XVIII. yüzyıl meydan çeşmelerinden olan Tophane Meydan Çeşmesi, Kılıç Ali Paşa Camii, Nusretiye Camii ve rıhtımın da yer aldığı Tophane Meydanına H.1145 (M.1732) yılında Sultan I. Mahmud'un emriyle yaptırılmıştır (Cezar, 2002:262).
Tophane Meydanı'nda olan çeşme, 1732'de I. Mahmut tarafından Hassa Baş Mimarı Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır.
İstanbul Tophane Meydanı'nda yer alan Tophane Çeşmesi, Sultan I. Mahmut tarafından 1732 yılında yaptırılmış, şehrin en büyük üçüncü meydan çeşmesi olma özelliğine sahip.
temizlik ve su içme amacıyla yapılan çeşmelerin yapımında 1700-1740 yılları arasındaki dönem klasik osmanlı üslubundan batı üsluplarına geçiş dönemidir. bu dönemde mevcut ya da açılan meydanların ortasına, geniş saçaklı anıtsal meydan çeşmeleri yapılmıştır. tophane çeşmesi de bu dönemin eseridir.
Barok-Rokoko Üslubunda Çeşme ve Sebiller
Süslemede Batılı ögelerin yanı sıra Osmanlı'nın klasik dönemde kullandığı kemer biçimleri ile mukarnas sıralarına da rastlamak mümkündür. Bu dönemin örnekleri arasında; Bereketzade Çeşmesi (1732), Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi (1732), Saliha Sultan Sebilli Meydan Çeşmesi (1732), I.
İlgili 45 soru bulundu
Kılıç Ali Paşa Camii'nin kuzeyindeki Tophane Meydanı'nda bulunan, Sultan I. Mahmut tarafından Mimar Mehmet Ağa'ya 1732 yılında yaptırılan Tophane Çeşmesi, tüm zarafetiyle eşsiz bir anıt olarak bugün tarihin izlerini taşımaya devam ediyor.
Ahmet Çeşmesi, İstanbul'da Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşmedir.
Karapınar Mahallesinde bulunan ve 495 yıl önce yapılan tarihi çeşme suların kesik olduğu dönemlerde mahalle sakinlerine su sağlıyor. Mahalle içinde ve dışında birçok vatandaşın çeşmede akan suyun faydalı olduğu düşüncesiyle su ihtiyacını önemli ölçüde burada karşılıyor.
II. Abdülhamid tarafından kurulan Hamidiye Su Tesisleri'ne ait çeşmeler genel olarak Hamidiye Çeşmesi olarak anılıyor. Maalesef bugün harap durumda. 1900-1901 yılları arasında yapıldığını anladığımız bu çeşme ile ilgili 2021'de haberler de yapılmış.
Kitabesi bulunmayan çeşmenin 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Uludağ'ın eteklerine kurulmuş olması, şehrin su ihtiyacını karşılamaya yetecek kaynağı sağlamıştır. Yakın bir tarihe kadar şehrin doğu kesiminin (Emirsultan, Yıldırım, Yeşil) su ihtiyacını Akçağlayan (Akçaalan) kaynağı, şehir merkezinin ihtiyacını ise Gökdere kaynağı karşılamaktaydı.
Ahmed Çeşmesi, üzerinde bulunan kitabede belirtildiği üzere (1728-29) yılları arasında Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle Sultan 3. Ahmed'in isteği üzerine inşa edilmiştir. 3. Ahmed Çeşmesi, Topkapı Sarayı'nın girişi olan Bab-ı Hümayun Kapısı'nın tam önünde bulunmaktadır.
Trevi Çeşmesi (İtalyanca: Fontana di Trevi, Türkçesi Üçyol Çeşmesi; Aşk Çeşmesi olarak da bilinir), İtalya'nın başkenti Roma'nın Trevi semtinde, İtalyan mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanan, Giuseppe Pannini ve diğer mimarlar tarafından tamamlanan bir çeşmedir. 26.3 metre yüksekliğe ve 49.15 metre genişliğe sahip ...
Osmanlı döneminde çeşni tatmakla yükümlü saray görevlilerine "çeşnigir", "çeşnicibaşı", "çeşnigir usta" veya "çeşniyar usta" denirdi. Bunların görevi yemekleri lezzet bakımından tatmak olduğu kadar, aynı zamanda, sultanın ve ailesinin güvenliği (zehirlenme olasılığı) ile de ilgiliydi.
Hamidiye Kaynak Suları, II. Abdülhamid tarafından İstanbul'a çeşmeler aracılığıyla içme suyu dağıtımı için kurulmuş ve 1979 yılından itibaren anonim şirket olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen tesislerdir.
Hamidiye Alayları ya da Hamidiye Hafif Süvari Alayları, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in Doğu Anadolu Bölgesi'nde oluşturduğu çalışmalarına 1890 yılında başlanılmış, 1891 yılında fiilen kurulmuş Osmanlı birlikleridir.
Bir çeşmeden ziyade abide gibi duran yapının inşaası 1732 yılında başlamış ve 30 yıldan biraz uzun sürede tamamlanmış. Aşk Çeşmesi'nin ortasında, asıl heykel Neptün'dür. Neptün mitolojide deniz tanrısı olarak bilinir.
Karapınar Sultan Selim Câmii Ve Külliyesi - Konya
Mevlânâ Dergâhı'nın batısında yer alan caminin inşa tarihi ve bânisi hakkında farklı görüşler ileri sürülmüştür. Araştırmacılar bâni olarak II. Selim'i göstermekteyse de Kanûnî devrine ait belgelerden caminin bu padişah tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
Meke Tuzlası, Acıgöl, Meyil Gölü, Çıralı Gölü gibi gölleri meşhurdur. Ayrıca birçok yeraltı şehri de mevcuttur. En önemli özelliği ise yeryüzündeki en büyük rüzgâr erozyonunu önleme sahasının bu ilçede Karapınar kumullarına yönelik yapılmış olmasıdır.
Yörede temel ekonomik faaliyet olan küçükbaş hayvancılık nedeniyle aşırı otlatma yapılmıştır. Yoğun otlatma ile otların yok edildiği alanlarda toz ve kil gibi toprağın ince kısmı taşınmıştır. Topraktan geride kalan kumlar rüzgârla hareket etmeye başlayıp, kara kumullarına dönüşmüştür.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Adı "Büyük Kilise" anlamına gelen ilk Ayasofya Kilisesi'nin adı Latincede Magna Ecclesia ve Grekçede Megálē Ekklēsíā (Μεγάλη Ἐκκλησία) idi.
İstanbul Boğazı'ndan gelip geçenlerin ihtiyacını karşılamasını sağlayan bu çeşmenin 8 adet musluğu vardır.
İstanbul Boğazı'nın kıyısındaki tarihi semtlerden Tophane, şehrin Avrupa yakasında, Beyoğlu ilçesinin sınırlarında yer alıyor.
Hüdavendigar Çeşmesi Ve Şadırvan - Bursa
Hüdavendigar Cami'nin yanında tarihi bir çeşme, cami ve türbe arasında; birinden sıcak diğerinden soğuk su akan çeşmeleri olan bir şadırvan bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri