Mahlûkata takılan ilim, kudret, irade gibi sıfatları, o sıfatları yaratan Allah'ın, mutlak ve sonsuz sıfatlarından haber veren birer işaret gibi görmek ve o mahlûk sıfatlara hakiki bir varlık isnat etmemek.
Allah'ın zâtı ve sıfatları açısından birliği başta olmak üzere inanç esaslarını genellikle Selef akîdesi çerçevesinde ele alan ilim. Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim.
İman esaslarının özünü ifade eden cümle için kullanılan bir tabir. Şerikinin olmaması anlamında Allah'a nisbet edilen selbî sıfatlardan biri. Bütün isim ve sıfatlardan mücerret olarak Allah'ın zâtının tek ve bir olduğunu ifade eden terim.
Esma ve Sıfatların Tevhidi. Allah'ı isim ve sıfatları ile birlemenin manası: Allah'ın en güzel isimlerin sahibi olup bütün kemal sıfatlarla muttasıf, bütün noksan sıfatlardan münezzeh olduğuna; O'nun isim ve sıfatları ile yaratılmışların hepsinden ayrıldığına ve tek olduğuna kesin iman etmektir.
Tevhid; inanç, düşünce ve eylemde yalnızca bir tek yaratıcının, yüce Allah'ın varlığını ve birliğini merkeze almaktır. Buna göre Cenab-ı Hak, zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tektir. O'nun eşi, benzeri ve ortağı yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Buna göre kainattaki her şeyde ve özelde dünyadaki her şey deki oluşumun ilmi kökeni yani tüm ilimlerin kaynağı Tevhittir, Tevhidi Düşünce ilim anlayışıdır. Bu ilmi anlayışında her şeyde geçerli olabilecek bir bilgi yönteminin mevcut olması gereği bulunmaktadır.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir.
Tevhid: Lugatta; birleme, bir Allah'tan başka ilâh olmadığına inanmak demektir. Tevhid, terim olarak; Allah'ın zâtında, sıfatlarında, isimlerinde ve fiillerinde birlemek, O'na hiçbir şeyi eş ve ortak koşmamaktır.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür.
İsimler, bir şeyin ne olduğunu gösterirken, sıfatlar bir şeyin nasıl olduğunu belirtir.
Tevhit ya da Tevhid, Türk ve İslam edebiyatında Allah'ı, yaratılış ve kainatın aslı gibi unsurları bir arada yorumlayan manzum –mensur edebî tür. İslâmiyet'in kabulüyle birlikte önce Arap ve Fars edebiyatında daha sonra da Türk edebiyatında sıklıkla işlenen bir nazım türdür.
Zira Müslümanlarca tevhid kavramıyla ifade edilen İslam'ın Allah inancının sıradan bir tanrı-merkezlilikolmadığı açıktır. Bu nedenle İslam'ın tevhid-merkezli bir din olarak nitelenmesi daha doğru olacaktır. Tek tanrı inancı yalnızca İslam'da değil diğer birçok dinde de mevcuttur.
Eşariler genellikle bu üç kısım tevhidi, “tevhid-i zat, tevhid-i sıfat ve tevhid-i efal” şeklinde isimlendirmişlerdir. İbn Teymiye ise, (az önce geçtiği üzere kendisinden önce kabul gören) tevhidi “rububiyet, uluhiyet, isim ve sıfat” unvanıyla söz konusu etmiştir.
Tevhid; Allah'ın tekliğine, varlığına, bütün yetkin konuların kendisinde toplandığına inanmaktır. Bu inançla; Allah'ın eşi ve benzerinin bulunmadığı belirtilir. Allah birdir ve tektir inancını tanımlayan; Lâ İlâhe İllallah sözcüklerine kelime- i tevhid adı verilir ve sık bir şekilde tekrarlanır.
Tevhid inancı, insanların kalplerine ve akıllarına sadece Allah'ın birliği ve eşsizliği inanç ve düşüncesini yerleştirmekle kalmaz, aynı zamanda kâinatın tüm farklılık ve çeşitliliğine rağmen mükemmel bir uyum içinde bir ve bütün olarak nasıl var edil- diğine ve işleyişine dikkatleri çeker.
Ehl-i tevhîd (ehlü't-tevhîd) terkibi, terim olarak farklı kullanımları bulunmakla birlikte daha çok Allah'ın birliğine inanan bütün müslümanları ifade eder. Bütün müslümanlar Allah'ın benzeri ve ortağının bulunmadığı, yegâne yaratıcı ve mâbud olduğu ortak inancını paylaşmışlardır.
İsimlerin önüne gelmekte ve isimlerin nitelikleri hakkında bilgi veren sözcükler sıfat (ön ad ) olarak değerlendirilmektedir. Sıfatlar isimleri şekil, durum, renk, sayı ve ölçü/boyut olarak nitelendirmektedir. kalın kitap, eski defter, kirik bardak, çocuk odası, okul çantası, 7 adam, bu masa, birkaç kişi, her akşam vs.
Sözlükte “bir varlığın nitelik, hal ve özelliklerini belirtmek” anlamında masdar ve “bir varlığın tanınmasını sağlayan hal ve nitelik” mânasında isim olan sıfat kelimesi (Kāmus Tercümesi, III, 759-760), terim olarak “Allah'ın insanlarca bilinmesini sağlayan nitelik” veya “Allah'ın zâtına nisbet edilen mâna ve mefhum” ...
İsim soylu sözcüklerin önüne getirilen sıfatlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Varlıkların rengini ve biçimsel özelliklerini anlatmak için niteleme sıfatları kullanılır. Örneğin: ''Kırmızı bisiklet'' Belirtme sıfatları ise sayı, soru, belgisiz ve işaret sıfatı olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
“Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, eşi, benzeri ve ortağı bulunmaması, kulluk edilmeye lâyık tek varlık olması ve bunun kabul edilmesi”dir.
İslamın temel ilkesi olan Allah'ın birliği (tevhid) inancının özlü bir ifadesidir, İhlas suresi.
TDK'ya Göre Tevhit Anlamı
Türk Dil Kurumunun sözlüğüne göre tevhit kelimesinin ilk anlamı Allah'ın tek olduğuna dair inancı simgeler. Diğer anlamları sırasıyla; tek tanrıcılık, Allah'ı övmek amacı ile hazırlanan manzume ve birkaç şeyi birleştirme anlamındadır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
La İlahe İllallah ifadesi, Kur'an-ı Kerim'de birçok yerde geçmektedir. Bu ifadelerden bazıları şunlardır: Bakara Suresi 255. Ayet: "Allah'tan başka ilah yoktur.
1- Tevhidi Zat 2- Fenayı Zat 3- Tecelliyi Zat 4- Cennetül Zat. Rabıtası ise Lâ mevcude. illallahdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri