Evde su kaçağı nasıl anlaşılır sorusunun sorulması gereken yerdeyiz. Odalarda rutubet kokusu duvar boylarında kabarma parkelerde şişme görülüyorsa küçük böcekler çıkıyorsa gidere dökülen su rogar a gelmiyorsa musluklar kapalıyken su sayacı dönüyorsa tesisat su kaçağı olduğunu anlayabiliriz.
Su Kaçağı Tespit İşlemleri
Kendi evinizde veya alt komşunun tavanında su damlaları oluşabilmektedir. Bu damlalar sürekli ise temiz su tesisatında kaçak vardır. Bunun yanında tavanda veya duvarda dökülmeler ve küflenme meydana gelir. Su damlaları ara ara akıyorsa atık su tesisatında kaçak vardır.
Su kaçağı durumunda öncelikle kombinizin altındaki sıcak su vanasını kapatmalısınız. Birkaç saatlik bekleme süresinden sonra gözlem yapın. Sızıntı her nerede oluyorsa oradaki su damlaması ya da sızıntısında herhangi bir azalma yoksa bu demek oluyor ki kaçak soğuk su tesisatında meydana gelmiş.
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 350 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.
Alt kata sızan suyun temiz su tesisatından mı, yoksa pimaş hattından mı olduğunu anlamanın yolları vardır. Tavandaki su kesintisiz akıyorsa veya damlama söz konusuysa temiz su hattında sorun olduğu anlamına gelir. Eğer alt katın tavanında kabarma ve ya sararma söz konusuysa hatta bazı durumlarda kokuda yapabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Pencereden su sızıntısını önlemek için su sızıntısı bulunan noktalara saf silikon çekilmelidir. Pencereden su sızması halinde yapı marketlerden temin edilebilecek saf silikonlar, özel silikon sıkma aleti ile pencere kenarlarına çekilir.
Su kaçağı tespit cihazlarının birçok marka ve modeli vardır. Su kaçağı tespit cihazları, üstün özellikleri ve performanslarıyla dikkat çeker. Rothenberger kaçak tespit cihazı ile sorunlar farklı biçimlerde dinlenir. Farklı yüzeylerdeki su sızıntıları için kullanılır.
Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur. Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur.
Su kaçağının kırmadan tespit edilebilmesi için su kaçak bulma cihazlarının olması gereklidir. Kameralı boru içi görüntüleme, su kaçak görüntüleme kameralarının kullanılması gerekir. Bu cihazların kullanılması sayesinde noktasal tespit yapıldığından sadece bu bölgede onarım yapılır.
Gider hatlarından döktüğümüz pis ve temiz suyun borular ile kanala tahliye olması sırasında belirli nedenler ile küçük çatlaklar ya da kırılmaların oluştuğu noktalardan sızan sular su kaçağı olarak tanımlanmaktadır. Su tesisatı borularında oluşan hasarlar, su sızıntısı arızalarına neden olmaktadır.
Tesisat istenen basınca ulaşınca deneme tulumbası üzerinde bulunan vana kapatılarak 10 dakika süre ile sızdırmazlık su basıncı testine tabi tutulur. Bu süre içinde hiçbir sızdırma olmamalı ve basınç düşmemelidir. Eğer basınç testinin izlendiği manometrede basınç düşerse kaçak olduğu anlaşılır.
Su kaçakları çok farklı sebeplerden ötürü oluşabilmektedir. Temel olarak su kaçağı oluşumu sebepleri ise tesisat sisteminin erozyona uğraması, tesisat içinde tıkanıklık ya da benzeri sorunların oluşması, hatalı tesisat kurulumunun yapılması, deprem ya da sarsıntı gibi nedenler olabilmektedir.
Evde su kaçağı nasıl anlaşılır sorusunun sorulması gereken yerdeyiz. Odalarda rutubet kokusu duvar boylarında kabarma parkelerde şişme görülüyorsa küçük böcekler çıkıyorsa gidere dökülen su rogar a gelmiyorsa musluklar kapalıyken su sayacı dönüyorsa tesisat su kaçağı olduğunu anlayabiliriz.
Su borusu patlağı sıcak su borularından kaynaklanıyorsa; tecrübeli ustalarımız termal kamera kullanarak yine hiçbir yeri kırmadan tespit işlemini gerçekleştirir. Termal kamera tüm sıcak su borularının geçtiği yerlerde gezdirilir ve patlak alana geldiğinde cihaz ekranında su kaçağı olduğunu gösterir.
Bunu yapmak için, önce evinizdeki suyu tamamen kapatmanız gerekir. Tüm muslukları kapatın, bulaşık ve çamaşır makinesinin çalışmadığından emin olun. Ardından, su sayacını izleyin ve su sayacınızın dönüp dönmediğini kontrol edin. Su sayacı dönüyorsa muhtemelen hızlı hareket eden su sızıntısı var demektir.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Kiracı eğer bu nedenle bir onarım yaptırmışsa kiradan düşürülür. Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır.
Evdeki eşyaları ve malzemeleri çeşitli risklere karşı teminat altına almak için konut sigortası yaptırılabiliyor. Poliçe kapsamına dahil edilmiş olması şartıyla evi su basması durumu da konut sigortası dahilinde güvence altına alınabiliyor.
Su kaçağı tespit cihazı çeşitleri, akustik ses duyma özelliğine sahiptir. Bu sayede cihazlar kulaklık yardımı ile borudaki delikten sızan suyun oluşturduğu basınç sesini duyar ve tespit eder. Cihazlar farklı marka ve modellerde çeşitlenir.
Termal kamera ile beton altından geçen borular görülebilmektedir. Termal kamera ile yapılan inceleme sonucunda, kalorifer borularındaki su kaçağı ufak boyuttaysa kaçak tamir kimyasalı kullanılır. Su kaçak onarıcı kimyasal, kalorifer tesisatına ilave edilir.
Fayanslar kuruduğunda alt kata su sızması da durur. Alt kata su sızmasının bir diğer sebebi ise tesisat borularıdır. Tesisat borularında bir çatlak veya kırık söz konusu olduğunda alt kata su akması kaçınılmaz olur. Tesisat borularının en çok geçtiği yer banyoda fayansın altıdır.
Su tesisatçısı rutubetin nedenini bulur ve tamir eder. Boyamaya geçmeden önce, duvardaki nemin 5-6 gün kurumasını beklemelisiniz. Bundan sonrası iş, boyacı ustasında.
Üst kattan su sızması sebebiyle zarara uğrayan daire sahibi su sızması olayının gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl, her halde 10 yıl içerisinde dava açmalıdır. Bahse konu süreler su sızıntısı devam ettiği sürece işlemeye başlamaz, zamanaşımı süresinin başlayabilmesi için su sızıntısının durması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri