Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Tereyağı teknolojisinde hammadde olarak süt, krema ve yoğurttan faydalanılmaktadır. Tereyağ Bileşimi: Tuzsuz tereyağı en az %82 oranında süt yağı, su oranı ise en çok %16 olmalıdır. Buna göre tereyağında yaklaşık %2 oranında diğer maddeler bulunabilir.
Süt içeren yiyeceklerden veya aşağıdaki bileşenlerden herhangi birini kullanmayın: Tereyağı, süt kaymağı, tereyağı asidi, tereyağı esteri. Ayran.
Süt ve Süt Ürünleri Grubu
Bu grupta yer alan başlıca besinler süt, yoğurt ve peynirdir. Türkiye'de süt, yoğurt ve peynir için genellikle inek sütü kullanılır; ancak keçi, koyun gibi diğer hayvanların sütleri, bu sütlerin tozları ve kalsiyumla zenginleştirilmiş soya sütü gibi ürünler de bu gruba dahil edilir.
Yine kefir, asidofiluslu süt, krema gibi süt ürünleri de beslenme ve sağlık açısından önemli süt ürünleridir.
İlgili 37 soru bulundu
Baklavanın ana maddesi un olduğu için verdiği enerji yüksektir. Hamurun içine konulan süt ve yoğurt ile hamurun vitamin ve mineral içeriği ve protein değeri artırılmaktadır. Süt ve yoğurtta A, B1, B2, B3, D, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor mineralleri ve laktoz bulunmaktadır.
Yemeklik olarak kullanılan ekmek, eğer su ve yağ ile yapılmışsa genellikle süt içermez, bununla birlikte içindekiler listesini okumayı ihmal etmeyiniz. Pastahane ürünleri ve kahve ile yenen kurabiye çeşitleri ise genellikle hem süt hem de margarin ve tereyağı içerir.
Hayır, bulunmaz. Sade makarna, durum buğdayı irmiği ve su ile üretilmektedir.
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Tereyağı, yayıkaltı ve ekşi krema: Tereyağı spontan fermantasyon veya genellikle starter kültür kullanılarak kontrollü fermantasyonla olgunlaştırılmış ekşi kremadan üretilen bir süt ürünüdür.
Başlıca fermente süt ürünleri; peynir, yoğurt, ayran, kefir, kımız ve quarktır.
Dondurma, ana bileşeni süt olan ve çeşitli maddelerin ilavesiyle hazırlanarak dondurulup, piyasaya sürülen bir gıda maddesidir.
Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.
Yumurta bir et veya süt ürünü değildir. Sütten üretilmediği için ne süt ürünü, etten üretilmediği için ne de et ürünü değildir. Yumurta tavuktan çıkar. Süt ürünleri=> inek, keçi, koyun gibi hayvanların sütünden elde edilmiş yiyecek veya içecek türleridir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Alışılmış margarinlerin bir çoğu süt içermez.
Kahvaltıda pekmez, zeytin, kuru meyveler, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık gibi mevsime uygun çiğ sebzeler verilebilir.
Tereyağının yayıkta yapılma işleminden sonra elde edilen, geriye kalan sıvı, normal havada bulunan bakterilerle birleşir, gitgide koyulaşarak ekşir ve hoş keskin bir tat alırdı. Oluşan bu tereyağı sütü; bisküvi ve fırında pişirilmiş gıdalar için mükemmel bir ilave olurdu.
Elde edilmesi her zaman kolay olmasa da, tereyağı genel olarak yağ içeren tüm sütlerden elde edilebilmektedir. Her sütten tereyağı elde etmek mümkün değildir. Örneğin kısrak ve sıpa sütü tereyağı elde etmek için elverişli değildir. Tereyağı üretiminde en elverişli süt inek, koyun ve keçi sütüdür.
Süt ve krema genellikle içerdikleri süt yağı miktarına göre sınıflandırılarak satılır. Süt yağı esas olarak her biri üç yağ asidi içeren trigliseridlerden oluşur. Süt trigliseridleri miristik asit, palmitik asit, stearik asit, palmitoleik asit, oleik asit, linoleik asit, alfa linolenik asit yağ asitleri içerir.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri