Türkiye'de demir, bakır, kurşun, çinko, krom, manganez, bor, altın ve gümüş gibi madenler çıkarılmaktadır. Enerji kaynakları: Türkiye, çeşitli enerji kaynaklarına sahiptir. Türkiye'de kömür, petrol, doğal gaz, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisi bulunmaktadır.
Hammadde bir malın üretilmesi amacıyla kullanılan henüz işlenmemiş ya da çok az işlem görmüş maddedir. Kısaca işlenmemiş madde olarak anılmaktadır.
Sınırlı olan insan ihtiyaçlarını, kıt kaynaklarla karşılama faaliyetlerini inceleyen bilim. Ekonomi toplum genelinde; tüketim, üretim, paylaşım, gelir, kalkınma, büyüme gibi konuları inceler. Mevcut durumla ilgilenen ekonomi türüdür. Değer yargılarını barındırmaz, olgusal verilerle çalışır.
Madencilik : Madencilik, demir-çelik sanayi vb. ➢ En önemli doğal kaynaklarımızdandır. ➢ Sanayide ve seramik, kireç, çimento, tuğla, kiremit, fayans gibi alanlarda hammadde olarak kullanılır. ➢ Tarım ve hayvancılık gibi birçok önemli ekonomik faaliyet topraklardan yararlanarak yapılır.
(Service sector) Tarım ve sanayi sektörleri dışında kalan ve somut bir mal üretimi olmaksızın bir ihtiyacı karşılayan üretimi tanımlayan bir terimdir.
İlgili 31 soru bulundu
Yaptığımız araştırmaya göre, ticaret, turizm, ulaştırma ve haberleşme, finans, makine ve teçhizat, otomotiv, çimento-cam-seramik, metal eşya ve enerji sektörlerinin Türkiye ekonomisi açısından değerleri giderek artıyor.
Türkiye'de kömür, petrol, doğal gaz, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisi bulunmaktadır.
Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması: Birincil ekonomik faaliyetler (tarım,hayvancılık,madencilik,balıkçılık,ormancılık),İkincil ekonomik faaliyetler(tarıma dayalı sanayi, kimya sanayi,makine sanayi, metalurji sanayi,inşaat,bayındırlık, enerji üretimi vb.)
Hayvancılık, tarımcılık, balıkçılık, madencilik ve ormancılık sektörleri birincil ekonomik faaliyetlerin başında gelir .
DÜNYA'DA EKONOMİK FAALİYETLER
*Sanayi *Madencilik *Hayvancılık *Tarım *Hizmet *Ticaret *Turizm *Ulaşım *Teknoloji alanlarında yürütülür.
Bir ekonomi teknolojik evrim, tarih ve sosyal organizasyon ile coğrafya, doğal kaynaklar, gelir ve ekoloji gibi ana faktörlerin birleşmesiyle oluşur. Ekonomi, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için hangi kaynakların kullanılması gerektiğini inceler ve bu kaynakların en etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Öncelikle, ekonominin temel olarak iki ayrıma tabi tutulduğunun bilinmelidir: mikroekonomi ve makroekonomi.
Ekonominin iki ana akımı: Mikroekonomi ve Makroekonomi
Aynı zamanda, tüketici ve firmaların nasıl karar aldıklarını ve piyasada nasıl birbirlerinden etkilendiklerini araştırır. Makroekonomi ise faiz oranları, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), istihdam, işsizlik, enflasyon, toplam üretim gibi konularla ilgilenir.
Hammaddeler sonsuz değildir ve kendilerini yenileyip yenileyememelerine göre iki başlık altında toplanırlar. Kendilerini yenileme yetisi olmayan hammaddeler genelde doğadan elde edilenlerdir. Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın gibi madenler ve kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bu gruba girerler.
Birincil ekonomik faaliyet (tarım sektörü): Üretim açısından ilk aşama şeklinde hammadde elde etmenin temelini oluşturur. Genel olarak doğrudan doğa aracılığıyla yürütülen bu faaliyet, sanayi sektörü üzerinden devam eder. Tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve madencilik bu sektör içerisinde yer alır.
En önemli maden kaynakları ham petrol ve doğal gazdır.
Beşincil Ekonomik Faaliyetler:
# Karar verme ve yönetim faaliyetlerini kapsar. # Kamu ve özel sektör yöneticiliği, # İcra kurulu başkanlığı (CEO) # Genel müdürlük,Bakanlık vb bu gruptadır.
Literatürde ekonomik faaliyetler tarım, sanayi ve hizmet sektörleri olarak üç temel başlıkta toplanmaktadır.
Birincil ekonomik faaliyetleri: Ürettiği ürünleri doğrudan veya dolaylı olarak doğadan elde eden ekonomik faaliyetlerdir. Avcılık ve toplayıcılık, tarım, ormancılık, balıkcılık, maden çıkarma gibi faaliyetler bu gruba örnektir.
Temel maddeleri doğrudan veya dolaylı olarak doğal çevreden almaya dayanan üretim şeklidir. Topraktan , denizden ve hayvandan elde edilen ürünler birincil ekonomik faaliyetler grubundadır. Bu faaliyetlerden elde edilen ürünler genellikle sanayide ( ikincil ekonomik faaliyet ) hammadde olarak kullanılır.
Hizmet sektörü: Topluma hizmet verebilmek için öğretmen, doktor, garson ve polis gibi meslekler bu gruba girer.
Ekonomi veya İktisat, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini inceleyen sosyal bilimdir. Ekonomi, ekonomik aktörlerin davranış ve etkileşimlerine ve ekonomilerin nasıl işlediğine odaklanır.
Toplam gelir içerisinde en yüksek payı, %46,2 ile bir önceki yıla göre 0,9 puan azalan maaş ve ücret geliri aldı. İkinci sırayı %21,0 ile önceki yıla göre 3,5 puan artan müteşebbis geliri alırken üçüncü sırayı %20,2 ile önceki yıla göre 3,7 puanlık azalış gösteren sosyal transfer geliri oluşturdu.
- Orta Asya coğrafyasının kendine has özellikleri, ilk Türk devletlerinin ekonomik yapısını da şekillendirmiş, bozkır olan bu coğrafyada hayvancılık temel geçim kaynağı olmuştur. - Hayvancılığın yanında tarım, ticaret ve madenciliğin de yapıldığı bu bölgede ticaret, büyük ölçüde değiş tokuş esasına dayanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri