Termosların üst kısmında hava almayı engelleyen hava almaz bant ya da lastikler vardır. Bu lastikler tahrip olduğunda termos hava almaya başlar. Hava alma durumunda da termosun içindeki yiyecek ya da içecekler kısa sürede sıcaklığını kaybedecektir.
Bu ürünler kendi yapısından kaynaklı olarak termos içerisinde tehlikeli hale gelebilir. Örneğin süt çabuk bozulabilen bir ürün olduğu için uzun süre muhafaza edilmeye elverişli değildir. Termos içerisinde bile olsa açıldıktan kısa süre sonra bozulabilir.
Termosta bulunan cam ve çelik kap arasında havanın tamamen boşaltılmasına bağlı olarak ısı iletimi de gerçekleşmemektedir. Bu durum ise termosun içerisinde bulunan içeceğin ısısının korunmasını sağlamaktadır.
Belirli sıcaklıklarda bakteri üremesi meydana gelebileceğinden Stanley termosların ya da diğer Stanley ürünlerinin içine hayvansal süt ve süt ürünlerinin uzun süre konması önerilmiyor. Bakteri üremesinin yanı sıra fermantasyon, basınç oluşumuna neden olabilir ve kapak contasına zarar verebilir.
Son olarak termos bakımıyla ilgili birkaç ipucu paylaşarak bitirelim: Termoslarınızın içinde gazlı içecekler ile kuru buz, sütlü ürünler gibi koymamaya çalışın. Bu tarz ürünler termos içi basıncı artırarak kapak ve conta kısmının bozulmasına sebep olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Arızalanan termosunuzu tamir ettirmek istiyorsanız küçük ev aletleri tamiri yapan bir işletmeye gidebilirsiniz. Tamirci, termosun hava alan bölümünü tespit edecek, tamirat ya da parça değişimi yoluna gidecektir.
En iyi çelik termos markalarına bakıldığında Stanley, Vaeske, Quechua ve Cooker isimleri öne çıkar. En iyi termos bardak markaları ise Starbucks, Allmug, Jumbo ve Aladdin olarak sıralanabilir.
Kamp yapınca, doğa yürüyüşünde ya da piknikte sürekli kullandığımız termosların ortalama ömürleri beş yıl olmaktadır. Ancak kaliteli termosların kullanımına bağlı olarak bu ömrü uzatmak elbetteki mümkündür.
Bir termos soğuk şeyleri de aynı şekilde soğuk tutar. Bir çeşit soğutma cihazı içermez. Sıcak şeyleri sıcak tutan vakum, birebir aynı şekilde soğuk şeyleri soğuk tutar. Termosun soğuk muhtevasına aktarabilecek olan ısının, termos duvarları arasındaki vakum nedeniyle ona ulaşması önlenir.
Termosunuzu içi sıvı doluyken, kesinlikle buzdolabında veya buzlukta saklamayınız. Gazlı veya fermante içecek veya yiyecekler ile kullanmayınız. Maksimum izolasyon sağlaması için, kullanmadan önce 5 dakkika boyunca sıcak su ile doldurunuz ve bu şekilde ısıtmaya tabii tutunuz.
Termosun İçini Önceden Isıtın
Ancak uzun süre sıcak kalmasını istiyorsanız, önce termosun içini ısıtmanız oldukça faydalı oluyor. Eğer termosunuzun içi paslanmaz çelikse, içerisine kaynar suyu döktükten sonra en az 3 ya da 4 dakika beklemeniz gerekiyor.
Örneğin standart su termosları, suyun sıcaklığı 5-9 saat arası koruyor. Hatta bazı modellerde buz takviyesi ile bu süreyi 2-3 güne uzatmak mümkün.
Dilediğiniz miktara göre suyu kaynatın. Demliğin üstüne kaynattığın su miktarına uygun düşecek ölçüde çay ekleyin. Bu miktar genellikle 150 ml için 1 yemek kaşığı (5 -6 gr) çaydır.
Eğer dar ağzı olan bir termosa sahipseniz elde yıkamanız gerekmektedir. Kullanım kılavuzunda bulaşık makinesinde yıkanabilir ibaresi olan ürünleri, bulaşık makinesinin üst kısmında yıkamanız önerilmektedir.
Termos yapımında kullanılan malzeme kalitesi
Günümüzün son teknolojik imkanları kullanılarak üretilen termosların büyük bir kısmı paslanmaz çelikten üretilmektedir. Bu malzeme diğer malzemelere göre çok daha uzun ömürlüdür. Tat ve kokuyu tutmaz. Temizliği de bir o kadar kolaydır.
Kolay yıkanabilen ve sağlığa zararlı kimyasal barındırmayan termoslar tercih edilmelidir. Açılıp kapanabilen kapaklı termoslar yerine vidalı kapak sistemine sahip termoslar daha güvenlidir. Kapağın sızdırmaz olduğundan emin olun. Darbeye dayanıklı dış yüzeye sahip termoslara öncelik verin.
Çok sıcak bir yemek termosun içindeki basıncı arttırabilir ve termosun zarar görmesine neden olabilir. Yemeği termosa koyduktan sonra kapağı sıkıca kapatın ve açık bırakmayın. Kapak açık bırakıldığında, termosun içindeki sıcaklık hızla düşer ve yemek soğur.
Vakum, ısının kaçmasını ve soğuğun içeri girmesini önlemek için vardır.
Termosun dibinde ya da içinde kalan lekeler, kötü kokuların oluşmasının ana nedenlerinden. Bu yüzden onlardan olabildiğince kurtulmak önemli. İşte bu noktada da devreye buz parçaları giriyor.
Bunun için şu adımları izlemen yeterli olacaktır: Termosunun içine 1 paket karbonatı dök ve üzerine termos hacmi kadar sıcak su ekle. Birkaç dakika karbonatın sıcak su içinde erimesini bekle. Ardından temizlik fırçasıyla tüm iç yüzeyi iyi şekilde fırçala.
İlk olarak termosunuzun içine biraz bulaşık deterjanı dökün. Daha sonra bebek biberonu temizleme fırçası ile iç kısmı temizlemeye başlayın. İyice duruladıktan sonra termosunuz yeni kullanımlara hazır.
Bulaşık deterjanı ve mikrofiber bezi, şişe temizleyisinin etrafına sarın ve kabı nazik bir şekilde fırçalamaya başlayın. Eğer içinde sıkışmış yiyecek var ise, şişe temizleyicisini tek başına kullanın. Ardından ılık suyla durulayın. Son olarak içini havluyla silin ve kurumaya bırakın.
Penguen. 1995 yılında Şanlıurfa'da bir işletme olarak kurulan Penguen markası, 2013 yılında kurumsallaşarak üretim yapmaya devam ediyor. %100 Türk sermayesi ile üretilen termoslara sahip olan marka, müşteri memnuniyetini her şeyden üstte tutuyor. Marka, en iyi termos bardak markaları arasında öne çıkıyor.
Stanley markası William Stanley Jr. tarafından Amerika'da kurulmuş bir markadır. Zaman çizelgesine bakacak olursak zaman içinde pek çok farklı yerde üretim yapan marka, şimdilerde Seattle, WA merkezli Pacific Market International tarafından satın alındı ve üretim tesislerini Çin'e taşıdı.
Penguen 1200B Çift Katlı Çelik Termos 2 Litre Çay Termosu, estetik dış cephesiyle mutfaklarınızda ve yaşam alanlarınızda çarpıcı bir görünüm sergilerken kullanışlı tasarımı sayesinde de hayatınızı kolaylaştırır. 2 litre hacmi sayesinde tek seferde 15 bardağa kadar çay, kahve, su ve meşrubat depolayabilen Penguen termos ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri