Patlıcanın epey tombul ve iri olan cinsine bostan patlıcanı denir ve iri yapısıyla kemer patlıcanla yapılamayan farklı tariflerin daha güzel yapılmasını sağlar.
patlıcanın tarlada yetişen cinsine denir. türk kızlarının çoğunun kolu bu sınıftandır. bostan patlıcanı, tombik patlıcanlara denir.
Bostan patlıcanı ise bildiğimiz patlıcanın farklı bir türü. Görüntü olarak küçük ve tombik bir yapıya sahip olan bu patlican türü sofraları renklendirecek cinsten. Özellikle davetlerde ve özel misafirleri ağırlarken hazırlayacağınız sofralarda bostan patlıcanı kullanarak çok daha şahane sonuçlar elde edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Bostan Patlıcan, Kemer patlıcana kıyasla daha az çekirdekli, iri ve yuvarlak bir patlıcan türüdür.
Kemer Patlıcanı kelimesi Türkçe'de "Bir tür ince uzun patlıcan." anlamına gelir.
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır. Bunun yanında sonbahar mevsimi boyunca sıcak olan yerlerdeki hasadı devam eder.
Patlıcan dilimlerimizi ilk önce yumurtaya sonra una bulayıp kızgın yağda iki taraflı kızartıyoruz. Kızaranları kağıt havlunun üzerine alıyoruz. Yağı çektikten sonra servis tabağımıza diziyoruz.
Bu yüzden de adı en çok kebaplarla anılıyor. Etin yakın arkadaşı kahramanımız bu kez de Abant kebabına hayat veriyor. Üstelik kızartmadan, kalorisine kalori katmadan. Fırında kendi halinde güzelce pişip kıvama gelen patlıcanlar, et, soğan, biber, mantar ve domatesle hazırlanan harçla dolup, tekrar fırına giriyor.
toparlak ve biraz daha çekirdeklice bir patlıcan türüdür. özellikle közleme için idealdir.
İşte yine midenize bayram yaptıracak, damağınızda havai fişekler patlatacak bir tarif geliyor: Patlıcan söğürme. Közlenmiş patlıcanların mis kokusunun, közlenmiş kapya biberleri ile buluşması, işin içine domates ve biberlerin de girmesiyle adeta bir lezzet şölenine dönüşüyor.
Antep ve Urfa mutfağının meşhur lezzetleri arasında yer alan patlıcan söğürtme, midenize bayram ettirecek bir lezzettir. Közlenmiş patlıcan ile hazırlanan söğürtme, hem salata, hem de meze olarak sunulabilir. Közlenen patlıcanları dilimledikten sonra nar ekşisi, sirke ve zeytinyağı ile harmanlıyoruz.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Birecik patlıcanı, saflaşma göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır. Ticari hasatta meyve kabuğu düz ve rengi orta derecede mor renklidir.
Orta erkenci bir çeşittir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Meyveler silindirik yapıda, az çekirdekli, beyaz etli, ince kabuklu, sivri uçlu, parlak siyahımsı özelliklere sahiptir. Meyveler acılaşma göstermez.
Kızarmış patlıcanları kilitli poşete veya buzdolabı poşetine 1 pişirimlik olacak şekilde yerleştirin. Poşeti hava almayacak şekilde düğümledikten sonra üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya atın.
PATLICANDAN 156 ÇEŞİT YEMEK
"Biz de patlıcanı öyle değerlendirmişiz ki; Osmanlı mutfağında 156 çeşit yemeği yapılıyor. Dolayısıyla patlıcanın reçelinden tutun kızartması, imambayıldı, karnıyarık, beğendili kebap, saksı kebap, o kadar çok çeşidi var.
Yaygın bir söylentiye göre, çok patlıcan yiyen melankolik oluyormuş. Hatta Anadolu'nun bazı yörelerinde, garip davranışlarda bulunanlara 'Patlıcan delisi' deniyormuş.
Köz Patlıcan Biber Yemeği (Fosul)
Meyve kabuğunun rengi çizgili ve mor renktedir. Önceden sürülmüş ya da bellenmiş olan toprak tırmık ya da benzer bir aletle ekim için uygun hale getirilir, ekim yapılacak alan tavsiye edilen miktarlarda gübrelenir, keseksiz düzgün bir toprak yüzeyi oluşturulur. Patlıcan ılık ve sıcak iklim sebzesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri