İyileşme süresi yaklaşık 4 haftadır. Bu nedenle hastalığın birkaç gün içerisinde iyileşmesi beklenmemelidir.
Bu hastalık bir günde başlayan bir hastalık olmadığı ve küçük küçük zorlamalarla birikerek meydana geldiği için hastalığın iyileşmesi de uzun sürer. İlk tedavi uygulamaları ile hastaların şikayetleri 15-20 gün içinde azalma gösterir.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Bir kez oluştuktan sonra topuk dikeni kalıcıdır.
Tedaviye erken başlanması başarı şansını artırırken; tedavi 3- 5 seans devam etmekte ve 1 hafta ara ile yapılan seanslar ortalama 20 dakika sürmektedir. Cerrahi müdahale olmaksızın, anestezi alınmadan, ilaçsız ve kısa sürede iyileşme sağlayan şok dalga tedavisinden sonra topuk dikeni tekrarlama şansı düşüktür.
İlgili 33 soru bulundu
Topuk dikeninde uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Aşırı zorlama, topuk kemiğinin (kalkaneus) baskılanmasına ve topuk dikeninin oluşmasına neden olur. Topuk dikeni genellikle zaman içinde gelişir. Egzersiz veya spor sonrası aniden ortaya çıkmaz. Topuk dikeni, çoğunlukla topuk ağrısı gibi erken belirtiler verebilir.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir.
2-5 gün aralığı ile hastaya uygulama yapılır. Ortalama 15 dakikalık bir uygulama süresi mevcuttur.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Bu tedavi yöntemlerinden en sık uygulanılan, topuğun altından enjeksiyon uygulanmasıdır. Enjeksiyondan önce hastanın ağrı duymaması için topuktan ya da ayak bileğine lokal anestezik içeren iğne yapılır.
Topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan ağrılı çıkıntı, halk arasında topuk dikeni olarak bilinmektedir. Ortopedi hastalığı olan topuk dikeni, sporcuların yanı sıra normal hayatta da görülebilmektedir. Her yaş grubunun etkilenebildiği bu hastalığın tedavisi ise kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Topuk dikenindeki asıl etken, ayak tabanındaki zarın topuk kemiğini aşırı çekmesidir. Bu nedenle topuk dikeninde, ayak tabanındaki zarın esnetilmesi gereklidir. Kısaca, topuk dikeninin oluşmaması ve tedavisi için en önemli şey plantar fasiya denen zarın gevşek olmasıdır.
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır. Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Röntgende görünür kanıt olmadığında durum bazen “topuk dikeni sendromu” olarak tanımlanmaktadır. Ayak sorunları arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Her yaşta ve kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık tespit edilmeden birkaç ay hatta yıllar boyunca büyüyebilir.
2) Epsom Tuzu
Suyun içine 3 kaşık epsom tuzu ekleyerek ayaklarınızı bu suyun içinde 30 dakika kadar bekletin. Düzenli olarak bu uygulamayı yaparsanız; topuk dikenini iyileştirebilirsiniz.
Topuk dikeni; topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan kalsiyum birikintisidir.
Topuk dikeninde görülen diğer belirtiler şunları içerebilir: Topuk önünde inflamasyon ve şişlik. Etkilenen bölgede ve çevresinde ısı artışı Topuk altında küçük, çıplak gözle görülebilen kemik benzeri çıkıntı
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Her akşam yatmadan iltihaplanmanın olduğu bölgeye domates koyup ayağınızı sarabilirsiniz. Bir nevi medikal ayak bakımı işlevi görecek olan bu işlemi birkaç gün üst üste tekrarladığınızda domatesin içerisindeki maddeler iltihabın dağılmasını ve hasarlı bölgenin iyileşmesini sağlayacaktır.
Günün ilk adımlarında şiddetli ve çivi batması şeklinde ağrı tarif eden hastada klinik muayene ile genellikle tanı konabilir. Topuk kemiğindeki çıkıntının röntgen filminde görülmesi ile topuk dikeni varlığından emin olunur. Bazı durumlarda kemik çıkıntı henüz görülmediği halde şiddetli ağrı bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri