Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Sigorta primlerinin ilgililere iade edilebilmesi için; Primlerin ödendiği tarihten talep tarihine kadar 10 yıllık sürenin geçmemiş olması, • İşyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Merkezine yazılı talepte bulunulması gerekmektedir.
Ödenen primleriniz için iade talebini Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek yapabilirsiniz. Bu taleplerde, kişinin bizzat kendisi olmalı ve dilekçe yazması gerekmektedir. SGK yapılan başvuru inceledikten sonra gereken şartların karşılanması durumunda prim iadesi nakit ve toplu olarak yapılabilir.
Bu bağlamda, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinin ayrıntıları şöyle: 30 Nisan 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta yaptıran kadınlar ve erkekler 9000 prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına göre emekli olurlar. İlk kez sigorta yaptıranlar ise 5400 prim günüyle belirli bir yaşta emekli olabilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor.
İlgili 18 soru bulundu
Emeklilik tahsis numarasının son hanesi 8 olanlar ayın 22'sinde, 6 olanlar 23'ünde, 4 olanlar 24'ünde, 2 olanlar 25'inde ve nihayet 0 olanlar ise her ayın 26'sında maaş ödemelerini alırlar.
EMEKLİ SANDIĞI (4C) BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEME TARİHİ
Emekli Sandığı emeklisi olup maaş ödemelerini her ayın 1'i ve 2'sinde alanlara 2 Nisan tarihinde, 3, 4 ve 5 olanlara ise 3-5 nisan tarihleri arasında bayram ikramiyeleri yatırılacak.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
2) Toplu prim ödeme usulü yok. Maalesef annenizi toplu prim ödeyerek emekli edemezsiniz.
EYT için de belli bir prime ulaşma durumu ortaya çıkıyor. Ancak bazı sigortalıların değişik sebeplerden dolayı primleri eksik kalmış durumda. Bunları çalışarak ya da aydan aya isteğe bağlı ile ödeyerek tamamlamak mümkün. Fakat bunun dışında toplu olarak ödeme imkânları da bulunuyor.
YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME;
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emeklilik hakkı kazanmış olan sigortalıların (emeklilerin) aylık gelirlerini düzenli olarak ödemektedir. Bununla birlikte, emeklilik hakkı kazanamayan kişiler, ödedikleri primlerin toptan ödenmesini talep edebilirler.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
Emeklilerin bankalardan aldıkları ek prim ödenekleri, emekli maaşı promosyonu olarak adlandırılır. Emeklilerin bankalardan aldıkları ek prim ödenekleri, emekli maaşı promosyonu olarak adlandırılır.
SGK, prim ödeme gün sayısını doldurmadığı için emekli olamayan EYT'lilerin primlerini iade ediyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor.
BAĞ-KUR 4/1-(b) KAPSAMINDA PRİM İADESİ
Toptan ödeme kapsamında söz konusu sigortalılara yapılacak prim iadesi oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen %20'dir.
SGK, prim iadesi yapıyor ama bunun da şartları var. Öncelikle, kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurmaları gerekiyor ki, geçmişte ödedikleri primleri iade alabilsinler. Prim iadesi alınabilmesi için bir işyerinde sigortalı olarak çalışılmıyor olunması gerekiyor.
TOPLU PARA ÖDEYEREK EMEKLİ OLABİLİR MİYİM? Vatandaşların pek çoğu toplu para ödeyerek emekli olma şansı ararken devlet böyle bir imkân tanıyor. Toplu para ödeyerek çalışmadan emekli olabilmek mümkün. Toplu para ödeyerek emekli olabilmenin birinci şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ikamet etmektedir.
Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmez. Sigortalının, varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri de ölüm ve yaşlılık toptan ödemelerine dahil edilir.
Emeklilik için prim ve yıl şartını tamamlayan EYT'liler geçtiğimiz haftalarda çıkan düzenlemenin ardından emekliliğe hak kazandı. Primini tamamlayamadığı için emekli olamayanlar için ise toplu ödeme alma imkanı mevcut. SGK'ya yapılan başvuru ile birlikte biriken primler geri alınıyor.
Bağ-Kur sigortalıları için prim gün sayısının yeterli olmaması durumunda, emeklilik yaşı geldiğinde eksik prim günlerini tamamlamak adına “gün satın alma” gibi bir uygulama olup olmadığı sıkça sorulan bir konudur. Bağ-Kur'da doğrudan “gün satın alma” olarak adlandırılan bir uygulama bulunmamaktadır.
SGK birikmiş aylık tutarı ne demek: Birikmiş aylık tutarı emekli maaşının ilk bağlandığı ay tahsis numarasının son rakamına göre ay başından aylık ödeme tarihine kadar geçen süre için yapılan ödemedir.
Fazla ödenen miktar, sigortalı hissesi olarak çalışana ödenebilir. Ancak, işveren hissesi geri ödenmez. Sigortalı, fazladan ödenen miktarı talep etmek için SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne bir dilekçe ile başvurmalıdır. SGK, talep üzerine fazla ödeme yapıp yapmadığını kontrol edecektir.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 3.000 LİRA OLDU
Emekli bayram ikramiyesi ödemeleri geçtiğimiz yıl 2.000 lira olarak hesaplara yatırıldı. Yeni yıl ile beraber SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin aldığı bayram ikramiyeleri %50 artışla 3.000 liraya yükseltildi.
Ödemeler 5 Nisan'a kadar yapılacak. Yaklaşık 16 milyon emeklinin ikramiyeleri, aylıklarını aldıkları hesaplara yatırılacak. Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri bugün başlıyor. Yapılan yüzde 50 artış ile birlikte emeklilere 3 bin lira bayram ikramiyesi ödenecek.
4(C) EMEKLİ SANDIĞI İKRAMİYE ÖDEME TARİHLERİ
4(c) Emekli Sandığı kapsamında her ayın 1 ile 5'i arasında aylık alanların ödeme günü; 1 ve 2 olanlara 2 Nisan, 3, 4 ve 5 olanlara aylıkları ile birlikte aynı günde olmak üzere 3-5 Nisan tarihleri arasında bayram ikramiyeleri yatırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri