Tohum çimlendirmeyi ev ortamında, saksı içerisinde de yapabilirsiniz. Evde tohum çimlendirmede dikkat etmeniz gereken şey, tohum toprağa ekildikten sonra saksının üzerini bezle ya da naylon bir poşetle kapatmaktır. Sera etkisi yaratan bu yöntem, nem kaybını azaltacak ve tohumlar daha çabuk çimlenecektir.
Doğru bakım ve ekim sonrasında tohumlar patlayarak çimlenmeye başlar. Çimlenme evresini geçtikten sonra bu tohumlar çiçek oluşturmaya başlar.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
İlgili 35 soru bulundu
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
Dormant olmayan tohumlar eğer çimlenme için gerekli şartlar sağlanırsa çimlenirler. Bazı bitki türlerinin tohumları için su yeterlidir. Diğer bazı türlerde ışık, toprak şartları, sıcaklık dalgalanmaları gibi ilave faktörlerde önemlidir.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.
Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur. Dibe çöken tohumları kullanın.
Ekim derinliği iyi hazırlanmış, nemli ve tavlı topraklarda ekim derinliğinin ortalama olarak 5-7 cm arasında olması yeterlidir. Buna karşın toprak nem ve tavının yetersiz olduğu ve özellikle geç ekimlerde tohumun nemli toprak tabakasına düşebilmesi için ekim derinliğinin 7-9 cm arasında olması uygundur.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Bir kapta su kaynatılır ve bir süzgeç içine konulan tohumların üzerinden 1-2 litre kaynamış su süzdürülüp 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen suya ıslatılan tohumlar eklenir ve sabaha kadar bekletilir. Sıcaktan oluşan küçük çatlaklardan tohum içine nem almaya başlar ve çimlenmeye hazırlanır.
Minimum sıcaklık derecesi çimlenmenin olabilmesi için en düşük, maksimum sıcaklık derecesi ise en yüksek sıcaklıktır. Bir çok bitkide dormant olmayan tohumlarda optimum sıcaklık derecesi 25-30oC'dir. Bazı türlerde ise bu değer 15oC'dir.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
Tohumları ekmeden önce, bir gece ılık suda bekletirseniz, çok daha erken çimlenmelerini sağlarsınız. Tohum ekim işlemi tamamlanır tamamlanmaz, ilk sulama işlemi yapılmalıdır. Halk arasında ilk sulamaya can sulama da denilmektedir.
Ayrıca tohumun çimlenme esnasında fotosentez yapmayacağı için fotosentez esnasında oksijene ve karbondioksite de ihtiyaç duymayacaktır.
Bazı bitkilerin tohumlarında dormansi (çimlenme engeli) bulunmakta ve tohumlar elverişli ortama (su, oksijen, sıcaklık ve bazı durumlarda ışık) rağmen çimlenememektedirler. Özellikle ılıman kuşaktaki ağaç türlerinin tohumlarında dormansi daha sıklıkta görülmektedir.
Çimlenme, tohumda bulunan embriyonun uygun şartlar bulunca gelişerek ana bitkiye benzer bitkiyi vermek üzere tohumdan çıkarak serbest hale geçmesine denir.
Işık Gereksinimi: Işık, bazı bitki türleri için çimlenme sürecinin bir parçasıdır. Bu bitkiler ışığa duyarlıdır ve ışığın varlığı çimlenme sürecini başlatır. Karanlık Gereksinimi: Bazı bitkiler ise karanlık gerektirir. Bu tür bitkilerin tohumları karanlık koşullarda çimlenir.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.
Tohum yatağının hazırlanması için toprak, kum, taş ve diğer iri cisimlerden arındırılmalıdır. Tohum yatağı ne kadar iyi hazırlanırsa kadar iyi bir çim alan elde edilir. Ağır killi topraklar için toprağa mil eklenmesi gerekmektedir. Buda toprağın çabuk kurumasını önler ve besin tutabilme kapasitesini arttırır.
İlk olarak uygun büyüklükte ve derinlikte bir saksının seçilmesi gerekir. Tohum, saksının boyutuna göre seçilmeli ve saksının dibine su akışını sağlamak için delikler açılmalıdır. Ardından, saksının içine uygun miktarda toprak doldurulmalıdır. Toprağın nemli olması önemlidir, aşırı sulanmamış olmaması gerekir.
Dormansi sayesinde uygun olmayan kış koşulları geçtikten sonra, tohumun çimlenmesi gerçekleşir. Böylece tohumlar ilkbaharda çimlenir. NOT: Bazı bitki tohumları, oksijen bulunmayan ya da çok az oksijen bulunan ortamlarda çimlenebilir. Örneğin çeltik tohumları oksijensiz ortamda çimlenebilir ama gelişemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri