Türk Standartları Enstitüsü tarhanayı buğday unu, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, soğan, biber, tuz, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerle karıştırılarak yoğurulan daha sonra fermente edildikten sonra kurutularak, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıda maddesi olarak ...
Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıdadır.
Tarhananın içerisinde A, B ve C vitamini mevcuttur. Özellikle B vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, çinko, demir, iyot, kükürt ve bol miktarda fosfor barındırır.
meyvelerinin püre haline getirilerek kaynatılıp; buğday unu ve tuz ilave edilerek yoğrulmasıyla elde edilen hamurun kurtulmasıyla hazırlanan, pembemsi renge sahip bir tarhanadır.
İlgili 19 soru bulundu
Anadolu'da yöresel çorba denildiğinde ilk akla gelenlerden biri olan tarhana, temel ham maddesi tahıl ve yoğurttan oluşan laktik asit ve alkol fermantasyonuyla üretilen bir gıda ürünüdür.
Çok sevilen, hastalıklara şifa olan tarhana çorbasındaki o nefis koku, tarhana otunun kullanılmasından kaynaklanır. Topraktan alınan tarhana otu en temiz hale gelene kadar dezenfekte edilir. Daha sonra güneş altında kuruması sağlanır. Tarhana otu kuruduktan sonra toz haline getirilir.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Ülkemizde farklı yörelerde yapılan 20 farklı çeşit tarhana var ve 100 gramında 15,5 gram protein, 5 g yağ,109 mg kalsiyum,3,6 mg demir, 634 mg sodyum,114 mg potasyum, 1.8 mg çinko, 78 mg magnezyum bulunuyor.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Tarhana günler boyunca fermente olan ve buy süreçte üreyen yararlı bakterileri temel olarak içindeki şeker ve glutenle besleyen bir yiyecek.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Toz tarhanayı geniş bir karıştırma kasesine alın. Üzerine toz nane ve oda sıcaklığındaki 2 bardak suyu ekleyerek bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Tarhana yumuşayana dek, yaklaşık 15 dakika boyunca oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın.
Vegan Tarhana, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyada farklı yapım usulleriyle tanıdığımız bir çorba çeşitidir. Organik vegan tarhana yapılırken; Tam buğday unu. Taze kırmızı biber (Kapya biber)
Besin Değerleri
1 kase tarhana çorbası 1.12 gram lif içerir. 1 kase tarhana çorbasında 21.67 mg kolesterol, 284.21 mg potasyum ve 394.14 mg sodyum bulunur. 1 kase tarhanada 88.32 mg vitamin A ve 12.05 mg vitamin C bulunur.
Tansiyonu Düşürür
Yüksek tansiyon probleminden şikâyet ediyorsanız düzenli olarak tarhana tüketmenizde fayda olacaktır. Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor. Mevsiminde hazırlanıp, kavanozlara doldurulup, çorba yapımında kullanılıyor.
Bununla birlikte tarhana iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle vitaminlerden tiamin ve piridoksinden zengindir, vücut metabolizmasının düzenlenmesini sağlar ve kilo kaybını destekler.
Tarhana çorbasının daha birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan birisi de uzun süre tok tutar. İçerisinde bulunan P vitamini sayesinde kanamalar önlenir.
Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir.
Tarhananın yapım aşamasında beyaz un yerine tam buğday unu kullanılabilir.
Tarhanalar iyice kuruyunca toplayıp bez torbalara ya da kavanozlara yerleştirin. Soğan, biber ve naneyi mutfak robotundan geçirip iyice püre haline getirin. Ardından bu karışımı bir tencereye aktarın. Üzerine yoğurt ve tuz ekleyip karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri