İklim özellikle yağış ve sıcaklık bakımından toprak oluşumuna etki eder. parçalanmasın da önemli bir faktör olup bu ikisi ana materyalin ayrışma ve parçalanmasını hızlandırmaktadırlar. - yüksek yağış alan ve sıcak iklim bölgelerin de oluşan topraklar daha derin daha koyu renkli ve toprak oluşum süreçleri hızlıdır.
❖ Zamanın Etkisi Toprağın oluşumu ve oluşan toprağın, yaşlanarak niteliklerini kaybetmesini denetleyen unsur olarak, zaman çok önemlidir. Toprak oluşumu çevresel koşullara bağlıdır. Nemli ve sıcak iklimlerde çok hızlı seyreden toprak oluşumu, soğuk ve kuru iklimlerde çok yavaştır.
Günlük sıcaklık farkının az olmasına bağlı olarak donma ve çözülme olayları güney yamaçlara göre daha seyrek ve düşük şiddette yaşandığı için kuzey yamaçlarda toprak oluşumu daha yavaştır, bununla birlikte toprak nemi yüksek olduğu için nemlilik toprağın alt katmanlarına kadar ilerler.
Toprak, bir dizi değişiklikle gelişir;başlangıç evresi, ayrışma, dönüşme, farklılaşma (morfojenez), ve horizonlaşma olarak tanımlanabilir. Bu evrelerden sonra toprak profili oluşur. Bir toprak profili çeşitli açılardan ayrıntılı olarak tanımlanabilir. Başlangıç noktası, yeni birikmiş ana materyalin ayrıştırılmasıdır.
1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur. Toprak üzerindeki ölü bitkileri yakmak toprağa çok büyük zararlar verir ve toprağı verimsizleştirir. Toprak üzerindeki ölü bitkiler ve kuru yapraklar fosilleşerek bir gübre görevi görür ve toprağın zenginleşip nem tutarak verimliliğini artırır.
İlgili 38 soru bulundu
Tarıma elverişli 1 cm. kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur. Elbette 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir.
NOT: Çöllerde nem azlığı günlük sıcaklık farkını artırarak fiziksel çözülmeyi hızlandırırken, Kimyasal çözünmenin yetersiz olması toprak oluşumunu geciktirmiştir.
İklim özellikle yağış ve sıcaklık bakımından toprak oluşumuna etki eder. parçalanmasın da önemli bir faktör olup bu ikisi ana materyalin ayrışma ve parçalanmasını hızlandırmaktadırlar. - yüksek yağış alan ve sıcak iklim bölgelerin de oluşan topraklar daha derin daha koyu renkli ve toprak oluşum süreçleri hızlıdır.
Yer kabuğunun parçalanması ve ufalanması ile beraber ortaya çıkan kum, taş, çakıl, kil ve silt gibi inorganik maddeler üzerinden toprak oluşumu gerçekleşmektedir.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
İklim, toprak oluşumunda en etkin faktördür. İklim öğelerinden özellikle yağış ve sıcaklık hem kayaçların ve organik artıkların parçalanıp ufalanmasında hem de kayaçların ayrışma ürünü olan toprak materyalinin değişmesinde ve katmanlaşmasında önemli rol oynar.
Lösler rüzgârlarla taşınan ince unsurlu malzemenin bir örtü halinde yarı kurak alanlarda birikmesiyle oluşur. Böyle bir oluşumun meydana gelebilmesi; ince unsurlu malzemenin bol bulunmasına, rüzgârın şiddetli esmesine ve bitki örtüsünün fakir veya yoksun olmasına bağlıdır.
Bunlar, beş ana madde altında toplanabilir: iklim, organizmalar, topoğrafya, ana materyal ve zaman.
Toprağın oluşumunda başlıca evreler ise, başlangıç evresi, ayrışma, dönüşme, farklılaşma (morfojenez), ve horizonlaşma olarak tanımlanabilir. Bu evrelerden sonra toprak profili oluşur. Bir toprak profili çeşitli açılardan ayrıntılı olarak tanımlanabilir.
Laterit Topraklar : Doğu Karadeniz kıyısında görülür.Verimi düşüktür.
Ülkemiz, toprak ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Ancak etkisi altında olduğu iklim ve bulunduğu coğrafyadan dolayı bazı toprak çeşitlerinin görülmesi mümkün değildir. Tundra, laterit, moren ve lös topraklarına Türkiye'de rastlamak imkansızdır.
Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür. Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Kayaçlardan toprak oluşumu, oldukça uzun bir süreçtir. 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekir.
Örneğin çöllerde kimyasal çözülme yetersiz olduğundan toprak oluşumu gecikir (Fotoğraf 2.15). Nemli bölgelerde, topraktaki aşırı yıkanma sonucunda toprağın üst kısmındaki mineraller sızma yoluyla alt katmanlara taşındığından toprak, besin maddeleri yönünden fakir kalır.
Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yüksek kesimlerde rastlanır. Ayrıca Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da da bu topraklara rastlanır. Podzol topraklar verimli değildir ancak sulama ve gübreleme ile tarıma elverişli hale getirilebilir.
Toprağın su tutma kapasitesi azalır; Toprağın infiltrasyon oranı azalır; Toprakta tuz yoğunluğunun artması amonifikasyonu azaltır; Topraktaki mikroorganizma faaliyetleri olumsuz etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri