Teşne olmak bir şeyi çok fazla istemek, can atmak gibi anlamlara gelir. Kelimenin ikinci anlamı ise susuzluk çekmektir.
Bu makalede, susamak ve istemek gibi gündelik hayatın tam ortasından bir hissi ifade eden teşne kelime- sinin klasik Türk şiirinde kullanım şekilleri ve bu kelime etrafında oluşturulmuş anlam dünyası üzerinde çalışılmıştır.
Arapçadan önce Farsçaya sonra Türkçeye geçen teşkil kelimesi, şekil sözcüğünden türetilmiştir. Şekil, dış görünüm ve suret anlamına gelir. Teşkil etmek kelimesinin sözlük anlamı ise bir şeye şekil vermek ve biçimlendirmektir. Bu kelime günümüzde daha çok meydana getirmek ve üretmek anlamında kullanılır.
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbîh, Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi mânâsına gelmektedir.
Tevkifat sözcüğü de tutuklamalar anlamına gelir. Tevkif Ne Demek? Tevkif, bir suçtan şüpheli olarak aranan bir kişiyi gözaltına almak, alıkoymak ve tutuklamak demektir. 1932 yılında gerçekleştirilen dil devriminden sonra bu kelimenin yerine daha çok tutuklamak sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder. Hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek için başvurulan yollar cem' ve te'lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
Müsavat, Arapça kökenli olup, "ölçü ve değer bakımından eşit olma, iki şey arasındaki eşitlik, denklik" anlamına gelir.
Tecsim Allah'ı cisimleştirme, kütleleştirme, parçalardan meydana geldiğini iddia etme iken teşbih Allah'ı yarattığı mahlukatına benzetmedir.
İntak, edebi sanatta yer alan ve konuşturma, söyletme anlamlarına gelen bir sanattır. İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturma amaçlanır. Bu söz sanatı daha çok şiirde ve fabl örneklerinde karşımıza çıkar.
Kelimenin fiil hali ''kesbetmek'' şeklinde yazılır ve kazanmak manasına gelir. Kesbi sözcüğü, daha çok, sonradan kazanılmış meziyetler ve alışkanlıklar için kullanılır. İnsanın özünde olan nitelikler ise Vehbi yani Allah vergisi olarak tanımlanır.
Kereste, tahta vb. ağaç ürünlerini, kurutmak ya da bekletmek amacı ile belli düzenlerde üst üste dizerek yapılan yığına istif denir.
Dilimize Arapçadan geçen teşrif kelimesi, şeref sözcüğünden türetilmiştir. Şeref, haysiyet ve onur anlamına gelirken, teşrif etmek, onore etmek ve şeref vermek demektir. Kelime bir yere gitmek ve gidilen yerdeki konukları mutlu etmek anlamında da kullanılır. Teşrif eden kişilere ise müşerref denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan teşekkül kelimesi, şekil sözcüğünden türetilmiştir. Şekil bir cismin ya da yapının dış görünüşü anlamına gelirken teşekkül etmek, şekil almak, biçim kazanmak demektir.
galeyana gelmek. mevzuu, olay çıkarmak, vb. örneğin, "teşkaleye gelme, dur hele bi'." kelimenin kullanıldığı yörelerde bu şekilde kullanıyor.
Teşviş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Karıştırma, bulandırma.
Bedîî sanatlardan olan teşrî', “kasidenin asıl vezin ve kafiye sistemi yanında beyitlerin ortasında başka bir vezin veya vezinlere uygun düşecek şekilde iki veya daha çok kafiye düzeninin oluşturulması” şeklinde tanımlanır.
[1] Bir kimsenin kendinden küçük olana hitap ederken kullandığı kelime; kardeş.
intakt {sıfat}
bozulmamış {sıf.}
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Mücessime, Allah'ı cisim sayan veya Allah'ın sıfatlarını cisimleştiren mezhebe verilen isimdir. Çoğunlukla Müşebbihe (Antropoteizm) grubunun içinde ele alınır. İslâm dininde bazı maddeci felsefi düşünceler de Mücessime'nin içine dahil edilirler. Bu i'tikadların tamamı Müşebbihe i'tikadî mezhepleri içerisinde yer alır.
Sadece benzeyen ve benzetilen unsurların kullanıldığı ve benzetme yönü doğrudan söylenmediği için en etkili türü teşbih-i beliğdir. “Anlam burada etkili ve abartılı biçimde ifade edildiğinden teşbih türlerinin en makbulü sayılır. Beliğ teşbih Batı retoriğinde “metafor” (istiare) olarak tanımlanmıştır.
Tespih Etmek ne Demek, Ne Anlama Gelir? Tespih etmek Allah'ın bütün eksiklerden uzak, yüce ve eşsiz olduğunu söz ve davranışla kanıtlamaktır. Varlığına, birliğine ve tüm eksiklerden uzak olduğuna inanıyorum demektir. Tespih çekmek; parmakları arasından tek tek taneleri geçirerek Allah' ı anmaktır.
Meşveret fikir alışverişinde bulunmak anlamına gelirken, müşavere kelimesinin sözlük anlamı danışmaktır.
1. Ortak olma, ortaklık. 2. dilb. İşteş çatı.
Müsadere; Osmanlı İmparatorluğu'nda devletin, haksız kazançla zengin olmuş görevlilerin mallarına istediği zaman el koyabilmesi usulüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri