Tesis planlama, kurumsal bir yapının ilk düşünce aşamasından işlevini görene değin geçen aşamaları kapsayan faaliyetler topluluğudur. Tesis; motor, buzdolabı, mobilya, kağıt, vb. ürün üreten bir kurum olabileceği gibi; üniversite, kütüphane, hastahane, postahane, vb. gibi hizmet üreten kurum da olabilir.
Tesislerin yerleşim düzenine karar verilir- ken üretim süreci, üretim hacmi ve ürün çeşitliliği kararın verilmesinde büyük önem taşır. Yerleşim düzeni kararının verilmesinin ardından üretim kaynaklarının en iyi şekilde yerleştirilmesi ayrıntılı tesis planlaması olarak adlandırılır.
Tesis planlaması; tesisin yerinin ve tasarımının, tesis içi yerleşimin, malzeme aktarım sisteminin ve tesisin iyileştirilmesini kapsar. Tesis; ham madde, müşteri, çalışanlarla sürekli bir etkileşim içindedir. Tesis ham maddeye ve müşteriye ulaşılabilirlik bakımından uygun bir yere kurulmalıdır.
Tesis planlaması, bir aktivitenin gerçekleştirilmesinde faydalanılan fiziksel sabit varlıkların, ilgili aktivitenin amaçlarına en uygun şekilde kullanılması için karar vermektedir. Bir üretim işletmesi için tesis planlaması, üretim tesisinin, üretimi en iyi nasıl gerçekleştireceğini tayin etmektedir.
Tesis yerleşim planlaması, üretim kaynaklarının uygun fiziksel yerleşimini belirlemek için verilen kararların tamamıdır. Tesis yerleşim planlaması iş gücü, makine, ham madde, ürün, ara ürün, personel gibi dönüşüm sürecinde kullanılan fiziksel üretim kaynaklarının nasıl yerleştirileceği kararının verilmesidir.
İlgili 16 soru bulundu
Endüstriyel üretim yapan işletmelere genel olarak “fabrika” ya da “tesis” denmektedir. Tesis, fiziksel üretimin yapıldığı belirli ve sabit bir alan içinde kurulmuş bina ve üretim araçları topluluğu olarak tanımlanabilir.
Geleneksel anlamda üç ana işyeri düzeni sistemi vardır. Bunlar; a) Prosese yönelik b) Mamule yönelik c) Sabit pozisyonlu yerleştirmedir.
Planlamanın Amacı
Örgütsel faaliyetler arasında koordinasyon sağlayarak, bu faaliyetleri önceden belirlenen örgütsel hedeflere yöneltmektir. Planlama örgütsel işlevler arasında en önemli görülen ve en başta gelen işlevlerden biridir.
Endüstriyel tesis, gıda, tekstil, ilaç, kimya, deri vb. bir çok farklı sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara ait üretim tesislerine verilen isimdir. Bu tesislerde sektörün ve firmanın ihtiyaçlarına yönelik özel endüstriyel tesis projeleri hayata geçirilir.
Üretim yerlerinde fabrikalarda özellikle üretim prosesinin görülebilmesi için gerekli olan ve işyerinde bulunan makinelerin kullandığı güç ve kapladığı alanı da içine alan projenin çizimine makine yerleşim planı denmektedir.
Planlama Aşamaları Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
En etkili planlama türleri, stratejik planlama, operasyonel planlama, proje planlama, finansal planlama, pazarlama planlama, satış planlama ve üretim planlama gibi ayrılmaktadır.
Yeşil alanlar, parklar, çocuk bahçeleri, oyun alanları, piknik ve eğlence alanları, spor alanları, stadyum ve ibadet alanları imar planında sosyal tesis alanı olarak geçer.
Yeme-içme, dinlenme, eğlence ve spor vb. imkânları günübirlik olarak sağlayan ancak, konaklama yapılmayan tesislerin bulunduğu alanlardır. Günübirlik kullanımlara ek olarak turistlerin geceleme (Çadır, bungalov, oto karavan) yaptıkları alanlardır.
Vaziyet planı hazırlamak için kadastro müdürlüklerinden alınan aplikasyon krokilerine ihtiyaç duyulur. Yerleşim planı olarak da isimlendirilen bu harita, tasdikli kotlu kroki ile 1/1000 ölçekli imar planı paftalarından yola çıkılarak çizilir. Vaziyet planı, projenin mimari tarafından hazırlanır.
Tesis Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Yapma, kurma, temelini atma. Kuruluş.
Endüstriyel tesis kurulumu; proje kapsamında ilgili sektör dikkate alınarak özel olarak geliştirilen makineler, ekipmanlar ve diğer mekanik grupların kullanılması ile endüstriyel tesisin kurulmasıdır.
Sözlükte “üçleme” anlamındaki teslîs kelimesi (Gr. trias; Lat. trinitas) İslâm geleneğinde Hıristiyanlığın üç unsurlu (baba-oğul-kutsal ruh) ilâhlık anlayışını ifade eder. Teslîs fikri Hıristiyanlık öncesi geleneklerde (Mısır'da İsis, Osiris ve Horus, Hint'te Brahma, Vişnu, Şiva yahut Brahma, Narayana, Rudra vb.)
Planlama, istenen bir amaca ulaşmak için gerekli faaliyetlerle ilgili düşünme sürecidir. Planlama, akıllı davranışın temel bir özelliğidir. Yalnızca istenen sonucu değil, aynı zamanda bu sonuca ulaşmak için gerekli adımları da görselleştirmek için mantık ve hayal gücünün kullanılmasını kapsar.
Plan bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. saptama sürecidir yani geleceği düşünmedir. Özetle planlama, bir eylemle ilgili tüm etkinliklerin önceden hazırlanması sürecidir.
Sabit konumlu yerleşim düzeni proje tipi yerleşim olarak da adlandırılır. Bu yerleşim düzeninde temel bileşen ya da hammadde sabit olup gerekli makine, teçhizat, iş gücü ve diğer malzemeler bu sabit konuma getirilirler. Bunun en temel nedeni üretilen ürün veya hizmetin taşınamayacak kadar büyük olmasıdır.
Üretim/işlemler yönetimi; kuruluş yeri seçimi, ürün/hizmet tasarımı, tedarik zinciri yönetimi, kalite yönetimi, planlama ve kontrol, iş tasarımı ve ergonomi ile iş yeri düzenleme gibi alt konuları kapsamaktadır.
Sistemin tesis düzeninde genel amaçlı makinalar, fonksiyonlarına veya yaptıkları işlemlere göre gruplanır (Fonksiyonel Düzenleme). Örneğin, torna tezgahlan için ayrı, freze tezgahları için ayrı bir bölüm düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri