Noterden ihtarname geldiğinde, eğer talepler haklı nedenlere dayanıyorsa; ihtarnamede istenen edimi verilen süre içinde yapmalısınız. Talepler haklı bir nedene dayanmıyorsa itiraz süresi varsa o süre içerisinde, yoksa en kısa sürede noterden ihtarname yollayarak itiraz etmeli ve iddiaları reddetmelisiniz.
Tarafınıza gelen ihtarnamede bir süre belirtilmiş ise ve ihtarnamedeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorsanız belirtilen süre içerisinde bu ihtarnameye cevap verme yolunu tercih edebilirsiniz. İhtarnameye cevabınız da yine noter aracılığıyla bir cevabi ihtarname göndererek olmalıdır.
noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır. İhtarnamedeki beyanlar ilerideki olası bir dava sürecinde bağlayıcıdır.
İhtarname için genel kabul görmüş yanıt süresi bulunmamaktadır.
Noterden Gelen İhtarnameye Cevap Vermezsem Ne Olur? Genel olarak noter aracılığı ile tarafınıza gönderilen bir ihtarnameye karşı herhangi bir işlem yapmamanız yani cevap vermemeniz aleyhinize bir durum oluşturmayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
10 yılı geçen kira sözleşmesinin bitmesine 3 ay kala ihtar çekilip, 3 ay sonra tahliye davası açabilir, Malik ihtiyaç sebebiyle çektiği ihtardan 6 ay sonra tahliye davası açabilir, Komşulara saygı gösterme borcuna uymayan kiracı için 30 günün sonunda ev sahibi sözleşmeyi derhal fesih edip tahliye davası açabilecektir.
Gelen İhtarnameye İtiraz Etmenin Usulü
Eğer noter aracılığıyla bir ihtarname gelmişse, bu ihtarnamenin dayandığı gerekçeler “haklı gerekçe” niteliği taşımıyorsa, bir “itiraz beyanı” yazılarak, bu beyan yine noter aracılığıyla ihtarı çeken kişiye iletilir.
İhtarname borçluya tebliğ edildiğine göre ipoteğin limit ipoteği olması ve ihtarnameye süresi içinde itiraz edilmesi, borçlulara icra emri gönderilmesine engel teşkil etmez. Ancak borçlular hesap özetine 8 günlük süre içerisinde itiraz ettiklerine göre, hesap katında bildirilen alacak ve faiz miktarı kesinleşmemiştir.
Kira borcunu ödemeyen kiracı için kirayı ödeme süresi kira sözleşmesinin süresine göre 6 gün ya da 30 gündür. İcra takibindeki bir ödeme için ihtarnameye itiraz süresi 7 gündür. Noterden ihtarname geldi ise, ihtarnamede belirtilen süre içinde itiraz veya ödeme yapılması hukuki olarak zorunludur.
Bu sebeple en doğru yol noter aracılığıyla çekilmesidir. Daha sonrasında çekilen bu ihtarnamenin yaklaşık olarak 1 ay sonra evrakı notere götürerek arkasına karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığı hususunda tebliğ şerhini yazdırması gerekir. Karşı tarafa tebliğ edilmemiş ihtar yok sayılmaktadır.
Noterden İş Sözleşmesinin Feshi için İhtarname çekilen işçi kaç gün geriye ve hangi kodla çıkarılır? iHBAR ÖNELİ + 6 iş günüdür ihtar süresi ve en çok 10 gün geriye doğru çıkış yapılabilir.
"Borçlar Hukuku esaslarına göre yenilik doğuran bir irade beyanı karşı tarafa ulaşma anından itibaren hukuki sonuç doğurur.
Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.
Temerrüt yoluyla tahliye: Kiracı kirayı ödemezse ona ihtarname çekilir. Anılan ihtarname ile; “kira bedelini 30 gün ödemesi, aksi halde ev sahibinin sözleşmeyi feshedeceği” belirtiler. 30 gün içinde kiracının gene ödememesi durumunda hemen evden çıkarmak mümkün değildir. Bunun için icra yoluna gidilmelidir.
İhtarname çekilirken sözleşmede yer alan maddeler dışında talepte bulunulmamalıdır.İhtarnamenin yasaya uygun şekilde hazırlanması gerekir. Ödeme zamanı gelmeden ihtarname çekilmemelidir. Çünkü çekilen bu ihtarname hukuken geçersizdir.
Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir. İşyerine tebligat ulaşana kadar çalışmaya devam etme gibi bir durum yoktur.
Noterden gönderilen ihtarnameye cevap vermek, itiraz etmek isteyen kişi noterden cevabi ihtarname gönderebilir. Bu durum ileride açılması muhtemel olan davada dayanmak istediği iddialar yönünden elinin güçlenmesini sağlayabilmektedir.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor. Ki bu ihtarname bedelinin çok büyük bir kısmı devletin aldığı bedeldir.
Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarnameyi içeren kağıt kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış sayılır.
Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
İşçi, emeklilik, evlilik, askerlik, maaşların ödenmemesi gibi nedenlerle iş yeriyle olan ilişkisini sonlandırırken sebebini ve taleplerini bildirmek için ihtarname çekebilir. Haksız yere iş sözleşmesi feshedilen işçi, gerekli şartları taşıyorsa işe iade için ihtarname çekebilir.
Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak cep telefonunuza gönderilen 13 haneli barkod numarası ile tebligat sorgulama ve takibini yapabilirsiniz. gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin.
TBK'nın 351'inci maddesi kapsamında yer alan tahliye sebeplerinin gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekmektedir. İspat yükü bu durumu belirten tarafa aittir. Dolayısı ile bu konuda gerçek ve hukuki bir delil sunmadığınız görülmekte tahliye isteminize ilişkin olumlu cevap verme durumumuz bulunmamaktadır.
İhtarname ya da halk arasında daha yaygın olarak bilinen adıyla ihbarname, sözleşme veya kanundan doğan bir hakka ilişkin olarak muhataba gönderilen hukuki bir uyarı yazısıdır.
Sonuç olarak; bilinen son adrese yapılan tebligat iade döndüğünde, kişinin mernise kayıtlı adresi bu adresten farklı olsa dahi doğrudan Tebligat Kanununun 21. Maddesinin 2. Fıkrasına göre tebligat yapılacak olup mernis adresine normal tebligat çıkartılmasına ihtiyaç duyulmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri