Sadece başvuru yapılan ay hane gelirinin ne kadar olduğuna bakılıyor. Eğer başvuru yapıldığı ay hane gelirinin ortalaması TOKİ'nin belirlediği bedelin üzerine değilse başvuru kabul ediliyor. - TOKİ herhangi bir hesaplama yapmıyor. Başvuru yapacak vatandaş, maaş bordrosunu alıp bankaya o şekilde başvuru yapıyor.
Hanede işkurda çalışan biri varsa, işkurdan çalıştığına dair belge alınması gerekiyor. Başvurular bordrolu çalışanların maaşları üzerinden hesaplanarak kabul ediliyor. Sadece başvuru yapılan ay hane gelirinin ne kadar olduğuna bakılıyor.
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 10.000 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 10.000 TL olması gerekmektedir.)
Hane halkı geliri resmi kayıtlarda aynı ev içerisinde oturan kişilerin elde ettiği toplam gelir anlamına gelir. Örnek olarak resmi kayıtlarda bir evde anne, baba ve 1 çocuk yaşıyorsa ve her biri 5 bin 500 TL'lik ücret alıyorsa 5.500 x3'ten hane halkı geliri 16 bin 500 TL olur.
* 2+1 tipi konutlar için, Başvuru bedeli olarak, ilçe/belde nüfusu 15000'in altında olan yerlerde ₺2.000, ilçe/belde nüfusu 15001-40000 arasında olan yerlerde ₺4.000 alınacaktır. Sözleşme imzalama aşamasında konut alıcılarından konut bedelinin % 12'si peşin 180 ay (15 yıl) vadeli alternatif ile satılacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Başvuru belgeleri; e-devletten başvuru yapanlar için, yapılan kura sonucunda hak sahibi kabul edilen kişilerden sözleşme aşamasında temin edilecektir. Banka aracılığı ile başvuru yapanlar kategorisine göre; engelli/emekli/genç/diğer durumu kanıtlayan belge ile ikamet/nüfus/gelir/yaş şartlarının belgelenmesi istenecek.
TOKİ kura çekilişinde adı çıkan kişiler, e-devlet üzerinden veya SMS ile bilgilendirme alabilecek. TOKİ çekilişinde adı çıkan vatandaşlar, ilk olarak sözleşme imzalayacak. Daha sonra belirlenen tarihlerde TOKİ konut peşinatı olan % 10'luk kısmı bankaya yatırılacak.
Hane geliri, bir hane içerisinde yaşayan bireylerin aylık yada yıllık olarak elde ettiği toplam gelirdir. Hane geliri başvurucunun eşi ve velayetleri altındaki 18 yaş altı çocuklarının toplam geliri dikkate alınarak hesaplanır.
Hane halkı geliri resmi kayıtlarda aynı ev içerisinde oturan kişilerin elde ettiği toplam gelir anlamına gelir. Örnek olarak resmi kayıtlarda bir evde anne, baba ve 1 çocuk yaşıyorsa ve her biri 5 bin 500 TL'lik asgari ücret alıyorsa 5.500 x3'ten hane halkı geliri 16 bin 500 TL olur.
GELİR TESPİTİNDE ESAS ALINACAK AİLE
Gelir tespitinde aile, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) kayıtlı aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babayı kapsıyor.
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 14.000 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 14.000 TL olması gerekmektedir.)
TOKİ'nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olma şartı aranır.
TOKİ'nin şartnamesine göre alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 238 nci maddesinde, ''İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (Ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar. Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Vergi Usul Kanunu'nun 238. maddesine göre işverenler her ay ödedikleri ücretler için (maaş bordrosu) tutmaya mecburdurlar.
Hane halkı geliri, bir ailede yaşayan kişilerin toplam elde ettiği kazanç anlamına gelir. Hane halkı içerisinde yaşayan kişilerin aldıkları maaş ve diğer gelir toplamları hane halkı gelirini ifade eder. Bazı kurumların gıda, yol vb. alınan her türlü yardım miktarı, sosyal konut projelerine başvuruda dikkate alınıyor.
BU BELGE NEREDEN ALINIR? NASIL HESAPLANIR? AİLENİN GELİRİ ÖRNEĞİN AYLIK 2100 LİRA İSE 2100 12 AY İLE ÇARPILIR (12X2100 =25200 LİRA) AİKLE DE KAÇ KİŞİ VAR İSE TOPLAM TUTAR AİLE FERT SAYISINA BÖLÜNECEK DİYELİMKİ AİLEDE ANNE,BABA VE 3 ÇOCUK VAR İSE 25200/5 =5040 LİRA BULUNAN BU DEĞER AİLENİN KİŞİ BAŞI GELİRİDİR.
Aylık hanehalkı geliri, en fazla net 16.000 lira (İstanbul için 18.000 lira) olan kişileri hedefleyen proje için kuraların 2023'ün ilk çeyreği sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Gelir sınıfı, hane halkının (anne, baba ve çalışan çocuklar dahil eve giren aylık kazanç) ortalamasına göre belirleniyor. 2020 yılı için aylık hane halkı geliri 5.500 TL ve üzerine olanlar orta gelir grubu sayılıyor ve bu kişiler alt gelir grubu konutlarına başvuruda bulunamamıştı.
Türkiye'de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri %28,3 artarak 2022 yılı anket sonuçlarına göre 98 bin 416 TL oldu. Türkiye'de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri bir önceki yıla göre %30,1 artarak 37 bin 400 TL'den 48 bin 642 TL'ye yükseldi.
Hanehalkı, aynı konutta ya da aynı konutun bir bölümünde yaşayan, bir veya daha fazla kişiden oluşan topluluktur. Bu topluluk; aralarında akrabalık bağı bulunsun veya bulunmasın, konutun hizmet ve yönetimine iştirak eden, kazanç ve masraflarını ayırmayan kişilerden meydana gelir.
TOKİ başvurunuzun son durumu hakkında bilgi almak için E-Devlet arama bölümüne "Konut / İş Yeri Başvurusu" yazarak çıkan ekrandan öğrenebilirsiniz.
TOKİ tarafından gerçekleştirilen kuralarda hak sahibi olunmadığı taktirde başvuru için yatırılan 500 TL IBAN'a iade edilebiliyor. Kurada hak sahibi olamayanlar, TOKİ başvuru ücreti iadelerini başvuru yapılan bankanın yetkili şubeleri ve ATM'lerinden geri alabilecekler.
TOKİ tarafından gerçekleştirilen kuralarda hak sahibi olunmadığı takdirde başvuru için yatırılan 500 lira IBAN'a iade ediliyor. Buna göre; Kurada adı çıkmayanlar, TOKİ başvuru para iadelerini, başvuru yapılan bankanın yetkili şubeleri ve ATM'lerinden geri alabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri