Kandaki şeker seviyesini yükseltir. Ancak içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat da bulunduğu için diyabet hastasıysanız cennet hurmasını tüketirken günlük tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Trabzon hurmasının yanında bir porsiyon süt ve yoğurt tüketilmelidir. Bakır bakımından oldukça zengindir.
Diyabeti olanlar maksimum 15 gram karbonhidrat içeren meyve porsiyonlarını güvenle tüketebilirler. Buna göre diyabetik bir kişi günde 3 adet hurma yiyebilir.
Şeker Hastaları İçin Faydalıdır: Diyabet hastası olanlar açlık arzusuna eğilimlidir ve bu da çok sık görülür. Zengin lifli yiyecek olan cennet hurması açlık seviyelerini frenlemek için şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Meyvenin kandaki şeker seviyesini de düzenlediği bilinmektedir.
Karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı, şeker hastalığı veya hamilelik şekeri olan bireylerin 1 orta boy cennet hurmasının yarısının bir ara öğünde tüketmeleri gerekmektedir. Yüksek karbonhidrat içeriğine bağlı fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Diyabetli bireyleri dikkatli olması gerekmektedir.
Karbonhidrat içeriğinden dolayı, şeker hastaları 1 orta boy cennet hurmasının yarısını bir ara öğünde tüketmelidir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Diyabetlilerin dikkatli olması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Hurma oldukça lezzetli, şeker oranı yüksek olan kuruyenişler arasında yer alır. Bu nedenle uzmanlar yaş olan hurmaları önerir. Aynı zamanda kan şekerini hızlı şekilde yükseltip alçaltmayan Bağdat hurması ya da Sugai hurmas tüketebilir.
Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Trabzon hurmasını aşırı tüketmek faydalarının yanı sıra vücutta hasar oluşturabilir. Mide asidiyle etkileşime girerek sindirimi zorlaştırır ve faydasının aksine kabızlık yapabilir. Zamanla taşlaşarak sindirilmeden mide içinde ya da bağırsağın herhangi bir kesiminde tıkanmaya yol açabilir.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Cennet Hurmasının Zararları:
-Diyabet hastaları fazla tüketmemelidir. Vücuttaki şekeri yükseltir. -Alerjik etkisi olabilir. -Sindirim problemleri ortaya çıkarabilir.
Trabzon hurması ya da cennet hurması olarak anılan bu meyvenin olgunlaşmış halini dikkatle tüketmek önemli. Çünkü tamamen olgunlaşmış bir Trabzon hurmasının 100 gramında yaklaşık 13 gram kadar şeker bulunuyor.
Cennet hurması olgunlaştığında bekletmeden tüketebilirsiniz.
Önemli bir C vitamini deposu olan Trabzon hurması vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı vücudu korurken, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Saç ve cilt sağlığını destekler, saçların düzenli uzamasına yardımcı olurken saç dökülmelere karşı etkilidir.
Trabzon hurması, yüksek tansiyonu dengede tutar ve bireylerin rahatlamasını sağlamaktadır. Zengin bir C vitamini kaynağı içerdiğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve düzenli tüketildiği zaman etkisi git gide çoğalır.
Trabzon hurması ile zayıflama... Daha çok Trabzon hurması ve Cennet hurması olarak karşımıza çıkan taze hurma, sağlık açısından vücuda fayda sağladığı gibi diyette de kilo vermeye yardımcıdır.
Uzun süre ve çok miktarda tüketildiğinde bu risk hep var
Yazıyı Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Murat Keskin'in sözleriyle ve uyarılarıyla bitirelim: "Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir.
Trabzon hurmasının faydaları saymakla bitmiyor! Cennet hurması diye de bilinen bu mucize besin, Lif açısından zengin olduğundan diyet listelerinde üst sıralarda yer alıyor.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
"Her ne kadar dişlerimiz için sağlıklı bir besin olsa da, üst üste tüketilip dişler fırçalanmadığında hurma da diğer yiyecekler gibi çürüklere sebep olabilir. Hurma yedikten sonra ağız su ile çalkalanmalı, dişler 30 dakika sonra fırçalanmalıdır."
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri