Fanın amacı radyatörü soğutmaktır. Yani fan, motor ısındığında değil, radyatör ısındığında çalışır. araçtan araca değişmekle beraber, genelde radyatör sıcaklığı 60-70 dereceyi geçince fanlar çalışmaya başlar. Sizin araçta termostat açık kaldığı için sürekli motor suyu radyatör üzerinden geçerek devir daim yapıyor.
Özellikle uzun yolda giderken hararet sabit hızda gitseniz bile yükselir düşer. Onun dışında fan açmayabilir veya hiçbirşey yokken de fan açabilir. Bu belirtilerden anlaşılabilir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Termostat, sıcaklık sensörü bulunan metal bir valfdir. Açık ya da kapalı olabilir. Termostat kapatıldığında soğutma sıvısı motorda kalır. Motor önceden belirlenmiş bir sıcaklığa ulaştığında termostat açılır ve soğutma sıvısının devridaimine izin verir.
Termostat Arızası: Termostat çalışmadığında da hararet oluşur. Bunu motor ısınırken radyatörün soğuk kalmasından anlayabilirsiniz. Çünkü radyatör soğuk ise termostat çalışmamış demektir. Devirdaim Pompası Arızası: Soğutma sisteminin önemli parçalarından biri devirdaim pompasıdır.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Hava çoooook soğuksa, radyatorde buyukse açmayabilir. Ama araçların çoğu rolantide fan açar, çünkü hareket olmadığından soğutma etkisi azdır.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90'ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.
Arabanızdaki tüm sıvılar gibi, antifriz de zamanla bozulur ve sonunda daha asidik hale gelir. Bu, radyatöre ve su pompası, hortumlar, termostat ve radyatör kapağı gibi diğer önemli soğutma sistemi bileşenlerine zarar verebilecek korozyona neden olur.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır. Motor suyu sıcaklığı bu derecelere ulaştığı zaman fan açar. Yazlık ve kışlık fan müşürü hakkında detaylı bilgi videomuzda.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Fanı kontrol eden röle bir yerden elektrik alıyor olabilir.Kontrol ettirin. Öncelikle röleyi kontrol etmek gerekli, motor soğuk olduğu halde röle devrede kalıyorsa fan ve hararet müşürüne bakmak lazım. Bazı araçlarda hararet müşürü elektriksel temassızlık yaptığında fanı direk devreye alır.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Fanın açması bir şeylerin habercisi yani. Klima açık kullanıyorsanız fan açar. Büyük ihtimalle devir-daimde problem var. Aracın suyunu binerken mutlaka kontrol edin.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Tecrübeli bir kişi için termostat değişimi genellikle 1-2 saat sürer. Termostat değişiminde hangi kontroller yapılmalıdır? Termostat değişiminden sonra soğutma sisteminin basıncını kontrol ederek sızıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Motor yazında kışında 90C civarında çalışmalıdır. Bu değerlerde en iyi verimi elde edersiniz.
Ters çalışan termostatlar, sıcaklık derecesi yükselince kontaklarını kapatırlar, düşünce açarlar.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri