TOKİ'den arsa başvurusunda bulunduysanız size çıkması halinde ister betonarme ister prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Toki̇ Arsasına Prefabrik Ev Yapılabilir Mi? Arsa başvuru koşullarında TOKİ prefabrik ev yapılmasını kısıtlayıcı bir bilgi bulunmamaktadır. Arsa tahsisi sonrası ruhsat işlemlerini tamamlayan hak sahipleri prefabrik ev alternatifini değerlendirebilirler.
Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Ancak, TOKİ arsalarında bu tür yapılara izin verilip verilmediği, arsanın bulunduğu bölgenin imar durumuna, belediye yönetmeliklerine ve diğer kanunlara göre değişebilir. Ancak son zamanlarda yapılan açıklamalara göre bu tarz arazilere bu yapıların yapılması mümkün değildir.
TOKİ arsa başvurusu yapacaklar için yol haritası
Başvuruların sonrasında kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek. 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil arsada, hak sahipleri imar planına göre en çok 150 metrekare büyüklüğünde evini yaptırabilecek.
İlgili 28 soru bulundu
Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
Toplam İnşaat Alanı ve Brüt İnşaat Alanı
TAKS hesabı, oturum alanının arsa alanı ile çarpılmasıyla bulunur. Örneğin; 1000 metrekarelik bir arsanın taban oturumu 1000 x 0,30 = 300 m² olarak hesaplanır. Dolayısıyla bu arsa üzerine inşa edilebilecek yapının tabanı 300 m² olabilir.
TOKİ arsalarına ev yapılmazsa ne olur, arsalar geri mi alınır, ödenem paralar geri alınır mı? Konut için de 2 yıl şartı olacak, iki yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Müşterek yani hisseli arsada durum farklı. Bu arsaları almaya hak kazananlar isterlerse kat karşılığı bir yapılaşmaya gidebilecek. Vatandaş kendi arasında anlaşırsa konutları TOKİ de yapabilecek.
Prefabrik ev yapımı için beton evlerde olduğu gibi belirli bir metre kare büyüklüğüne ihtiyaç bulunmamaktadır. Her büyüklükteki arsalara prefabrik evler kısa süre içerisinde beklentileri karşılayacak ölçülerde yapılmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi belediyeden ruhsat izni alınması şarttır. Bu iznin alınması için belgelerin toplanması gerekiyor. Hisseli arsaya prefabrik ev yapılır mı sorusu hissedarların kafasını karıştırıyor. Eğer tüm hissedarlar onaylarlarsa hisseli arsa üzerine prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bunun tam tersi durumlarda yani imarsız arsa/araziler üzerine ev yapılamaz mı? Elbette ki yapılabilir. Fakat bu durumda çok sıkı prosedürlere hazırlıklı olmalısınız.
Prefabrik evler imarlı arsalara yapılabilmekte olup bunun dışında ki yerlere yapılması için belediyelerin tarlalar için %5 imarı olmalıdır. Arsa alım işlemleri yapılırken ilk olarak alanın muhakkak ki imar durumu öğrenilmelidir.
Prefabrik ev yapımı için devlet tarafında yapılan destek 40.000 TL'den 150.000 TL'ye çıkarıldı. Betonarme ev yapımı desteği ise 70.000'den 200.000'e yükseltildi. Ev onarımı için verilen yardım 25.000 iken son güncellemeyle birlikte 75.000 lira olarak belirlendi.
Kura sonuçlandıktan sonra hak sahipleri başvuru yapıldıktan sonra tapu senedi tarihine bakılarak en geç 1 sene içinde evlerini yapmak zorunda olacak. Bahsi geçen konut yapımına başlandıktan sonra sunulan plan doğrultusunda en fazla 2 sene içinde zemin kat taban döşemesinin bitmesi şart olacak.
Kanun gereği 1. yılda inşaata başlaması ve inşaatını 2 yıl içinde tamamlaması ve borcun ödenmesi halinde ipotek ve şerh terkin edildikten sonra satışa engel bir durum kalmayacaktır.
TOKİ ARSA GERİ ÖDEMELERİ NE KADAR? Proje kapsamında iki çeşit arsa yer alıyor: Müstakil arsa ve müşterek arsa. Müstakil konutların yapılacağı arsalar, yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 ile 500 metrekare büyüklükte olacak. Buraya yapılacak konutların büyüklükleri ise 105 ile 150 metrekare arasında değişecek.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, TOKİ konut arsasında müşterek arsa için başvuru yapacakların, arsa çıktıktan sonra hiçbir para ödemeden arsayı müteahhite kat karşılığı verebileceğini söyledi.
TOKİ arsaları kaç metrekare
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, taksitler aylık yada yıllık eşit taksitler halinde ödenebilir.
Müşterek parsellerde hak sahipleri çoğunluk sağlar ve inşa konusunda yardım talep ederlerse TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda destek olacak. Bu parsellerde binalar zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilir.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri