Tıp Dünyası - ANKARA - Hükümet-Sağlık Bakanlığı, YÖK ve DPT “elele” işsiz hekimler yaratıyor. Tıp fakültelerinin sayısının giderek artması, her yıl tıp fakültelerinden 4 bin 500 civarında hekim mezun edilmesi ve sağlık alanında son dönemde uygulanan politikalar nedeniyle, hekim işsizliği giderek artıyor.
Her yıl tıp fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı ise 4 bin 500. Yani 4 bini aşkın işsiz tıp mezunu ile hekimlik gizli işsizliğin en yoğun olduğu meslek haline geldi.
Onu mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 78,4), eğitim (yüzde 78,1), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 76,2) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71,8) izledi.
Türkiye'nin OECD ortalamasını yakalayabilmesi için en az 80 bin doktora ihtiyacı var. Tıp fakültelerinden yılda yaklaşık 15 bin öğrenci mezun oluyor.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
İlgili 16 soru bulundu
Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
Doktora (PhD) derecesini kazanmış tıp mezunları akademik kariyer yapabilirler; araştırma merkezlerinde ya da özel sektörde çalışabilirler. Tıp mezunları yüksek lisans derecesini de tercih edebilmektedirler.
"Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, 2023'te pratisyen hekimlerin mecburi hizmetlerinin kaldırılacağını ifade ederek, "Yaptığımız insan kaynağı çalışmalarına göre 2023 yılında pratisyen hekim açığımız tamamlanmış oluyor, açığımız kalmayacak.
Sağlık Bakanı Demircan, "Yaptığımız insan kaynağı çalışmalarına göre 2023 yılında pratisyen hekim açığımız tamamlanmış oluyor, açığımız kalmayacak. O nedenle pratisyen hekim arkadaşlarımızdan mecburi hizmeti kaldıracağız 2023'te." dedi.
1- Hacettepe Üniversitesi | En İyi Tıp Fakültesi!
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 1967 yılında Ankara ilimizde kurulmuştur. Hem İngilizce hem Türkçe bölümü vardır. Hazırlık bölümü vardır. Türkçe TIP okuyacaklar için muafiyet geçme notu 55 İngilizce Tıp okuyanlar için ise 65 puandır.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
ÜNİ-VERi bilgilerine göre Türkiye'de en kolay iş bulan meslek alanı Tıp Fakültesi mezunlarına ait. Fakat listenin ilk sıralarını Tıp'ın yanı sıra Eczacılık, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Odyoloji gibi sağlık bölümleri sahipleniyor.
Bir doktor olarak tıp fakültelerinden mezun olan herkes elbette en az 120-130 IQ'ya sahiptir. Bu yüzden elbette biraz zekaya sahip olmak gerekiyor ama bir dahi olmaya gerek yok.
Ayda ortalama olarak ailesine maliyeti en az 5 bin lira. Bu para barınma, yeme içme, giyme ve kırtasiyeye gidiyor. Özellikle tıp fakültesi öğrencilerinin kitapları çok pahalı. Yine de düşük maliyetten bir hesapla bir öğrencinin 6 yıllık maliyeti en az 240 bin lirayı buluyor.
YKS sonuçları dün açıklanırken tıp fakülteleri tercih sıralamasında geriye düştü. Gençler çalışma koşulları, ekonomik yetersizlik, itibar kaybı ve sağlıkta şiddet nedeniyle tıp fakültelerini tercih etmedi. YÖK Başkanı Özvar, kontenjanların yüzde 99'unun dolduğunu ve başvuran sayısında yüzde 24 artış olduğunu açıkladı.
Kamu görevlilerinin yıllık izin hakları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. Ve 103. Maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddelere göre; Kamu görevlisi hekimlerden, hizmeti 1 yıl-10 yıl arası olanlara 20 gün, 10 yıl ve üstü hizmet süresi olanlara ise 30 gün yıllık ücretli izin verilir.
Devlet hastanelerinde poliklinikler hafta sonları (Cumartesi – Pazar) çalışmamaktadır. Herhangi bir rahatsızlık yaşamanız durumunda hastanelerin 24 saat düzeniyle haftanın 7 günü çalışan acil servislerine giderek muayene olabilirsiniz.
İşte, doktorlar iş bırakma eylemi yapacağı tarih... Hekim Dayanışma ve Yardımlaşma Platformu (Hekim-Sen), doktorların 11 Temmuz 2023 Salı günü iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı. 6 sendikaya üye sağlık çalışanları, 11 Temmuz 2023 Salı günü acil servis hariç olmak üzere çalışmayacak.
Türk Tabipleri Birliği'nin rakamlarına göre son 2 yılda 8 bin doktor, 2021'de ise 1.405 doktor istifa etti. Bu yılın ilk ayında 197 doktor Avrupa'ya gitti. Türkiye'de her yıl 15 bin kişi tıp fakültelerinden mezun oluyor.
•2021 verilerine göre İstanbul'da 10 bin 411 diş hekimi bulunmakta öte yandan Bayburt'ta 1, Ardahan ve Kırıkkale'de 4 adet çalışan diş hekimi bulunmaktadır. •2032 yılında mevcudun 3 misli dişhekimi olacağı tahmin ediliyor. Diş hekimlerinin önümüzdeki 10 yıl içinde işsiz kalacağı bir gerçektir.
Son olarak başka çare bulamadığından 12 Ocak 2023 tarihinde tüm Türkiye genelinde 1 (bir) günlük iş bırakma eylemi yapılacaktır.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Acil Tıp Uzmanı; acil servisin tüm eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüten, acil servisteki hasta bakım hizmetlerini yerine getiren ve bu hizmetlerin yerine getirilmesini sağlayan kişilere verilen mesleki unvandır.
Türkiye'de tıp eğitimini tamamlayarak yurtdışında doktorluk mesleğini icra etmek mümkündür. Bunun için ülkelerin talep ettiği belgeleri hazırlamanız ve gerekli şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi dil yeterliliğine sahip olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri