Güneş Ülkesi yazarın özgürlük arayışınının ütopyasıdır. Kitabın kahramanı olan ve yeniyi arayışı simgeleyen Cenevizli Kaptan seyahatleri sırasında ekvatorun altındaki Taprobana adasına gelir. Burada yurttaşların bir tür komün hayatı sürdürdüğü Güneş Ülkesi'ni görür.
Güneş Ülkesi, adaletsizliğin bilincinde olan, toprağından sürülmüş, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekmiş ve bunun acısını taşımış bir insanın, adil ve dayanışmacı, baskı ve sefaletten arınmış bir toplum düşünün somutlaştırıldığı bir ideal kent tasarımıdır.
Büyük Okyanus'ta bulunan Japonya Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır. Japonca adını oluşturan kanji karakterler "güneş" ve "köken" anlamına gelir.
Astroloji, felsefe, okültizm, teoloji, sosyoloji, ekonomi, siyaset, strateji gibi alanlarda görüşler içeren ve 17. yüzyıl Avrupası'nda, düşüncelerinden dolayı epey hırpalanan bir filozof tarafından hapishanede kaleme alınan Güneş Ülkesi, ütopya türünde yazılmış en önemli eserlerden biri.
Bireysel hırs, doyumsuzluk ve savaş niteliği yaratacak bir rekabet doğurmaması için güneş ülkesinde özel mülkiyete izin verilmemektedir. Bütün mülk devlete aittir. Ülkedeki her şey ortak kullanıma açıktır.
İlgili 41 soru bulundu
Ütopya, gerçekleşmesi imkansız şekilde tasarlanmış ideal toplum hayalidir. Kelime kökeni olarak Yunanca 'yok/olmayan' anlamına gelen 'ou', 'mükemmel' anlamına gelen 'eu' ve 'yer/toprak/ülke' anlamına gelen 'topos' kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.
Padova'da Galileo Galilei ile tanıştı; yıllar sonra yazdığı Apologia pro Galilaeo (1616; Galilei'nin Savunması) adlı eserinde Galileo'yu savunacaktı. Campanella 1593'te cinsel sapıklıkla suçlandı ve tutuklandı, ama beraat etti. 1596'da heretiklik suçlamalarına karşı kendini savundu.
Campanella'nın “Güneş Ülkesi”, monarşik bir yönetim anlayışı benimsemektedir.
Ütopya Kitap Açıklaması
İdeal bir ülkenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bu konuşmalarda Ütopya adındaki bir ülkeden bahsedilir. Elli dört şehirden oluşan bu adada tek dil konuşulur, sınıf ayrımı yoktur, kimse kimsenin dinine karışmaz ve asla diğer ülkelere savaş açılmaz.
Yunanca “olmayan yer” anlamına gelen outopos sözcüğünden türeyen ütopya sözcüğü, “iyi yer” anlamındaki eutopos sözcüğünü de içerecek şekilde ikili bir anlam taşır. Ütopya kitabı da kusursuz bir dünya arayışına yanıt olarak, hayali bir adadaki ortaklaşa yaşamı ve akılcı düzeni anlatır.
Tommaso Campanella'nın en önemli eseri kabul edilen, 1602 tarihli Güneş Ülkesi, dönemi- nin bilimsel tartışmalarının etkisiyle şekillenmiş bir eserdir.
Büyük Okyanus'ta bulunan Japonya Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır. Japonca adını oluşturan kanji karakterler “güneş” ve “köken” anlamına gelir. Bu nedenle Japonya “Doğan Güneşin Ülkesi” diye de bilinir.
Güneş Ülkesi, Thomas More ve George Orwell'dan sonra okunması gereken bir başka ütopya kitabıdır.
Güneş Ülkesi, yıllarını hapishanede geçirmiş ve defalarca işkenceye maruz kalmış İtalyan filozof Tommaso Campanella'nın, yaşadığı dönemin devlet yapısı ve toplum düzeninden memnuniyetsizliği üzerine kaleme aldığı bir ütopya.
Öncelikle kitap sözde ütopya olarak yazılmış ama ben böyle bir dünyayı düşlediğimde distopya gibi hissettirdi. Kitapta eşitlik adına iyi fikirlerde var fakat çoğunlukla insan fıtratına aykırı düzenlemeler var.
Fransızca kökenli bir kelime olan 'Ütopik'; gerçek dışı, hayali anlamlarına gelmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Ütopik' kelimesi, hayali olarak tanımlanmakatadır.
Kuzey Kore'de yıllardır merakla beklenen "ütopik şehir" Samjiyon resmen açıldı... Kuzey Kore lideri Kim Jong-un rejiminin en önemli yatırımlarından biri olarak tanımlanan Samjiyon'da 4.000 konut ve 380 kamu binası yapıldı.
Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir.
Ütopya, olumsuzluk bildiren 'ou' ile yer anlamına gelen 'topos' un More tarafından birleştirilmesinden oluşan 'olmayan ya da bulunmayan yer' anlamına gelen 'outopia' kelimesinin 'utopia' olan telaffuzundan gelmiş gibi görünmektedir. Ütopyalar, hayali devlet ve toplum tasarılarıdır.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Gerçek bilginin ne olduğu konusunda idea nazariyesini benimsemiş olan Platon, ideal devlet konusunda da felsefe tarihinde bilinen ilk ütopya örneğini yazan filozoftur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri