342) Tesettür için İlla Siyah Renk Şart Mıdır? Siyah, kadın için zorunlu bir renk değildir. Dış kıyafeti kastediyoruz tabi. Siyah, süslenmeye ve ziynete en uzak renk olduğu için genelde Müslüman kadınlar siyah giyinmeyi dışarıda uygun bulmuşlardır; uygun da bir tercih yapmışlardır.
(6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
İslam dünyasında değişik yörelerde farklı giysiler var. Çarşafı andıranlar da olabilir. Ama illa çarşaf olması ya da siyah olması gibi bir şart yoktur.
Müslüman için avreti örtmek, kâfirlere benzemiyor olmak gibi ayrıntılar vardır, kıyafet ayrıntıları yoktur. Erkek veya kadın için durum böyledir. Kıyafetin siyah renkli olmasına ise özellikle Hanefi mezhebi alimleri müstahab gözü ile bakmışlardır. Bu şu demektir: Siyah giyinmeyi hoş karşılamışlardır.
Tesettür aynı zamanda iffet, fazilet, şeref, hürriyet ve saadettir. Evet; ayet-i celile açıkça gösteriyor ki, müslüman kadınların yüzleri, elleri ve bir rivayete göre ayakları hariç, bütün uzuvlarını örtmeleri farzdır. Açmaları ise haramdır.
İlgili 24 soru bulundu
ÖRTÜNMENİN GAYESİ
Ahzâb Sûresi'nin 59. âyetinde; de "Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar." buyrulmaktadır.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Buna göre Müslüman bir hanımefendi dış tesettüründe siyahı tercih edebileceği gibi, kahverengiyi de tercih edebilir. Laciverti giyebileceği gibi, gri rengi de giyebilir. Bu noktada herhangi bir yasak, her hangi bir haramlık söz konusu değildir.
Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubarekfuri, Tuhfetü'l-Ahfezi, V, 333). Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması caiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde, örtünme şekli bildirilmemiştir. Belli bir şekil olsaydı, elbette Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açıkça bildirilirdi. Bunun için, (Entari veya ferace giymek şarttır) demek yanlış olduğu gibi, (Çarşaf giymek şarttır) demek de yanlıştır.
İslam'a Uygun Örtünme Şekli
Müslüman bir kadının saçları gözükmeyecek şekilde başını örtmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kadınlar başlarını örtmek için şal ve eşarp kullanırlar. Gençlikten yaşlılığa kadar sıklıkla kullanılan şallar, doğru bağlandığı sürece İslam'a uygun bir tesettür giyimi oluşturur.
Tesettür Çarşaf Modellerinden Kullanılan Kumaşlar
Krep olarak tasarlanan çarşaf modellerinde krep kumaş kullanılır. Bu kumaşların özelliği çok yumuşak bir yapıya sahip olup kesinlikle iç göstermemesidir. Bu kumaş ile tasarlanan çarşaflarda nefes alan terletmez ve zor kırışan özelliklere sahiptir.
Çarşaf, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Moritanya, Çad, Cezayir, Sudan, Yemen gibi çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda bazı kadınların giydiği bir tesettür türü. Çeşitli stilleri ve renkleri olmak ile birlikte sadece eller ve yüzün açık kalmasına izin verilir.
Böyle bir başörtüsünün bir mahzuru yoktur denilemez. Sadece baş örtüsünde değil kadının diğer dış elbiselerinde de cazip renkli kumaşlar kullanılmamalıdır. Eğer üstten örtülecek örtünün kendisi ziynet sayılabilecek renk ve görünüşte olursa, ona tam örtü denilemez.
Bayan sürücüler kırmızı rengi çok seviyorlar, özellikle keyfi olarak araç kullanan bayanlar… Otomobillerin renklerine göre fiyat farkı bulunmuyor. Ama bizde, kırmızı araba çok nazar çeker gibi bir de inanış söz konusu.
Çarşaf Türkiye'ye Tanzimat döneminde hacca gidip gelenler tarafından Araplar veya muhtemelen İranlılar'dan alınmak suretiyle getirilmiştir. Önceleri pek tutulmayan, hatta bid'at olduğu ileri sürülen çarşaf, 1870'te çıkarılan bir emirnâme ile ince yaşmak ve feracenin yasaklanmasından sonra yaygınlaşmıştır.
Kadınların kocalarına şirin görünmek için saçlarını siyaha boyamaları caizdir.
Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
Kadın kırmızı renkte giysi giyebilir mi? Değerli kardeşimiz, Kadınların kırmızı giysiler giymesi caizdir.
Gölgeli ve sıcak yerlerde siyah giyinmek daha iyidir, çünkü siyah, ısıyı daha hızlı yayar. Sıcak bir yerde güneşin altındaysanız gerçekten de en iyisi içinize siyah, dışınıza da beyaz renkli giysiler giymektir.
Her zaman söylenenin aksine eğer beyaz çarşafların üzerinde uyuyorsanız, uykunuzu sabotaj ediyor olabilirsiniz. Beyaz renk ışığı yansıtarak, uyku düzeninden sorumlu olan melatonin hormonu üretimini engeller. Hangi Renkleri Tercih Etmeli? Turuncu, sarı, kırmızı ve siyah çarşafları tercih edin.
O şu cevabı verdi: İçinde hayvan veya insan sureti bulunan bir elbiseyi giymek caiz değildir. Ve aynı şekilde Gıtra veya Şimağ yâda buna benzer giysilerde insan veya hayvan resmi bulunan bir giysi giymek de caiz değildir.
Namaz kılarken avret yerlerinin örtülmesi farzdır. Allah'ın huzurunda bulunurken avreti örtmenin tâzim gereği olması bu hükmün aklî; Kur'an, sünnet ve icmâ naklî gerekçeleri olarak zikredilir.
Ahmed'in argümanları arasında şunlar var: Bâzı Kur'an âyetleri genel olarak kadınlara "müminler olarak tanınmak ve kendilerine bir zarar gelmesin diye (elbiselerini ) üstlerine çekmelerini" ve "Onların [akraba olmayan erkeklerin huzurunda] avret yerlerini (iffetlerini) korumalarını ... ve göğüslerinin üzerine ...
Genel olarak bu âyetlerin örtünmenin mükellef, hür ve baliğ olan bütün Müslüman kadınları kapsadığı ve hükmen farz olduğu üzerinde ittifak edildiği görülmektedir.30 Müfessir Sâbûnî (ö. 2021) bu konuyu şöyle değerlendirmektedir: “Kâfir kadınlara örtünme farz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri