- Tornavidayı ısıtarak bir süre vidanın üzerinde bekletip vidayı çıkarmaya çalışmak. Kerpeten ya da kargaburnu kullanmak; -Vidanın bulunduğu yüzeyle vida başı arasında biraz boşluk bulunuyorsa kargaburnu, kerpeten, pense ile kavrayıp döndürmeyi deneyebilirsiniz.
Vidaya Delik Açma
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Matkap ucu, somunu kavrayarak dışarı çıkarmaya yardımcı olur. Sertleştirilmiş bir sökme demiri veya levye, kafası bozulmuş somunu açmak için güçlü bir araçtır.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
Düz uçlu bir tornavidayı uç kısma yerleştirin ve vidayı güç uygulayarak döndürmeye çalışın. Eğer döndürürken tornavidayı sertçe aşağıya bastırırsanız, kaymayı da önlemiş olacağınızdan yalama vidayı yerinden çıkarabilirsiniz.
Tornavida, matkap veya özel birvida sürücüsü kullanabilirsiniz. Doğru sürücüyü seçmek ve vidayı düzgün bir şekilde yerine oturtmak, vidanın güvenli bir şekilde açılmasını sağlar. Kısacası, “Vida Ne Tarafa Açılır?” sorusu, genel olarak saat yönünde döndürülerek açıldığı anlamına gelir.
havşa, yıldız, düz, lokma, allen, torx hangi tip olursa olsun eğer dişleri sağ diş açılmışsa, saat yönünün tersine, sol diş açılmışsa, saat yönünde açılır. saat yönünde açılan/gevşeyen bağlantı elemanları ters diş olarak geçer ustalar arasında, sanayi dilinde. genellikle dönme yönünde birleştirme elemanı olarak ...
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Bu durumda yapılması gereken taş motoru ile cıvatanın başını kesmektir. sonrasında ise delici matkapla delip; kılavuz çekerek yeni cıvata takabilirsiniz. Bu işlemi sıyırmış cıvatalarda da uygulayabilirsiniz.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
Akıllı Vida Çeşitleri
Akıllı vidaların 2 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar havşa başlı ve lokma başlı vidalardır. Havşa başlı vidalar alçıpan ve beton alanlarda kullanılmaktadır. Lokma başlı akıllı vidalar ise sandviç panel, çatı, cephe panelleri ve metal montajı için tercih edilmektedir.
Tornavida çeşitleri arasında düz, yıldız, tork, topaç, altıgen, çapraz yuvalı, lokma, darbeli, hassas, elektrikli, şarjlı, akülü gibi pek çok seçenek yer alır. Bu seçenekler içerisinden seçim yapılırken sahip oldukları farklı mm ölçüleri de göz önünde bulundurulursa en doğru ürün tercih edilmiş olur.
tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz. eğer saat yönünde dönen bir mekanizma ve merkezinde bunu tutan vida/civata var ise kendi kendine gevşemesin diye ters dişli vida/civata kullanılır.
Eğer bir bağlantıda somun kullanılıyorsa dış yivleri olan silindirik elemana cıvata denir.Eğer bağlantıda somun yoksa ve bağlantı, bağlanacak elemanlardan birisinde açılan yivlerin somun yerine kullanılması ile gerçekleşiyorsa bu elemana ise vida denir.
Insert Somun (Çakma Somun) Vida ile birbirine bağlanması gereken plastik parçalarda diş kapmayan, sıyırmayan sağlam bir bağlantı sağlar. Önceden hazırlanmış uygun ölçüdeki deliğe ısı ile itilerek yerleştirilir.
Cıvataların farklı parçalar ile güçlü bir biçimde sıkıştırılmasını sağlayan, saplama ve cıvata türü parçaları birbirine bağlayan bağlantı elemanlarına somun adı verilmektedir. Somunlar, cıvata ya da vidanın helis eğrileri arasında oluşan sürtünme kuvvetini kullanmaktadırlar. Sökülüp takılabilen parçalardır.
Somunlarda kendiliğinden gevşeme çoğunlukla şok veya titreşimden kaynaklanır. Bir süre sonra, bu hafif hareketler daha önce sıkılmış olan cıvatalarda daha fazla dönüşe neden olabilir.
Altı köşe kontra somunu, herhangi bir somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan altı köşeli ikinci somunlara denir. Normal sonumun açıldığı yöne çevrilerek sıkıştırma işlemini sağlar. Böylelikle birinci cıvatanın gevşemesini ve açılmasını önler.
Bugün tüm civata bağlantıların% 90'ından fazlası dönme momenti kullanılarak geriliyor. Şimdiye kadar en çok kullanılan yöntem tork kontrollü sıkmadır.
Vida sabitleyici şişesinin ucunu somun ve cıvata arasına yerleştirin (ya da cıvata ve kör deliğe) ve birkaç damla uygulayın. Ürün dişli parçalar arasında yayılır, 24 saatte tam kürlenir, ardından cihazın kullanım ömrü boyunca uygulama esnasında bağlantıları sökmenize gerek KALMADAN kilitler ve yalıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri