Vajinal histerektomi (VAH) ameliyatı, vajinal yoldan rahmin çıkartılarak alınmasıdır. Bu ameliyat, genelde “uterin prolapsus” adı verilen rahim sarkmaları nedeniyle yapılır. Gerektiğinde vajinal histerektomi ameliyatı ile eş zamanlı olarak mesane sarkması ve bağırsağın son kısmının sarkması ameliyatları da yapılabilir.
VAH yani vajinal histerektomi vajinal yoldan (alttan) rahmin çıkartılarak alınması ameliyatıdır. Bu ameliyatlar daha sık olarak kadınlarda “uterin prolapsus” adı verilen rahim sarkmaları nedeni ile uygulanmaktadır.
İşlem sırasında vajinaya cerrahi aletler yerleştirilerek rahim yumurtalıklardan, fallop tüplerinden, üst vajina ve onu destekleyen kan damarları ve bağ dokularından ayrılır. İşlemin tamamlanması yaklaşık 1 saat sürer ve işlem genel anestezi veya bölgesel anestezi (belden aşağınızın uyuşması) altında yapılabilir.
Rahim alınma ameliyatı, yaklaşık 1 ila 3 saat arası sürer. Rahmin büyüklüğü, hastanın daha önce ameliyat olup olmadığı ve rahim ile beraber diğer üreme organlarının alınıp alınmayacağına göre bu süre değişebilir.
İlgili 34 soru bulundu
İyileşme süresi yaklaşık olarak 6 hafta kadar sürebilmektedir. Histerektomi ameliyatı sırasında mesane, bağırsaklar ve kan damarları en çok etkilenen dokular arasındadır. Ameliyat sonrasında oluşan ilk 5 günlük geçici olarak oluşan ağrı; kabızlık ve idrar yapmada sorun oluşumu gibi problemler meydana getirmektedir.
Ameliyatlardan sonra iyileşme süresi hastaya ve hastalığın durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak rahim alma ameliyatından sonra iyileşme süresi 4 hafta civarıdır. Kapalı cerrahi yöntem yani Laparoskopik cerrahide iyileşme süresi yaklaşık 10-15 gündür.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Rahim Alınması Ameliyatı Riskleri
Mevcut riskler çok düşük olup. enfeksiyon, akciğer veya toplar damarlarda pıhtı gelişmesi, kanama, idrar yolları ve barsak gibi yakın organlarda yaralanma, menopoz ve barsak tembelliği genel riskler içinde sayılabilir. Eğer yumurtalıklar alınmıyorsa, menopoz riski söz konusu olmaz.
Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir.
Histerektomi sonrası kadın adet göremez. Histerektomi sadece rahmin çıkarılmasıdır. Birlikte yumurtalıklar çıkarılmadığı takdirde adet görülmediği halde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar oluşmaz.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Rahim alma operasyonu sonrasında 30-45 gün sonra ancak yeniden cinsel ilişkiye girilebilir.
Rahim Alınması Sonrası Cinsellik
Rahim alınması cinselliği etkiler mi diye düşünüyorsanız, içiniz rahat olabilir. Her ne kadar endişe yaratan bir durum olsa da, rahim alınması sonrası cinsellik olumsuz etkilenmez. Rahmin alınmasına neden olan hastalıklar, aslında cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilmektedir.
Ameliyat sebebine göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle beraber ortalama 2-4 saat civarında sürer.
Açılan kesiklerden vücuda laparoskop adı verilen, ucunda kamera bulunan ince bir boru yerleştirilir. Ardından rahim dikkatli bir işlemle alınmaktadır. İşlem sırasında genel anestezi uygulanmaktadır ve ameliyat yaklaşık 1-2 saat aralığında tamamlanmaktadır.
Yaygın olarak “rahmin alınması” olarak adlandırılan bu işlemin sonunda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar ve düzenli adet kanamaları kesilir. Hastalığın türüne ve seyrine göre işlem sırasında rahim ile birlikte yumurtalık ve tüplerin çıkarılması da gerekebilir.
Rahim alma ameliyatında ölüm riski yaklaşık olarak 10.000 de 1 olarak görülmektedir. Uzman hekimler tarafından yapılan ve özel olarak bakım yapılan hastanelerde yapılan rahim alma ameliyatı çok az komplikasyon içerir ve ölüm riski yok denecek kadar azdır.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Kadın cinsel organı vajina ve rahim birbirine bağlı yapılar olsa da aslında iki ayrı yapıdır. Bu durumda rahmin alınması cinselliği etkilememektedir.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Yani cinsel ilişki sırasında orgazm anında veya mastürbasyon sonunda penisten çıkan sıvıya ejakülasyon denir. Bazı durumlarda meni prostatın bulunduğu bölümden idrar yoluna girdikten sonra mesaneye geri döner, dışarı çıkmaz. Bu duruma retrograd ejakülasyon denir. Retrograd boşalma en yaygın olanıdır.
Histerektomi, çeşitli cerrahi yaklaşımlar ile rahim yapılarının çıkarılmasını ifade eder. Histerektomi yapılan kişide menstruasyon (adet kanaması) ve üreme işlevi sonlandırılmış olur. Histerektomi esnasında rahim dokusuna ek olarak yumurtalık ve fallopi tüpü gibi yapıların çıkarılması da gerçekleştirilebilir.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Tip 3 Laparoskopik Histerektomi: Uterusun kardinal-sakrouterin ligaman kompleksinin kısmen ve tüm yukarı bağ ve destek dokuları ile arter desteğinin kesilmesidir. İşlem ligaman kompleksini kısmen kapsar, daha aşağısını kapsamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri