Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
Tip 2 diyabet geçer mi? Şeker hastalıkları ortaya çıktıktan sonra ömür boyu devam eden bir hastalıktır ve tamamen geçirmeye yönelik bir tedavisi yoktur. Tip 2 diyabeti olan kişiler kilo verir ve daha aktif bir hayat sürerse kan şekerini kontrol altına alıp, etkilerini azaltabilirler ancak kalıcı olarak geçiremezler.
Tip1 durumundaki kişiler insülin üretmediğinden bu kişilerin vücuduna düzenli olarak insülin enjekte edilir. Bazı kişilerde insülin pompaları kullanılır. Tip 2 diyabet tedavisinde ise diyet ve egzersiz yeterlidir. Bazı hastalar ekstra desteğe ihtiyaç duyabilir.
Pankreas, yeterli insülin üretse de, hücreler insüline direnç gösterir, bu da kan şekerinin normalden yüksek seviyelerde kalmasına yol açar. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı, genetik faktörler ve yaşlanma, tip 2 diyabetin risk faktörlerindendir.
İnsülin, oluşan bu glikozun kandan vücut hücreleri içine taşınmasına yardımcı olur. Tip 2 diyabet, tedavi edilmediği takdirde kalp sorunlarları, böbrek hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilse de tanı ve tedavisi günümüzde mümkün bir rahatsızlıktır.
İlgili 19 soru bulundu
Diyabet tip 2'den cerrahi yöntemle kurtulmak da mümkündür. İleal interpozisyon ve transit bipartisyon ameliyatları ile tip 2 diyabetin tedavi edildiği bilinmektedir. Bu ameliyatların sonra hastaların çoğu şeker ilaçlarından kurtulabilmektedir.
Tip 2 diyabet vücutta damarın olduğu her organı etkileyen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğu için, Tip 2 diyabetli bireylerde iyi bir bakım sağlanmasının ön şartı bir ekip gerekliliğidir.
Yüzde 15 veya daha fazla kilo kaybı komplikasyonları azaltabilir ve tip 2 diyabetin ilerlemesini yavaşlatabilir. Birçok durumda tip 2 diyabeti bile tersine çevirebilir.
İnsan vücut hücrelerinde insüline karşı bir direncin oluşması durumunda, kan şekeri yükselir ve organlara hasar verir. Bu durum Tip 2 diyabet olarak adlandırılmaktadır. Tip 2 diyabet ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde insülin üreten hücrelerde hasar meydana gelir.
Tip 2 diyabet, toplumumuzda oldukça sık görülen kronik ve ilerleyici bir glikoz metabolizması hastalığıdır. Sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, ayaklarda ve ellerde uyuşma, halsizlik ve yorgunluk hissi tip 2 diyabetin belirtileri arasında gösterilir.
İnsülin Tedavi Şemasına göre Uygulama Yöntemleri
Günde bir kez insulin enjeksiyonu: Kan şekeri kontrolü ağızdan şeker düşürücü haplarla istenilen düzeyde sağlanamayan yaşlı, sosyal sorunları olan, yalnız yaşayan, hareket kısıtlılığı olan Tip 2 diyabetlilere önerilen en basit insülin uygulaması yöntemidir.
İnsüline bağımlı ve kötü kontrollü diyabet % 40 engel oranı belirlenir. Diyabete bağlı görme kaybı varsa görme alanından ayrıca puan alır. Balthazard formülü ile nihai engel oranı bulunur. Diyabet kalıcı bir durum olduğu için sürekli rapor verilebilir.
İnsülinin 1921 yılında kullanıma girmesinden bu yana diyabetin tüm türleri tedavi edilebilmektedir ancak "kesin-yani-kalıcı bir tedavisi yoktur". TİP2 ŞEKER HASTALARI kan şekeri düzeylerini düşürmek için HERGÜN VE DAİMA ilaç yada insülin yapıması gerekmektedir.
Britanya'nın Newcastle ve Glasgow kentlerinde yapılan yapılan ve "dönüm noktası" diye tabir edilen araştırmada, hastaların yarıya yakını Tip 2 diyabeti (şeker hastalığı) geriye çevirmeyi başardı.
Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler. Diyabeti olanların kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde yaklaşık 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazladır.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir? Fazla miktarda meyve yemek kan şekerinde ciddi yükselmelere sebep olabilir. Bu sebeple meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir. Bireyler; çilek, yaban mersini, karadut, portakal, mandalina gibi antioksidan kaynaklı meyveleri tüketebilir.
Stres hormonlarının salgılanması, insülinin kan şekerini düşüren etkisine tam ters etki yapar. Bu nedenle kan şekerinin seviyesini yükseltir. Şeker hastalarında etkin bir tedavi uygulanmasına rağmen, kan şekeri kontrol altına alınamadığında, hastaların psikolojik değerlendirmeye alınması gerekir.
Örneğin kan şekerinizde ani yükselmeler buna bir örnektir. Yada sık hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) atakları geçiriyor olmak sizi yorgun düşüreceğinden cinsel gücünüzü azaltabilir. Cinsel istek ve arzularınız da azalabilir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Kontrol edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir
Kardiyovasküler hastalık, diyabetik göz hastalığı, böbrek hastalığı, sinir hasarı, işitme hasarı ve artmış inme ve Alzheimer hastalığı riski, tip 2 diyabetli kişilerin karşılaştığı başlıca komplikasyonlar arasındadır.
Yaşın ilerlemesi diyabetiniz ortaya çıkış nedenini ve ortaya çıktığı yaşı değiştirmeyecektir. Bu nedenle Tip 1 diyabetlilerde bugünkü tıbbi imkanlara göre yapılacak en ideal ve doğru tedavi yöntemi insülin enjeksiyonu olarak kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri