Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Ahir zaman (Farsça: آخر زمان) (Türkçe karşılığı: Son devir), çeşitli dinlerde kıyamet öncesinde alametlerle kendisini belli edeceği belirtilen zaman dilimi, dünyanın son günleri. İnsanlar arasında değişik din veya inançlarda dünya veya evrenin son günleri veya kıyamet kopmadan önceki zaman dilimidir.
Arapça ḳhr kökünden gelen ḳāhir قاهر “kahreden, ezici” sözcüğünden alıntıdır.
“Ahir zaman”, dünya hayatının kıyamet kopmadan önceki son dilimi anlamında kullanılan bir kavramdır. İslam inancına göre, âlemin başlangıcı olduğu gibi sonu da vardır.
Arapça kökenli bir kelime olan zerrenin ilk anlamı parçacıktır. Bir cismin en küçük kısmına zerre denir. Kelimenin Türkçe karşılığı ise kırıntıdır.
İlgili 18 soru bulundu
kahir / kâhir / قاهر
(A, uzun okunur) Üstün gelen. Yenen. Galip gelen.
Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre yalak kelimesi hem mecaz hem de gerçek anlamda kullanılabilmektedir. Gerçek anlam olarak yalak; hayvanların su içtiği kap ya da çeşme altına hazırlanmış delikli taş olarak dile getirilebilir. Mecazi anlam açısından ise laf taşıyan kimse olarak da söylenebilir.
Arapça ḳayd قَيْد “bağ, bukağı, hayvanların ayağına bağlanan kelepçe” sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için kayıt maddesine bakınız.
Kahir ekseriyetin anlamı, pek büyük bir çoğunluk, ezici çoğunluk olarak biliniyor.
Kıç kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Doğudan çıktığına inanılıyor. Bazı hadislerle birleştirildiğinde, genellikle bugünkü Suudi Arabistan veya Irak olduğuna inanılan "Necid"dir.
Son peygamber (hâtemü'l-enbiyâ) olması dolayısıyla Muhammed aleyhisselâma İslâm literatüründe “âhir zaman peygamberi” de denilmiştir. Zira ondan sonra artık peygamber gelmeyecektir ve kıyamete kadar sürecek olan devrede Allah yoluna yapılacak davet onun adına olacaktır.
- Kıyametin küçük alametlerini, din ve inanç hakkında bilgisizliğin yaygınlaşması, içkinin çokça içilmesi, fitne, öldürme ve kargaşanın çoğalması, maddî refahla birlikte kanaatsizlik ve nankörlüğün artması, Allah rızası yerine çıkar ve menfaatlerin ön plana çıkması gibi olayları saymak mümkündür.
Kirli, pis, bulaşık.
Genel anlamda üzerinden Müslüman olmayan, kafir ifadesi üzerinden kefere kelimesi kullanılır. Ancak halk arasında özellikle güven vermeyen ve kötü adam şeklinde ele alınmaktadır.
Kesra, bulunduğu harfi i ile ı arasında bir sesle seslendirir. İnce harfler i sesine, kalın harfler ise ı sesine yakın bir sesle seslendirilir.
Karık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Ark. Arklar arasında kalan toprak parçası Sabanla açılan çizi.
İbik; genellikle tavuksular ailesinin üyelerinde görülen, başın üzerinde bulunan, çoğunlukla kırmızı renkteki etimsi parça. Yüz veya boyundan sarkan etimsi parçalara ise sakal denir. Bazı yöresel ağızlarda ibik sözcüğü gaga anlamında da kullanılır.
Yal gibi demek, sıcak bir şeyin bekleyerek soğumuş olduğu anlamına gelir.
kerir ne demek? Boğulmuş ses gibi bir ses.
Matem kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'yas' anlamı üzerinden değerlendirilmektedir. Diğer bir tabirle ağlama ve üzüntü şeklinde de ifade etmek mümkün. Özellikle yaşamını kaybetmiş bir kişinin arkasından yapılan ağıt şeklinde söylenebilir. Ölen kişinin yası tutulur ve onun için matemde olunur.
Arapça kökenli bir sözcük olan helak kelimesinin sözlük anlamı ölmek ve yok olmaktır. Başta Kasas ve Casiye olmak üzere birçok ayette, Allah'ın emir ve yasaklarına uymayan ve şirk günahını işleyen kavimlerin helak edildiği yazılıdır. Helak kelimesinin yan anlamı ise şiddetli korku, cefa ve azaptır.
Sözlükte “yenmek, üstün gelmek, zor kullanarak istediğini yapmak” anlamındaki kahr kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup “yenilmeyen, yegâne kudret ve tasarruf sahibi” demektir.
Bu kelimelerin lügat anlamları ise şu şekildedir: Ker: 1. Sağır 2. kuvvet ve kudret 3. meram ve maksat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri