Sıralayacak olursak genellikle yaptırılması gereken aşılar aşağıdaki gibi: Sarıhumma (zorunlu) Meningokok (zorunlu) Tifo.
Tifo Aşısı:
Koruyuculuğu 7-14 gün sonra başlar. Aşı 2 yaş üzeri kişiler için kullanılabilir. Her 2 yılda bir tekrar aşılama önerilmektedir. Oral tifo aşısı ise canlı viral aşısı olup günaşırı alınan 4 kapsül içerir.
Ancak tifo, aşı ile %100 önlenebilir bir hastalık olmayıp, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aşının etkinliği aşı yapıldıktan 1,5 yıl sonra ortalama %72'dir. 3 yıl sonra ise ortalama etkinlik % 50'dir. Bu nedenle gerektiğinde 3 yıl sonra aşı tekrarlanmalıdır.
Tifo hastalığından korunma
Aşılama ağızdan veya enjeksiyon yoluyla sağlanabilir: Ağız yoluyla kullanılan canlı, zayıflatılmış aşı. Her biri iki günde bir olmak üzere seyahatten 1 hafta önce alınan 4 tabletten oluşur. Tek doz enjeksiyon yoluyla yapılan aşı.
Ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur(zatürre).
İlgili 35 soru bulundu
Tifoyu önlemek için iki aşı vardır. Biri inaktif (öldürülmüş) aşı ve diğeri canlı, atenüe (zayıflatılmış) aşıdır. Sağlık uzmanınız, hangi tip tifo aşısının sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. aşısı kapsülleri bir buzdolabında (dondurulmadan) saklanmalıdır.
Çoğunlukla aşıdan sonra pansumana ihtiyaç duyulmaz. Aşıdan sonra günlük aktivitelere devam etmekte bir sakınca yoktur. BCG aşısından sonra aşının yapıldığı bölgede deride küçük kırmızı bir kabarcık oluşabilir, kabarcık patlayabilir ve iz bırakabilir.
Çocukken olduğumuz BCG yani verem aşısı aşı olduğumuz yerde dokunun küçük çapta değişmesine veya iz bırakmasına sebep olabiliyor. Genel olarak 80 kuşağından sonraki nesilde yaygın olarak görülen bu durum yapılan aşının veya kullanılan iğrenin sonuçları olarak karşımıza çıkabiliyor.
Tifo hastalığı, bulaşıcı bir enfeksiyon olarak görülür ve salmonella tyhpi bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır. Hastalığın en büyük bulaşma nedeni içinde bakteri bulunan kontamine yemekler ve kirli içme sularıdır.
Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
TYPHIM Vi yetişkinlerde ve 2 yaşından büyük çocuklarda tifoya karşı koruma için endikedir. Pozoloji: Yetişkinler ve iki yaşından büyük çocuklara : 0,5 mL'lik tek doz. Aşının tek enjeksiyonu koruma sağlar.
Seyahat Sağlığı Merkezlerimiz
Uluslararası aşı sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü seyahat sağlığı merkezlerinin yetkisinde olduğu için “sarıhumma” aşısı sadece Genel Müdürlüğün yetkili seyahat sağlığı merkezlerinde yapılır.
Millî Eğitim Bakanlığındaki eğitim çalışanları için aşı zorunluluğu bulunmadığını belirten Bakan Özer, aşı olmayan personel için alınacak önlemlerin ve herhangi bir sınıfta pozitif vaka veya temas durumunda yapılacakların Sağlık Bakanlığı tarafından belirleneceğini söyledi.
Hafif seyreden ateşli veya ateşsiz hastalıklar, antibiotik kullanmak veya hastalığın iyileşme döneminde olmak aşılanmaya engel değildir. Ancak orta-ağır derecede hastalık halinde veya aşının içeriğine karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişmişse aşı yapılmaz.
Farklı aşılar aynı anda uygulanabilir mi? Evet aşıların pek çoğu aynı anda uygulanabilir. İnaktif aşılar aynı anda yapılmadı ise farklı aralıklarla uygulanmasında sakınca yoktur. Ama canlı aşılar ve özellikle de cilt içine uygulanan iki canlı aşı ya aynı anda uygulanmalı ya da aralarında 1 ay süre olmalıdır.
Ne var ki 1996 yılında tetanos, difteri, boğmaca ve kuduz aşılarının üretimi gerekli aşı üretim teknolojisinin güncellenmemesi suretiyle sona ermiştir ve aşı tedarikinde dışa bağımlı hale gelinmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa neden olan virüsün bilimsel amaçlı araştırılması ve saklanması için bazı sınırlamalar getirmiştir. Tüm dünyada ve Türkiye'de de bu sınırlama sonrasında çiçek aşısı yapımına son verilmiştir. Şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde yetişkinlere veya çocuklara çiçek aşısı yapılmamaktadır.
(Verem aşısı)
Doğumdan sonraki 2. Ayda cilt içine uygulanır. Yapılan yerde yaklaşık 1,5-2 ay sonra iz bırakarak iyileşen cilt reaksiyonu olur. Aşı yapılan yerde yara olmaması, aşının tutmadığı anlamına gelmez.
Ülkede hastalıkların yok olması ile 1971'de tifüs, 1980'de çiçek aşısı üretimi sonlandı. •1983'te Kuru BCG aşısı üretimine geçildi. •1996'da ülkemizde aşı üretimi DBT ve kuduz aşısı, 1997'de BCG aşısı üretiminin kesilmesi ile sona erdi.
BCG ( verem aşısı) dışındaki diğer tüm aşılar, bebeğin banyo yapmasına engel değildir. Ancak BCG sonrası aşı yerine 3 gün su değmemesi gerekmektedir.
Bu aşı yapıldıktan 2 ay sonra yapılan yerde iz bırakır. DiSeri, Boğmaca ve Tetanoz aşısı: Aynı adı taşıyan hastalıkların enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandırmak için yapılır. Yenidoğan tetanozunun önüne geçmek için hamilelik döneminde anneye iki doz aşı yapılır.
Rota Virüsü 2023 Fiyatları ve Yan Etkileri Nelerdir? Dünyada farklı birkaç çeşit aşı mevcuttur. Türkiye'de kullanılan aşı fiyatı ise 700 ile 800 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Beşli karma aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanos-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA)
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen aşılar, aşılama hizmeti sunulan sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri