Tez özeti, tezin ana noktalarını özetleyen kısa bir yazı parçasıdır. Orijinal çalışmadan herhangi bir doğrudan alıntı içermemelidir. Ancak yazarın argümanını başka kelimelerle ifade edebilir veya özetleyebilir.
Tartışma veya sonuç kısmında artık kendi yorumunuzu katabilirsiniz. Bu kısımda 2-3 cümleden oluşmalıdır ve elde edilen bulgular ne ifade ettiği açıkça yazılmalıdır. Özet bölümünde kesinlikle atıf yapılmaz ve kaynaklar kısmı kullanılmaz.
Özet/Summary kısmında; araştırmanın konusu ve yöntemi belirtilmeli, konuya dair bulgu ve tespitlere yer verilmeli ve ulaşılan sonuçlara değinilmelidir. Özet/Summary, paragraflar hâlinde yazılmalı ancak alt başlık kullanılmamalıdır.
Özet içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına atıf yapılmamalı ve dipnot kullanılmamalıdır.
- Girişte, konuyla doğrudan ilgisi olmayan genel çalışmalara atıf yapılmamalıdır. - Temel nitelik taşımayan detaylardan kaçınınız. Bunun yerine konuyla ilgili bulgulardan, yöntembilimsel sorunlardan ve esas sonuçlardan bahsediniz.
İlgili 36 soru bulundu
Alıntı yapılan söz, cümle ya da bölüm yazıda tırnak içinde veya parantez içinde, değiştirilmeden yazılarak gösterilir.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Özet'te kısaltma, şekil, tablo, kaynak veya atıf olmamalı, geçmiş zamanda yazılmalıdır.
Çalışmanın sorununun, amacının, metodunun ve sonuçlarının geleneksel özete göre daha ayrıntılı ele alınacağı Genişletilmiş Özet Türkçe makalelerde İngilizce dilinde olacağı için, makalelerin uluslararası atıf almasının yolunu da açacaktır.
Hazırlanacak bildiri özetleri, özgün bir araştırma veya derleme niteliğinde olabilir. Yazarlar bildirilerini sözlü veya poster şeklinde sunabilirler. Bildiri özetinde resim, tablo, kaynaklar yer almamalıdır.
Özet'te tez çalışmasının amacı, kapsamı, kullanılan yöntem(ler) ve varılan sonuç(lar) açık ve öz olarak belirtilmelidir. Ancak bunlar başlık şeklinde verilmemelidir. “Özet” başlığından sonra Anahtar Kelimeler yazılmalı, yazımda bir satır aralığı kullanılmalıdır. Özet bir sayfayı aşmamalıdır.
Özette çalışmanın problemi, amacı, yöntemi, bulguları, varılan yargılar ve önerilere yer verilmelidir. Özet, 250 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe ve yabancı dilde özet ayrı ayrı sayfalarda yazılmalıdır.
Özetin giriş bölümünde konuyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra problem ortaya konarak, çalışmanın amacına yer verilmelidir. Sonrasında çalışmada kullanılan metot özetlenmelidir. Bulgularda her şey yazılmaya çalışılmamalıdır. Ana çalışma sorusunu cevaplayan önemli ve spesifik kısımlar özetlenmelidir.
ATIF ile ALINTI ARASINDAKİ FARK
ALINTI: Kaynaktaki BİLGİnin METNİ ile birlikte alınmasıdır. İki şey (bilgi + metni) alındığı için iki belirteçle 1) Alıntı İşareti (Çift Tırnak/İçerlek Paragraf) 2) Kaynak gösterimi ile belirtilmelidir. ATIF: Bir kaynaktaki BİLGİye işaret edilmesidir.
Özet kesinlikle giriş bölümüne ait olabilecek cümleler ve genel yargılar içermemelidir. Bu bilgilere zaten birçok kişi/okuyucu/editör rahat bir şekilde ulaşabilmektedir. Özet, yapılan çalışmayı ve çalışmanın gerçekleştiği koşulları olabildiğince detaylı şekilde içermelidir.
– Özet hem kendi içerisinde hem de asıl metne göre tutarlı olmalıdır. – Özetinizde kelime tasarrufu yapın, tekrarlardan kaçının. – Eserin aslına sadık kalmaya çalışın. – Temel fikirleri mümkün olduğunca kendi cümlelerinizle açıklayın. – Zorunlu olmadıkça alıntı yapmamaya gayret gösterin.
Kısa Özet (abstract, öz), makalenin her önemli bölümünün (Giriş, gereç-yöntem, sunuş, tartışma) özetini veren makalenin kısa şeklidir.
Özet nedir? Özet, akademik, bilimsel veya genel araştırma makaleleri gibi daha büyük bir çalışmanın kısa bir özetidir. Amacı, okuyuculara bundan sonra ne olacağına dair bir fikir vermek ve onları okumaya devam etmeye ikna etmektir.
Araştırmanızın özlü bir açıklaması olmalıdır ve 150-200 kelime aralığında olmalıdır. Bitmiş bir çalışmayı özetlediğinden geçmiş zaman kullanılarak yazılmalıdır. Kendi yaptığınız bir projeyi özetlediğinizden dolayı yine kendi ağzınızdan yazılmalıdır. Gerekli tüm bilgileri içerdiğinden emin olmalısınızdır.
Her türlü alıntılarda kaynak göstermek zorunludur. Doğrudan yapılan alıntılarda sayfa numarası da verilmelidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanat eserleri 5846 Sayılı Fikir ve sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır.
Genişletilmiş özet, tercihen 500-750 kelime uzunluğunda olmalı; çalışmanın amacını, sorununu, metodunu, bulgularını ve sonuçlarını alt başlıklar halinde açık bir şekilde vermelidir. Genişletilmiş özet içindeki alt başlıklar, çalışmanın türüne göre çeşitlilik gösterebilir.
ChatGPT, kendisine verilen bir metnin özetini çok hızlı bir biçimde üretebilir. Örnek vermek gerekirse bir kitap, dergi veya makale özeti oluşturmak oldukça kolaydır.
3) Tez çalışması intihal raporunun alınabilmesi için tezin kapak, özet, giriş̧, genel bilgiler, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerinin tek bir dosya halinde programa yüklenmesi gerekir. 4) Benzerlik oranı üst sınırı %30 olarak belirlenmiştir.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri