Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Tereyağı Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir. Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
Hem tuzlu hem de tuzsuz tereyağı buzdolabında yaklaşık 3 hafta taze olarak kalacaktır.
Tereyağının yüksek yağ içeriği bakteri gelişme riskini azaltmasına rağmen ısı, sıcaklık ve oksijene maruz kalması renk ve kokusunda değişiklik oluşturarak bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden doğru koşullarda saklanılmalı ve renginde, kokusunda değişiklik oluştuğunda tüketimine dikkat edilmelidir.
Bu kadar yüksek oranda yağ ile minimum miktarda su bir araya geldiğinde, bakteri üremesi için gerekli ortam oluşmuyor. Bir başka deyişle yağın durumu peynir ve yoğurttan farklı. Öte yandan açıkta bırakılan yağın tadı bir süre sonra acılaşıyor. Ancak bunun için en az bir hafta beklemek gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Tereyağın bozulmaması ve küflenmemesi için doğru yerde saklamak çok önemlidir. Tereyağı her ne kadar bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az olsa da uygun koşullar sağlanmadığında bakteri oluşturma ve bozulma ihtimali yüksektir.
Dayanıklı tereyağları
Dayanma ömrü uzun bir tereyağı elde etmek için pek çok çalışma yapılmakla berber, bugüne kadar tam bir başarı sağlanamamıştır. En çok önerilen yöntem, tereyağının %80 yağ içeren kremadan ısıtılıp eritilerek yaklaşık 800 g'lık porsiyonlar halinde kutulara doldurulmasıdır.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Tereyağının küflenmesine engel olmak için saklanacak en uygun ortam buzdolabıdır. Buzdolabının en kuru olan noktası tercih edilmeli ve tereyağı güzelce sarılarak o noktaya koyulmalıdır. Saklarken ağzının açık olmamasına özen gösterilmelidir. Hava alan tereyağı, üzerinden yavaş yavaş sararmaya başlar.
Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir. Tereyağının bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sebebi çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır.
Kullanılırken 2-3 günlük miktarlar buzdolabına çıkarılır. ve tereyağı 11-12 aya kadar derin dondurucuda saklanabilir.
Kolay kolay bozulmadığı için oda sıcaklığında çok uzun süre muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında margarin gibi erimez, katı halde kalabilir.
Bu nedenle doğru koşullarda muhafaza edilmeli, kokusunda, renginde bir değişiklik meydana gelmişse tüketmemeye çalışılmalıdır.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar. Bu köpürmenin nedeni ise, yağ yapılırken kendi bünyesinde bulunan suyun açığa çıkmasıdır.
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Tavada eritilen yağ, erirken katı halinden daha koyu bir renge dönüşüyorsa gerçek bir tereyağı değildir. İçerisinde renk verici maddeler bulunan bu yağın doğal olmadığının kanıtıdır. Hakiki tereyağı erirken, yanmaması koşuluyla, katı hali ile aynı renkte kalır.
Tereyağını derin dondurucuda üç aya kadar saklayabilir, kullanacağınız kadarını buzluktan alarak doğrudan kullanabilirsiniz. Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın! Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır.
Tereyağı mide ve bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Bu tip hastalıkların ortaya çıkmasına karşı koruyan tereyağı mideyi rahatlatmak konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu sebeple vücut için yeterli miktarda tereyağı tüketilmesi oldukça önemlidir.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Köy tereyağı sadece ilkbaharda merada otlayan hayvanların (inek, koyun, keçi) sütünden yapılırsa koku olur. Bu kokunun nedeni ise bahar aylarında yeni yeşermiş otlarla beslenen hayvanların sütüne otların kokusunun geçmesidir. Aslında köy tereyağının kokuyor oluşu onun doğal olduğu anlamına gelmektedir.
Tereyağını 1 yıl sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz. Fakat bunun için tereyağının -18 derece de saklanması gereklidir.
Acılaşmış;Yağların enzimatik parçalanmasından kaynaklanır. Mayamsı;Kirli çalışmadan dolayı maya bulaşmasından kaynaklanır. Metalik;Kremanın aşırı asileştirilmesi ve yüksek asitlik etkisiyle metallerin çözülmesinden kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri