Bundan dolayı da topraklama sayesinde elektrik sisteminde kaçak ya da fazla elektrik akımı olması halinde iletkenler ile bu akım toprağa aktarılmaktadır. Topraklama elektrik kaçaklarının engellenmesi için en ideal seçimlerin başında gelmektedir. Priz çeşitleri de topraklı ya da topraksız olarak ikiye ayrılmaktadır.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
Topraksız priz bozmaz zarar vermez kaçak zarar verir.
Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
İlgili 29 soru bulundu
Topraklı prizler, topraklama ihtiyacı olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Topraksız prizler, topraklama ihtiyacı duyulmayan TV, müzik seti gibi elektronik cihazlarla birlikte kullanılır.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Avometre (Multimetre) ile Kontrol:
Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Burada en önemli nokta akım korumalı prizi kullanacağınız ev veya ofisinizde topraklama yapılmış uygun bir elektrik tesisatınızın olmasıdır. Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez.
Topraklı prizlerde ortadaki iki delik faz ve nötr'e bağlı iken, dış taraftaki metal çıkıntılar da toprak hattına bağlanır. Sizin bu prize taktığınız fiş ve kablo da topraklı olmalıdır yani üç bağlantı noktası içermelidir.
Nötr hattı her daireye ayrı olarak çekilmektedir. Genellikle bu nötr hattı topraklama ile çok karıştırılmaktadır. Nötr hattı akımın tamamlanması ve elektriğin kullanılması için gerekli olan hattır. Evlerin prizlerinde ise faz ve nötr hatlarının bağlandığı iki adet fiş deliği bulunmaktadır.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Gizli priz çekmek yöntemi ile kaçak elektrik kullanma yöntemi: Sayacın giriş sigortası- nın çıkışından yani sayaca giren kısmından binanın bir bölümüne siva altından veya siva üstünden hat çekilerek kaçak elektrik kulla- nilir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Topraklama Ölçümü yasal olarak zorunludur. Hayati tehlikesi olduğundan iş güvenliği kanunu açısından hayati bir önem taşır.
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir. Akım koruyucu prizler içinde yer alan alternatif devre yüksek voltaj ve dalgalanmalarını algılayabilecek özelliklere sahiptir.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Şok Korumalı Sıva Altı Topraklı Priz, cihazlarınızın “yıldırım çarpması, şebekedeki ani gerilim darbeleri” gibi bozucu etkilere karşı korunmasını sağlar. Faz, nötr ve toprak hatlarında koruma mevcuttur. Enerji kontaklarında plastik örtücü koruma mevcuttur.
Topraklı 3'lü priz modelleri faz ve nötr iletkeni dışında toprak iletkeni de bulundurmaktadır. Bundan dolayı olası elektrik kaçaklarında koruyucu özelliğe sahiptir.
Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Bina içerisinde kullanılan tüm elektrikli cihazlar, dış yalıtım malzemeleriyle kaplı topraklama kablosu uçlarına vidalanarak bağlanır. Ayrıca, elektrik tesisatı içerisinde sarı yeşil çizgili renkli topraklama kablosu çekilerek tüm tesisatın topraklama sistemi yapılmış olur.
Tuz İlavesi: Yukarıda tarif edilmiş maksada en elverişli nemlilik miktarı; su ağırlığının 1/2'i oranında tuz ilave edilecek olursa (bu tuz ilavesi toprak ağırlığının %0.1'i oranında olacaktır) geçiş direnci %20 oranında azaltılmış olur.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır ve binadan gelen topraklama kablosu buralara bağlanır ve vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri