Uzmanlar tarafından gerçekleşen diş kesilmesi işlemi sonrasında o bölgeye uygulanan anestezi iğnesinin etkisi geçtiği takdirde dişlerde ağrı görünmesi normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür.
Genelde ağrı sorunu olmayan hastaların acı eşiği çok yüksektir. Dişlerde ağrı olması durumunda doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler kullanılabilinir. Ağrının aşırı derecede olduğu, uyumayı önlediği durumlarda ise diş doktorundan öneri istenebilir.
Dişlerin üst tabakası olan minede işlem yapıldığı için diş törpüleme hassas bir işlemdir ve uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir. Uzman hekim tarafından yapılan diş törpüleme, dişlere herhangi bir zarar vermemektedir.
Diş Törpüleme İşlemi Sağlam Dişlere Zarar Verir Mi? Diş törpüleme işlemi, diş minesinin aşındırılmasıyla yapılan bir işlemdir. Diş minesinin aşındırılması zamanla sağlam dişe de zarar verebilen bir uygulamadır. Bu nedenle diş törpüleme işlemi daha çok tedavi yöntemi olarak tercih edilir.
Diş törpülemenin çok sık yapılması diş yapısında bozulmalara neden olur. Tabi bunun yanı sıra törpüleme işleminin tüm dişlere uygulanmaması da önemli bir konumda yer alır. Bunun nedeni törpüleme sırasında dişlerin daha hassas bir yapıya kavuşmasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Diş Törpüleme Sonrası Ağız Bakımı
Dişin sağlığına kavuşabilmesi için diş hekiminin tavsiye ettiği macunlar ile tedavi desteklenebilir. Diş fırçalama sırasında yumuşak bir diş fırçası ile hafif bir şekilde uygulama yapılmasına dikkat edilmesi önemlidir.
Diş törpüleme işlemi genellikle tek seansta tamamlanabilir. İşlem süresi, törpülenmesi gereken diş sayısına, işlem yapılacak bölgelerin durumuna ve hastanın özel ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında sürer.
Yamuk olan diş törpüleme işleminde farklı bir yöntem uygulanmaz. Dişlere daha düzgün bir görünüm kazandırmak amacıyla aynı teknik kullanılarak törpüleme işleminin yapıldığını söyleyebiliriz.
Diş minesi sayesinde dişler çok daha sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Bunun için diş minesinde görülen sorunların tedavi edilmesi şarttır. Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir.
Bu ameliyat günümüzde bazı devlet hastanelerinde uygulanabilirken bazılarında ise uygulanamamaktadır. Buna karşın diş törpüleme ameliyatlarını devlet hastanelerinin büyük bir çoğunluğunun yapmadığı söylenebilir.
Diş törpüleme işlemi sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Hasta ilk olarak uzman hekimlerce muayene edilir. Hastanın röntgeni çekilir. İşlem süresince hastanın diş sağlığından emin olunması için bunlar gereklidir.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Diş törpülemenin kaç yaşında yapılacağı konusunda kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Ağız sağlığını tehdit eden bazı durumlarda, ebeveyn rızası alınarak diş törpüleme işlemleri yapılabilir. Bazı durumlarda ise diş hekiminizin dişinizin gelişimini tamamlaması için 18 yaşını geçmenizi bekleyebilir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Diş hekimi gerekli görüyorsa kaplamanın yeniden törpülenmesi işlemi yapılabilir. Her diş tedavisinde olduğu gibi kaplama işleminin ardından da bazı hususlara dikkat etmek ağız ve diş sağlığı bakımından tedavinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Tedavilerde genellikle lazer uygulamaları kullanılıyor ve kanama olmadığı için iyileşme süreci diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı oluyor. Diş eti estetiğinde iyileşme süreci ortalama 10-14 günde tam olarak gerçekleşir.
Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir. 2023 diş tedavi fiyatları belirlenirken, bazı özel durumlar için eklenen maddeler vardır.
İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür. Oluşan ağrı durumu iyileşme süresine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Dişlerin boyu kısaltılırken ya da uzatılırken bunlar gözetilerek uzatılır ya da kısaltılabilir. Ancak karşılıklı kapanışın göz önünde bulundurulması ve dişin çiğneme fonksiyonunun unutulmaması lazım.
Çene ucu estetiği kapsamında yapılan en önemli işlemlerden biri çene ucuna yapılan törpüleme işlemidir. Bu işlem çene ucu olması gerekenden daha uzun veya daha biçimsiz olan kişilere uygulanan ve son derece başarılı sonuçlar elde edilen bir müdahaledir.
Dişlerin güzellik için törpülenerek seyrekleştirilmesi de (teflîc) hadiste yasaklanmıştır (Buhârî, "Libâs", 86; Müslim, "Libâs", 119). Bu sebeple İslâm âlimleri tedavi kastı olmaksızın sırf güzellik için dişlerin seyrekleştirilmesini Allah'ın yaratışını değiştirme olarak tanımlayıp câiz görmezler.
Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir. Kişilerin eksilen dişlerinin yerine yapay diş uygulaması için implant tedavisi uygulanır. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen materyallerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri