı ne kadar dayanır? Vakumlu ambalajı sayesinde açılmadığı takdirde 6 ay +4 derecede buzdolabında saklanabilir. Son kullanma tarihi ürünün üzerinde olup aynı zamanda parti numarası olarak geçmektedir. Açıldığı takdirde 20 gün içinde tüketiniz ve buzdolabında saklayınız.
Her ne kadar tereyağının içeriği bakteri oluşum riskini azaltsa da ısı, sıcaklık, oksijen gibi etkenlere maruz kalması kokusunda ve renginde değişikliklere neden olup bozulmasını sağlayabilir. Bu nedenle doğru koşullarda muhafaza edilmeli, kokusunda, renginde bir değişiklik meydana gelmişse tüketmemeye çalışılmalıdır.
Tereyağının Tuzlanması: Tuzlu tereyağ üretimi arzulanıyorsa, kitleye yoğurma işleminin başında saf mutfak tuzu olduğu gibi(kuru tuzlama) veya erimiş halde(ıslak tuzlama) katılır. Tuz, yoğurma işlemi sırasında yağ kitlesine muntazam şekilde yayılmalıdır. Tuz miktarı genel olarak %0.3 ile %1.5 arasında değişir.
Tereyağınızı yumuşak seviyorsanız küçük bir miktarını birkaç günlüğüne dışarıda tutabilir, gıda güvenliğinin daha önemli olduğunu düşünüyorsanız buzdolabından vazgeçmeyebilirsiniz.
Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır. Fakat kimi insanlar tereyağı tüketimi tehlikelidir. Özellikle tereyağı yedikten sonra oluşan sorunlarınız varsa kesinlikle doktorunuza başvurun.
Tereyağı Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir. Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
Tereyağının ekşi bir lezzet almaması için yıkama işleminin yapılması gereklidir. Bu amaçla işlenen krema kitlesi kadar su davlumbaza konulur. Sonra makineye birkaç devir yaptırılarak tereyağı topağına yapışıp kalmış yayıkaltı artıklarının uzaklaştırılması sağlanır.
Daha sonra tereyağı yıkanır. Tereyağının yıkanması onun bazı kötü kokularını alır ve dayanıklılığını arada arttırsa da tereyağının kendisine olan hoş aromasını da zayıflatabilir. Yıkama suyunu ölçülü kullanmak, ısısını da iyi ayarlamak gerekir.
Tereyağı çözüldükten sonra tekrar dondurulur mu? Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Hem tuzlu hem de tuzsuz tereyağı buzdolabında yaklaşık 3 hafta taze olarak kalacaktır.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Kilitli bir poşete tereyağını koyun, ardından havasını alıp poşeti kapatın ve son olarak da kaseye doldurduğunuz ılık suya daldırın. Bu kolay yöntemle, yaklaşık yarım saat sonra tereyağının oda sıcaklığına ulaştığını fark edeceksiniz.
Tereyağın bozulmaması ve küflenmemesi için doğru yerde saklamak çok önemlidir. Tereyağı her ne kadar bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az olsa da uygun koşullar sağlanmadığında bakteri oluşturma ve bozulma ihtimali yüksektir.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri