Ticari Pazarlama Uzmanı ne iş yapar? Bir ticaret pazarlama uzmanı genellikle bir kanaldaki yerel pazar marka gelişiminden sorumludur. Bu, ürün lansmanları, halkla ilişkiler ve iletişim çabaları, teşhirler hazırlama ve sadakat programları tasarlama dahil olmak üzere çeşitli pazarlama stratejileri arasında yapılır.
Ticari Pazarlama departmanı, marka stratejisine paralel satış stratejileri geliştirmek ve uygulamak için pazarı destekleyici aktiviteler hayata geçirmekten sorumludur. Bu aktiviteler, uzun vadeli ortaklıklar ve kategori stratejilerinin geliştirilmesi ile yerel koşullara uyarlanmasını kapsar.
Ticari pazarlama temsilcisi; ürün değerini müşteriye etkili şekilde anlatır ve ürünlerin satışının artmasına, nihayetinde o üründen daha fazla gelir elde edilmesine yardımcı olur.
Ticari pazarlama, son tüketiciler yerine distribütörleri, toptancıları ve perakendecileri hedefleyen bir işletmeden işletmeye pazarlama türüdür. Ticari pazarlama, tedarik zinciri ortaklarıyla güçlü ilişkiler kurmaya odaklanan bir B2B pazarlama türüdür (işletmeler arası pazarlamanın kısaltması).
Ticari pazarlama yöneticileri, firmaların pazarlama ve satış bütçelerinin doğrultusunda ticari pazarlama faaliyetlerini yöneten kişidir. Bu mesleğe sahip kişiler; çalıştığı firma adına düzenlenen tüketici kampanyaları sonucunda fayda-maliyet analizleri yaparak, bunlara yönelik plan ve raporlar hazırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
İDE Kurumsal Pazarlama ile markaların sektörlerdeki rekabet koşullarından veya diğer sebeplerden satış yapamadıkları müşterileri firmaya kazandırır. Sektörde markanın rakiplerine karşı üstünlük sağlamasını ve müşteriler nezdinde tercih edilmesini sağlayacak avantajlar paketi oluşturur ve markayı tercih sebebi yapar.
Kurumsal pazarlama uzmanı; hizmet verdiği kurumun ürün veya hizmetlerini tanıtmada en etkin yolların belirlenmesi için çalışır. Pazarlama kampanyalarının geliştirilmesi, yürütülmesi ve ölçülmesine yardımcı olur. Yerel, bölgesel veya uluslararası düzeyde belirli pazarlar üzerinde araştırmalar yürütür.
“Kurumsal pazarlama temel olarak ürün ve hizmet odaklılıktan kurumsal bazda pazar odaklılık anlayışına ve müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmet üretimine yönelmektedir(Balmer, 2001)”.
Ticaret pazarlama müdürü olmak isteyenlerin işletme ve iktisadi idari bilimler fakültelerinde yer alan 4 yıllık pazarlama bölümünden mezun olması gerekir. Ayrıca öncesinde aktif olarak satış ve/veya pazarlama alanında çalışmış olmak da yöneticilik pozisyonu için önemli olan bir husustur.
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Ticari satış uzmanı, çeşitli malların firmalar arasındaki alışverişinden sorumludur. Perakende satış yetkililerine mağaza elemanı denirken, toptan işlerin sorumlusu ticari satış uzmanıdır. Üretici firmalar ham madde ve yarı işlenmiş madde almak için tedarik firmalarına ulaşır.
İşletme bölümünde pazarlama konuları detaylı bir şekilde incelenir. Burada öğrenciler, hedef kitle analizi, ürün geliştirme, marka yönetimi ve satış stratejileri gibi konular hakkında bilgi sahibi olurlar. İşletme mezunları, pazarlama süreçlerinde gerekli olan yönetim becerilerini kazanırlar.
Satış pazarlama elemanı; firmaların yeni müşteri kazanımları için çalışma gösteren, satış ve pazarlama departmanındaki pazar payının genişletilmesini sağlayan, müşteri ilişkileri aşamalarında görev alan kişiye verilen mesleki unvandır.
Pazarlamacı sürekli olarak bir ticari işletme sahibi işveren hesabına, ancak işletmenin dışında, belli bir ücret karşılığında her türlü aracılık hizmetlerini üstlenmektedir. Pazarlamacı işverenin işçisi değildir. Hizmet sözleşmesinde işçi işverene ait işyerinde belli bir ücret karşılığında iş görmeyi üstlenen kimsedir.
Pazarlama uzmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Pazarlama, İktisat ve İşletme ya da mühendislik fakültesinde yer alan lisans programlarını tamamlamak gerekir. Şirketler, çalıştıkları pazara göre farklı yeteneklere sahip mezunları pazarlama uzmanı olarak bünyelerine katar.
İyi bir satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi veya Pazarlama Bölümü'nü bitirmek gerekmektedir. Ayrıca bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de gerekli deneyime sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilir.
Ticaret müdürü olarak görev almak için üniversitelerin; Uluslararası Ticaret , Dış Ticaret, İşletme, Uluslararası Lojistik ve Mühendislik gibi alanlarından lisans derecesi ya da E-ticaret ve Pazarlama gibi bölümlerden ön lisans derecesi ile mezun olmak gerekir.
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümünün temel amacı; ilaç ve medikal sektöründe istihdam edilmek üzere eğitimli satış elemanları yetiştirmektir. Bölüm mezunları tıbbi tanıtım sorumlusu, tıbbi satış temsilcisi, ilaç mümessili, tıbbi mümessil, ürün tanıtım temsilcisi gibi unvanlarla çalışabilirler.
Bankacılık ürün ve hizmetleri ile ilgili banka stratejilerine ve faizsiz bankacılık ilkelerine uyumlu olarak kendisine verilen hedeflere ulaşmak için iç ve dış mevzuat, bankanın genel prensip ve politikaları ve ilgili süreçler/prosedürler doğrultusunda pazarlama ve satış çalışmaları yürütmek.
Kısacası, pazarlama bölümünün gelecekte de önünün açık olduğunu ve kariyer fırsatlarının çeşitli ve geniş olduğunu söyleyebiliriz.
Pazarlama bölümü mezunları, tüm sektörlerdeki işletmelerde, reklam ajanslarında, medya şirketlerinde, pazarlama araştırma firmalarında ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler.
Pazarlama ön lisans mezunları iş hayatına atıldıklarında pazarlamacı, iş planlama personeli, strateji geliştirme personeli pozisyonlarında çalışabilirler. Lisans mezunlarının yer alabileceği pozisyonlar ise şu şekilde sıralanabilir: Pazarlama Uzmanı İş Geliştirme Uzmanı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri