ÇÖREK OTU NASIL TÜKETİLİR? Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Düzenli olarak serin kalan kiler gibi bir ortam söz konusuysa, orada da saklanabilir. Çekmecelerin ve mutfak dolaplarının arka kısımları da bir alternatif olabilir. Küçük, temiz ve koyu renkli cam kavanoz, çörek otu yağını saklamak için idealdir.
Koruyucu, katkı maddesi ve karışık yağ içermeyen soğuk sıkım yöntemiyle üretilen çörek otu yağı ürünleri tercih edilmelidir. Çörek otu yağı ürününü açtıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Çörek otu yağı kullanmadan önce doktorunuzdan dozajı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Normal şartlarda çörek otu yağı ambalajı ve kapağı açılmadan 2 yıl boyunca raf ömrü korunarak saklanabilir. Kapağı açıldıktan sonra ise, minimum 2 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Maksimum olarak ise serin, kuru ve güneş almayan yerde saklamak koşuluyla 4-6 ay boyunca kapağı kapalı tutularak tüketilebilir.
Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur. Kalitesinden emin olunmayan ürünler kullanılmamalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Kalp sağlığını koruması, kanseri önlemedeki gücü, cinsel güce etkisi, damar tıkanıklığına ve sinüzite iyi gelmesi gibi birçok faydası bulunan çörek otu yağı faydaları ile alternatif tıp tutkunlarının iştahını kabartıyor.
Sahte çörek otu yağları rengi sarı ve beyaza yakın olur. Çörek otu yağı alırken sertifikalı ve organik olanı tercih edin. Sertifikasız ürünler kontrolsüzdür. Organik çörek otu yağları diğer ürünlere göre daha etkili ve hızlı tesir gösterir.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Eklem şişmesi ve sertliğini azaltır. Sedef hastalığı, sivilce ve döküntüler gibi cilt hastalıklarını iyileştirir. Cilt ve saç bakımında kullanılır. Çörek otu yağı timokinon etkisiyle bağışıklık hücrelerin sayısını artırarak grip, soğuk algınlığı ve hatta virüslere karşı koruma sağlayabilir.
Yağa göre aroması daha baskın ve ağırlaşmış bir kokusu olduysa, Olması gereken rengine göre daha koyu ya da daha açık bir hal aldıysa, Berraklığını yitirip, bulanıklaşmaya başladıysa, Yağın kıvamı koyu hale gelmişse raf ömrünü geçmiş demektir.
Hazmı kolaylaştırarak mide rahatsızlıklarını hafifletir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korur. Zararlı alışkanlık ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı karaciğerde biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Karaciğer sağlığını koruyarak kanser riskini azaltır.
Çörek otu yağı anti-inflamatuvar özelliğini antioksidanlardan alır. Vücuttaki iltihapla savaşmaya yardım ederken kalp hastalıkları, diyabet ve Alzheimer gibi kronik hastalıkların riskini düşürmede etkili olabilir. Kan, kolon ve akciğer kanserleri riskini düşürebileceği iddiası da vardır.
Çörek otu, Asya'ya özgü, bir yıllık ömrü olan küçük bir bitkidir.
Aşırı tüketimi insan sağlığına zarar vereceği için kontrollü şekilde tüketmek gerekir. İlk defa çörek otu tüketecek olanlar günde 3 kez bir çay kaşığı kadar tüketim yapabilirler. 2 hafta boyunca bu şekilde tüketim yapılabilir.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Gün içinde yoğurtla karıştırılıp tüketilen çörek otu, diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca çölyak, erken menopoz gibi hastalıklara iyi gelir. Anne sütünü arttırır.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
Uzakdoğu ve Orta Asya geleneksel tıbbında asırlardır nefes darlığı, bronşit, kuvvetli öksürük ve nezle gibi hastalıkların tedavisi için yağ buharının solunması yöntemi uygulanır. Sıcak ve korunmasız ortamlarda ise yakılan çörek otu tütsüsü, böceklerin yaklaşmasını engeller.
Suyun kaynamasıyla birlikte içerisine bir çay kaşığı veya tatlı kaşığı kurutulmuş çörek otu koyulur. Daha sonra üzerinin kapatılmasıyla 5 ile 7 dakika arasında bekletilir. Demlenen çörek otu yağı süzülerek sıcak bir şekilde tüketilir.
-Nazardan korunmak için çörek otu evlerde kapı arkalarına,hamile kadınların elbiselerine konulur ve çocuklara yedirilir. -Hayvanlara nazar değerse yedi mezardan çırpı alınır,hayvanın durduğu yerde tütsülenir.
Smoothie, latte ve çay gibi içeceklerinize de çörek otu yağı ekleyebilirsiniz. Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Çörek otu yağını da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz. -Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri