Toz kondurmamak deyiminin anlamı bir şeyi kusursuz göstermek demektir. Ayrıca herhangi bir şeyde ya da bir kimsede kusur olacağını kabul etmemek anlamında da kullanılması doğrudur. Kızına da ne olursa olsun hiç toz kondurmuyor. Yani toz kondurmamak demeyelim de onun böyle bir şey yapacağına ihtimal vermiyorum diyelim.
Bir kişi, nesne ya da durum hakkında herhangi bir eleştiriyi kabul etmeyen, onları kusursuz bulan veya koruyucu bir tutum sergileyen bir tavır sergilediğinde bu ifade kullanılır.
Toz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ortadan kaybolmak, kaçmak, uzaklaşmak.
1. Toz kaldırmak, tozutmak. 2. halk ağzı. Kaçmak, kaçıp gitmek.
Gezip tozmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
"bu işle hiçbir ilgim olmadığı için söylenen sözleri kendi üzerime almadım" anlamında kullanılan bir söz.
Yol iz bilmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede 'toplamak', 'getirmek' anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır.
Sözcüğün fiil hali yani haber verme, rapor verme anlamına gelen rapport sözcüğüdür. Röportajı yapan kişiye ise rapporteur denilmektedir. Röportaj için İngilizce'de interview sözcüğü kullanılır. Görüşmeyi yapana interviewer, görüşme yapı- lan kişiye ise interviewee denilir (Aziz 2002: 149).
Röportaj, Türkçe'de mülakat, görüşme, söyleşi hatta kimi kez karşılıklı sohbet ya da sorucevap sözcükleriyle kullanılmaktadır.
Belli başlı uzmanlık alanlarında, dinleyicileri ikna etmek için yapılan konuşmalara söylev denir. Nutuk ile eş anlamlı olan söylev, ''söylemek'' fiilinden türetilmiştir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Yol iz bilmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Bulunduğu yerde yabancı olup gideceği yolu ve yeri bilmemek. 2. Görgüsüz davranmak.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Melun kelimesinin sözlük anlamı lanetlidir. Bu kelime halk arasında, pis, alçak ve mundar manasında da kullanılır. Kime Melun Denir? Melun kelimesi İslam literatüründe genellikle şeytan için kullanılır.
Allah'a kulluk yapılmasına ve insanların inançlarını yaşamalarına engel olanlar zalimdir. Halkının hak ve hukukuna riayet etmeyen ve halkını ezen yönetimler zalimdir. Meşru bir gerekçe olmadan herhangi bir cana kıyanlar zalimdir. Sahip olduğu yetki ve hakları başkalarına baskı ve eziyet aracı kılanlar zalimdir.
Zül kelimesinin anlamı bir şeyi aşağılama ya da bir kişiyi küçültme olarak ifade edilir. TDK sözlüğü içerisinde de küçümseyici ve aşağılayıcı şeklinde kullanılmaktadır.
bir yeri aşarak geçmek, yol olmak.
Yeni bir yol yapmak ya da birinin geçmesi için ona yol vermek anlamları ile yol açmak deyimi değerlendirilir.
Yolda kalmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
kaza, doğal afet vb. sebeplerden olayı yolda ilerleyememek, gideceği yere varamamak.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
Birine gönlünü vermek ya da aşık olmak üzerinden abayı yakmak deyimi kullanılır. Gözünün başka kimseyi görmemesi ve ona tutulmak gibi anlamlar dahilinde değerlendirilir. Özellikle Türkçede yaygın kullanılan güzel deyimler içerisinde yer alır.
Nasihat eder tarzda sıkıcı, uzun, süslü konuşma yapmak.
Latincede "discours" şeklinde yazılan bu kelime, karşındaki kişiye bir konu hakkında talimat ya da öğüt vermek demektir. Diskur olarak nitelendirilen sözler, basmakalıptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri