Toz kimyon gaz için nasıl kullanılır? Suya 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın. Bir taşım daha kaynatın, şekerini ekleyin, ılımaya bırakın, ılıyınca bir tülbent yardımıyla kimyon çayını süzün. Yeterli ısıda soğuyunca bebeğinize 2 çay kaşığı verebilirsiniz.
Toz kimyon ile çay yapmak oldukça pratiktir. Bir bardak kaynamış su içerisine bir tatlı kaşığı kadar kimyon eklemeniz gerekiyor. Kimyonu ekledikten sonra kaynatarak süzmelisiniz. Sonrasında içerisine yarım limon da sıkabilirsiniz.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Kimyonlu su, metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran bileşiklere sahiptir. Özellikle sindirimi iyileştirmesi, şişkinliği gidermesi ve hazmı kolaylaştırması sıklıkla kullanılmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca ağrıları hafiflettir ve mide sorunlarına iyi gelir.
KİMYON ÇAYI TARİFİ Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.
Kimyon-limon: Alkalin içeren kimyon pH dengesini sağlıklı seviyelere çeker, C vitamini içeren limon suyu olası mide ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olabilir. Kimyonu bir bardak suda kaynattıktan sonra 4-5 damla limon suyu ekleyerek tüketin.
Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler. Böylece kilo vermek isteyenlerin önündeki bir engel daha kalkar. Aktif metabolizma ve bağırsaklar ile kolayca kilo verilebilir.
Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
Aynı zamanda kimyon da folat, tiamin ve E vitamini içerir. Yoğurt gibi kimyon da sindirim hastalıklarının yaşanmasını engeller. Demir deposu olan kimyon, kan değerlerini artırır. Bu iki besinin beraber tüketilmesi sağlayacağı faydaları artırır.
Kimyon sizi doğrudan zayıflatır diye bir cümle kuramayacağız. Çok fazla yemek yiyorsanız ve hareketsiz bir yaşama sahipseniz ne yazık ki kimyonun etkisini göremezsiniz. Fakat kimyonu öğünlerinizde tercih edip yediklerinizi de kontrol altına alırsanız, kimyon bu noktada zayıflama sürecinizi hızlandırabilir.
Kimyon çayı faydaları ile alternatif tıp tutkunlarının gündeminde yer alıyor. Şişkinlik giderici, sinir yatıştırıcı, yağ yakıcı özelliklere sahip olan Kimyon çayı, çeşitli karışımlarla afrodizyak etkisi de sağlayabiliyor.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kimyon, başta mide ve bağırsak gazı olmak üzere birçok rahatsızlığa fayda oluyor.
5. Kimyon. Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
- Karaciğer iltihaplanmalarını söker ve toksinlerden arınmayı mümkün hale getirmektedir. - Böbrek sağlığını korur. Kusma, ishal ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. - Astım ve bronşit tedavilerinde kullanılır ve bu hastalıklara yakalanma risklerini azaltır.
GAZ GİDERİCİ KİMYON ÇAYI TARİFİ
Çayı hazırlamak için ilk olarak cezveye iki bardak suyu koyun ve üzerine kimyonu ekleyin. Karışımı orta seviye ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra ocağı ve cezvenin üzerini kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su sarı renk aldığı zaman çayınız içmeye hazırdır.
Faydaları saymakla bitmeyen ve her sofranın vazgeçilmezi olan kimyon tohumları, doğru bir şekilde tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Yetişkinlerde günlük ve düzenli olarak kullanılması gereken kimyon çayı, özellikle sabah aç karnına tüketildiğinde daha hızlı yağ yakımı sağlar.
Kimyon çayının günden 2 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde tüketildiği zaman pek çok faydası görülebilir. Ayrıca kimyon çayının içerisine limon sıkılarak da tüketmek mümkündür.
Kimyon içerdiği biyolojik aktif bileşen olan kumin aldehit ile diyabet oluşumunda rol alan enzimleri inhibe eder ve vücutta insülin üretimini sağlayan pankreastaki beta hücrelerini koruyup, insülin düzeyini artırır. Böylece glikoz seviyesini kontrol altına alır. Şeker hastaları hemen her yemekte kullanabilir.
*Ödem giderici özelliği olan kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor. Nane, karabiber, kekik, kimyon gibi baharatlar da vücudu rahatlatıyor.
Kimyon çayı günde bir fincandan fazla içmek birtakım yan etkiler ortaya çıkarabilir. Sabah yada akşam bir fincan içilmesi tavsiye edilmektedir.
Kimyon ve yoğurt karışımı en yüksek faydayı sağlamak için genellikle yemeklerden hemen sonra en az 1 yemek kaşığı kadar tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri