Oda sıcaklığına geldiğinde hemen sürülebilir kıvama gelen ve eriyen tereyağı, organik olarak nitelendirilebilir. Ayrıca tavada eridiğinde çıkan köpüklerde tereyağının organik olduğunu gösterir.
Tereyağını tavada erittiğinizde göz göz olmuyor ve köpürmüyorsa kesinlikle sahtedir, ve sakın tüketmeyin. Doğal ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür. Köpürmesinin nedeni tereyağının içerisinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı yukarı çıkmasıdır.
Köpürme testi: Tavada eriyen tereyağ köpürmüyorsa sahtedir
Tüketmemenizde fayda var. Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkması.
Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar. Bu köpürmenin nedeni ise, yağ yapılırken kendi bünyesinde bulunan suyun açığa çıkmasıdır.
Sade yağ yaparken çıkan köpük özenle ayrıştırılmalıdır. Oluşan köpükler süzgeç ya da kaşık yardımıyla belirli aralıklarla alınır. Köpüklenme bitene kadar devam edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Sade yağ; tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeler uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 700 gram sade yağ çıkıyor.
Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz. Ancak kaynar suda tereyağının parçalanmadan tek parça olarak erimesi söz konusuysa ürünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Önemli olan tereyağı üzerinde dalga dalga renk koyulukları olmamasıdır. Eğer kontrol edilen tereyağında renk koyulukları ve belirgin renk farklılıkları varsa bozulduğu düşünülebilir. 2 - Koku: Herhangi sorunu olmayan tereyağı koklandığında süt kokusu gelecektir.
Bir miktar tereyağı alarak kaynayan suyun içerisine atmanız halinde tereyağı parçalara ayrılmadan tek parça halinde eriyorsa satın aldığınız tereyağını tüketebilirsiniz. Sabit kıvamlı bir yağ çeşidi olan tereyağı, dondurucudan çıkardığınızda oda sıcaklığında erimeyen tereyağı, gerçek tereyağıdır.
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 152.78 TL + KDV.
Köpürmesinin nedeni tereyağının içerisinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı yukarı çıkmasıdır. Tereyağının oda sıcaklığında beklerken tam anlamıyla erimeyeceğini söylemiştik, ancak eridiği kısımların da kontrolü çok önemli.
Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Doğal Trabzon Tereyağı
Bu yağ, köylerdeki mera ve çayırlıklarda, yöreye özgü bitkilerle ve otlarla beslenen hayvanların sütünden elde edilmektedir. Bölgenin florası ve hayvanların yeşil ağırlıklı beslenmesi sebebiyle sahip olduğu sarı renk ve aromatik lezzeti ile bilinmektedir.
"PATATES NİŞASTASI VARSA ÇABUK ERİYİP DAĞILIR"
Eğer 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısında şüphe duyulabilir. Patates püresi varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir. Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışardan anlaşılma imkânı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır. Tereyağı Bir Yıl Boyunca Dondurulabilir mi?
Normalde 1 yıl ömrü olan bu ürün, uygun saklama koşullarında (yani -18 derecede) iki yıl saklanabilir. Kullanacağınız miktarlarda porsiyon haline getirip, istediğiniz zaman -18 den çıkarıp ve çözüp kullanabilirsiniz.
Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir. Tereyağı şirketlerinin çoğu, marketten çıktıktan sonra buzdolabında saklanmayacağı beklentisiyle tereyağı üretir, bu nedenle uygun önlemleri aldığınız sürece tereyağınızı hemen hemen her yerde saklayabilirsiniz.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
Tereyağı, ağırlıkça % 80-90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kuru maddesi, ve en fazla % 16 oranında su içeriğine sahip tuzlu olanlara ise %2 oranında tuz katılabilen bir süt ürünüdür.
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Sütü kaynatma işlemi ardından 10 kiloya yakın kaymak elde ediliyorsa bu kaymağın yaklaşık olarak 9 kilosu tereyağına dönüştürülebilir.
Tereyağı ile ilgili en çok merak edilen konuların başında 1 kg tereyağı elde etmek için ne kadar süte ihtiyaç duyulduğudur. 1 kg sütten 1 kg tereyağı çıkmaz. Seri üretim tesislerinde yapılan üretim işleminde 1,5-2 kg tereyağı elde etmek için 5-10 litre arası süte ihtiyaç vardır.
Evde tereyağ yapımı için tam yağlı çiğ süt, çiğ krema veya taze sütle mayalanmış yoğurt kullanılabilir. Seçtiğiniz malzeme hangisi olursa olsun tereyağı yapımı sırasında uygulanan işlemler aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri