Kastan oluşan bir doku olan rahmin iç kısmı, ortalama her 28 günde bir adet döngüsünde yaşanan hormonal değişime bağlı olarak kendini gebelik sürecine hazırlamak için bir miktar kalınlaşır. Rahim duvarı kalınlaşması gebelik süresince de devam eder.
Atipik olmayan rahim duvarı kalınlaşması tedavisinde progesteron kullanılır. Progestin, kalın rahim duvarı inceltilmesi için kullanılan yapay progesteron hormonu ilacıdır. Bu sayede progesteron hormonu eksikliği nedeniyle kalınlaşmış olan endometrium tedavi edilir.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Farklı nedenlerden dolayı uzun süre ile östrojen kullanımının, progesteron ile dengelenmediği durumlarda rahim duvarı kalınlaşması görülebilir. Uzun regl aralıkları olan, diyabet, obezite ve polikistik over sendromu gibi hastalıklara sahip olan kişiler de risk grubundadır.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Kişinin hayatını tehlikeye atacak boyutta şiddetli kan kayıplarının yaşanabildiği bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde kansere yol açabilir.
Rahim, 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsünde, kendini gebelik için hazırlar. Bu süreçte salgılanan hormonların da etkisiyle rahim duvarı kalınlaşabilir. Gebelik gerçekleşmez ve adet kanaması olursa, rahim duvarındaki kalınlaşan dokular dökülür ve rahim duvarı normal kalınlığına yeniden kavuşur.
Ancak bazı durumlarda rahim duvarı normalden daha kalın hale gelebilir. Sonuç olarak rahim duvarı kalınlaşması kadınlar arasında sık görülen bir problemdir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Erken teşhis ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Rahim içi temizleme işlemi (dilatasyon & küretaj)
Dilatasyon & küretaj (D&C), rahim ağzı dokusunun (serviks) genişletilerek ince aletlerle (küret&kanül) rahim içindeki dokunun cerrahi olarak çıkarılma işlemine verilen isimdir.
Rahim duvarı kalınlaşması adet düzensizliklerine yol açtığı için, normalden erken ya da geç adet görülmesi oluşabilir.
Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engelleyerek, rahim iç duvarını incelterek ve spermin rahim içine girişini zorlaştırarak etki gösterir. Mükemmel kullanıldığı zaman gebelik riski ilk 1 yıl yaklaşık yüzde 1'dir.
Rahim duvarı (endometriyum) kendini gebelik sürecine hazırlamak için adet döngüsü nedeniyle yaşanan hormonal değişime bağlı olarak bir miktar kalınlaşır ve bu kalınlaşma gebelik sırasında da devam eder. Eğer gebelik oluşmazsa endometrium kalınlığını sürdüremez ve pulcuklar halinde dökülme ve incelme başlar.
Vajina kendi mukus salgısı ile kendi kendini doğal olarak temizleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle ilişki sonrası, tuvaletten sonra ya da yıkanırken vajina içini yıkamamaya özen gösterin. Dış bölgeleri temizlemek için ılık su ve parfümsüz beyaz sabun kullanabilirsiniz.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
İdrar ya da gayta çıkışı sonrası su ile önden arkaya temizlik yapmak ve ayrıca önden arkaya tuvalet kağıdı ile kurulama yapmak önemlidir. Tampon kullanılıyorsa, içeride unutmamak ve sık değiştirmek gereklidir. Uzun süre vajina içinde unutulan tamponlar ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir.
Bir diğer deyişle, rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle, menopoz döneminde görülen anormal kanama durumlarında rahim duvarı kalınlaşmasından şüphelenilmesi ve erken dönemde tedavi alınması çok önemlidir.
Kapalı rahim ameliyatı, hasta dostu bir ameliyattır. Çünkü bu ameliyat şekli; hastada daha az ağrı, daha az kanama, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha çabuk iyileşme dönemi ve hastanede daha az kalma gibi birçok avantajlar bulundurmaktadır. Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir.
Endometriyum, adet dönemlerinde en ince haldedir ve genellikle 2-4 milimetre arasında ölçümlenir. Döngünün 6 ile 14. günleri arasında kanama durur ve endometriyum kalınlaşmaya başlar. Bu aşamada 5-7 mm arasında ölçüm yapabilir. Yumurtlama günü yaklaştıkça endometriyum yaklaşık 11 mm'ye kadar kalınlaşır.
Bu problem özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda görülmektedir. Hormonal dengenin bozulması ve farklı hastalıklar, bu probleme yol açabilmektedir. Bununla birlikte rahim duvarı kalınlaşmasının nedenleri arasında pek çok faktör sıralanabilse de en temel neden menopoz dönemidir. Bu dönemde progesteron hormonu üretilmez.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir. BHCG testi yapılmalıdır. Menopoz öncesi endometrium 15 mm den fazla olması hiperplazi işareti olabilir, takip ve tedavi gerektirir.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Rahim ağzı aleti tutularak rahim ağzı yavaşça genişletilir. Rahimin içerisinde bulunan doku ya da kürek denilen bir aletle içerisinde bulunan sıvı emilerek alınır. Çoğu kişide bulunan doku incelemesi için laboratuvarlara bu örneklerde gönderilir. Ayrıca rahimden biyopsi yapılmasında endometrial yöntem uygulanabilir.
Leke şeklinde kanama: Leke şeklinde kanama, rahim kanseri veya rahim ağzı kanserinin diğer bir belirtisidir. Bu, vajinadan az miktarda kan gelmesi şeklinde olabilir. Ağrı: Rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri genellikle ağrıya neden olmaz.
Eşim boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmelidir? Cinsel birliktelik sonrası 20-30 dakika kadar sır üstü yatar pozisyonda istirahat edilmesi sperm hücrelerinin rahim kanalına ve tüplere ilerlemesi için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri