Termometrelerdeki cıva birbirinin tersi yönde hareket ederek ortam sıcaklığını gösterir. Buna göre soldaki minimum termometresi ısı azaldıkça aşağı iner, sağdaki maksimum termometresi de ısı arttıkça yukarı yükselir. Cıva tüplerinin içinde cıva tarafından hareket ettirilebilen mavi renkli parçalar bulunur.
Termometrenin içindeki madde ölçmek istediğimiz maddeye temas ettiğinde o madde daha sıcaksa ondan enerji alarak genleşecek, madde daha soğuksa kendisi enerji kaybederek büzülecektir. Bu değişimi gözlemleyerek ölçüm yapmak istediğimiz maddenin kaç derece olduğunu belirlemiş oluruz.
Termometre iki sabit nokta arasında kalibre edilir. Bunlar suyun donma noktasıyla kaynama noktasıdır. Normal atmosfer basıncında (760 mm cıva basıncı) bu iki nokta arasındaki mesafe Celsius termometresinde 100 eşit parçaya bölünür. Bunların her biri bir Centigrad'ı (1 °C) gösterir.
Termometre sıcaklıkları ölçen ve gösteren, ölçekleri dereceler ile belirlenen, uzun ve ince bir şekilde ampul tip cam tüpüne sahip olan, içerisinde renkli alkol ve cıva bulanan, sıcaklık değişimlerine göre alçalan ve yükselen tepkiye sahip olan sıcaklık ölçüm aletlerine verilen isimdir.
Kişi rahat bir pozisyonda oturmalı veya yatmalıdır. Ateş ölçer, kulak kanalına doğru yönlendirilmeli ve kulak memesine doğru hafifçe bastırılmalıdır. Ateş ölçer düğmesine basılmalı ve ölçüm tamamlanana kadar beklenmelidir. Ölçüm tamamlandığında, değer ekrandan okunmalı ve cihaz temizlenerek saklanmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Termometre dilaltı bölgeye veya yanağın iç tarafına yerleştirilir. Cıvalı termometre 3 dakika, dijital termometre ise sinyal sesi duyulana kadar ağız içinde tutulur. Ekrandaki ölçüm değeri okunur.
Uzaktan ateş ölçer cihazları kişilerin alın kısmından ölçüm yaparak çalışır. Termometre alın kısmından yayılma gösteren ısı kaynaklı olan radyasyonu belirleyerek bölgedeki sıcaklığın ölçümünü gerçekleştirir.
Basitçe anlatmak gerekirse bir tüpün içine konulan genleşmeye müsait sıvının sıcağı gördüğünde genişlemesi, soğuğu gördüğünde de daralmasına değer verilmesidir. Sıvı ısındığında genleşir ve tüp içerisinde yukarıya doğru çıkar. Soğuduğunda ise daralır ve aşağıya doğru içer. Termometrenin temel çalışma prensibi budur.
Sıcaklık maddelerin sıcak ya da soğuk olması durumunu ifade eder ve sıcaklık, enerji değildir. Termometre ile ölçülür. Isı: En basit ifade ile sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bir başka şekilde bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisine ısı denir.
Vücut sıcaklığını ölçmek için kullanılan cıvalı ateş ölçerler 25 santigrat derece ile 42 santigrat derece arasındaki sıcaklığı 1/10 incelikle ölçen aletlere denilmektedir.
En hızlı yol, bir bardak sıcak su (kaynama noktasına yakın) içerisine hem dijital hem de analog termometreleri beraber koymaktır. Su sıcaklığının dengelenmesi için 60-90 saniye bekleyin, ardından analog termometre okumasını dijital okumaya karşı kontrol edin.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan en yaygın cihazlardan biri cam termometredir. Bu, çalışma sıvısı olarak işlev gören cıva veya başka bir sıvı ile dolu bir cam tüpten oluşmaktadır. Sıcaklık artışı sıvının genleşmesine neden olur, bu nedenle sıvının hacmi ölçülerek sıcaklık belirlenmektedir.
° işareti evrensel bir gösterim olup "Santigrat" ı temsil eder. en sondaki "C" harfi ise "Celcius (Selsiyus)" yani dereceyi temsil etmektedir. Bu yüzden "Eksi yirmi santigrat derece" şeklinde söyleyebiliriz.
Celsius ve Fahrenheit iki sıcaklık ölçeğidir. Fahrenheit ve Celsius ölçeklerinin kesiştikleri bir nokta vardır. Onlar eşittir -40°C ve -40°F.
Günlük hayatta sıcaklık birimi olarak en çok derece Celsius (°C) kullanılmaktadır. Bilimsel işlemlerde ise daha çok Kelvin ölçeği kullanılır.
Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Cevap: "Sıcaklığı termometre ile ölçeriz. " ifadesi, DOĞRU bir ifadedir.
Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir. Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile, sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı birimi calori veya Joule'dür.
Bunlar; Gazlı termometreler. Metal termometreler (Katı Termometreler) Sıvılı termometreler şeklindedir.
Sıcaklık, bir sistemdeki atom ve moleküllerin ortalama kinetik enerjisinin bir göstergesidir, bir enerji değildir. Sıcaklık termometre ile ölçülür ve sıcaklık T sembolü ile gösterilir. Sıcaklığın Uluslararası Birim Sistemine göre birimi Kelvin'dir (K).
Küçük sıcaklık değişimlerinden etkilenen termometrelerin duyarlılığı daha fazladır. Bunun için termometrenin haznesinde daha fazla sıvı ve sıcaklıkla daha çok genleşen sıvı olmalıdır. Cıvanın tercih edilmesi bundan dolayıdır. Ayrıca kılcal boru dar olmalı ki genleşen sıvının hareketi rahat gözlenebilsin.
Ağız içi (oral), koltukaltı (aksiller), makattan (rektal), alından (temporal arter), kulak içinden (tympanik zardan) ölçüm yapılabilir. Daha çok dijital dereceler kullanılmaktadır. Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
F1 bölümünde °C/°F birimi değişikliği yapılmaktadır. F2 bölümünde cihazın ölçüm yaparken çıkarttığı bip sesi açıp kapatılabilmektedir. F3 bölümünde sıcaklık üst limit değeri için alarm kurabilme özelliği vardır. F4 bölümünde cihazın ekran ışığı açıp kapatılabilmektedir.
Koltukaltı ateşinin 36,5 ile 37,3 arasında olması normal 37,4 üstünde olması yüksek ateş sayılmaktadır. Kulaktan ölçülen ateş 35,7 ile 37,8 arası normal 37,9 üstü yüksek ateş sayılmaktadır. Alından ölçülen ateş 36,6 ile 37,8 arasında normal 37,9 üstüne çıkması yüksek ateş sayılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri