TIG Kaynağı Kullanım Alanları ve Avantajları Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder. Bu kaynak yöntemi, reaktör inşası gibi kalite beklentisi yüksek olan uygulamalar için, ilk tercihtir.
Türkiye'de yaygın kullanım olarak TIG kaynağı paslanmaz çelik, DKP ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılmaktadır. Yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri olan boruların kaynağında dikkat edilmesi gereken en önemli husus olarak kök pasonun düzgün atılması düşünülmektedir.
Koruyucu gazaltı tungsten ark kaynağı (GTAW) ya da diğer adıyla tungsten asal gaz (TIG) kaynağı; bir ark kaynağı çeşididir. Kullanımda bir sarf malzeme olan tungsten elektrot ark üreterek iş parçası üzerinde kaynak operasyonu meydana getirir.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
TIG (Argon) kaynağı, çok çeşitli metal kalınlıkları için uygundur. Diğer kaynak teknikleriyle birleştirilmesi zor (veya imkansız) çok ince malzemeler için bile uygundur. Üstün ark ve kaynak birikintisi kontrolü, görünüş önemli olduğunda temiz ve çekici kaynaklar sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
TIG kaynağı, üzerinde kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.
TIG kaynağı, ekonomik kaynak yöntemlerinden değildir. Bununla birlikte, güç kaynağı sektöründeki, mekanik ve otomatik uygulamalardaki gelişmeler, TIG kaynağını büyük çaplı üretim için uygun kılıyor. TIG kaynak yöntemi yüksek standart gerektiren uygulama yelpazesinde her zaman ilk tercih olmuştur.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
Alüminyumda uygulanan alternatif akım kaynağında 40 amper/mm gereklidir.
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Tığ kaynakçısı, örgü işlerinde kullanılan tığlarla örgü yaparak ürünlerin tamamlanmasını sağlayan kişidir. Örgü tekniklerine hakim olan ve el becerisi yüksek olan tığ kaynakçıları, özellikle giyim ve aksesuar sektöründe sıkça tercih edilmektedir.
MIG kaynağı; sürekli bir katı tel elektrot ve koruyucu gazın, bir kaynak tabancası içerisinden kaynak bölgesini besleyerek iki bağımsız malzemeyi birleştiren bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlemde ark, Argon, Helyum, CO veya çeşitli gaz karışımları gibi bir koruyucu gaz transferi altında meydana gelir.
MAG (Metal Aktif Gaz) kaynağı, bir sarf tel elektrodu ile kaynatılacak malzeme arasında bir elektrik arkının oluşturulduğu bir ark kaynağı işlemidir. MAG kaynağında, esas olarak çeliklerin kaynağı için aktif koruyucu gazlar kullanır.
MIG/MAG ne demektir, MIG ile MAG arasındaki fark nedir? Gazaltı kaynak usulü, koruyucu gazın özelliğine bağlı olarak iki ayrı isimle adlandırılır. Kaynak işleminde asal gaz kullanılıyor ise MIG (Metal Inert Gas), aktif gaz kullanılıyor ise MAG (Metal Aktif Gas) olarak adlandırılır.
Ampul imalatında, Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada, Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak, Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
Eğitime katılmak için belgelendirme standartlarına uygun olarak eğitim veya tecrübeyi (en az iki yıl) kanıtlayan belge gereklidir. 7 saat teorik ve 7 saat pratik olmak üzere toplam 14 saatlik bir eğitimdir.
“En kolay” kaynak türü olarak nitelendirilen tür, nihayetinde özneldir, ancak metal inert gaz (MIG) kaynağı genellikle yeni başlayanlar için öğrenilmesi en ideal kaynak türlerinden biri olarak düşünülür.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Kaynak Nerelerde Kullanılır ? Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir.
HF (yüksek frekanslı ateşleme), operatörün tungsten elektrodu işin yakınına yerleştirmesine ve arkı başlatmak için torç tetiğine basmasına olanak tanır.
Argon Gazının Kullanım Alanları
İnert atmosfer oluşturmak ve ısı iletimini sağlamak için yarı iletken imalatı. Doldurma gazı olarak floresan ampul üretimi. Yangın söndürme sistemlerinde inert gaz atmosferi olarak ve yangın söndürme amaçlı, Analiz makinelerinde yüksek saflıkta gaz olarak da kullanılabilir.
Dezavantajları: Gazaltı kaynak ekipmanları, örtülü elektrod ark kaynağı ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur. Gazaltı kaynak torcu iş parçasına yakın olması gerektiği için örtülü elektrod ark kaynağı gibi ulaşılması zor alanlarda kaynak yapmak kolay değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri