Trabzon'un yöresel yemekleri denince akla elbette ki dillerden düşmeyen kuymak, hamsi balığı,
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Trabzon neyi meşhur tatlı? Pepeçura. Trabzon'da yaşamış Rumların şehre bir hediyesi niteliğinde olan pepeçura siyah üzüm, antep fıstığı, hindistan cevizi, fındık, isteğe göre mısır unu ya da vanilyayla da yapılabilen şehre ait en lezzetli tatlılar arasında yer alıyor.
Ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen karalahana, özellikle Trabzon'da sık sık tüketilir. Karalahana çorbası mısır ve barbunya ile zenginleştirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de Trabzon veya Hatay hurması olarak bilinen meyve, Abanozgiller ailesindendir. Bu mübarek ağaç, Asya'da Cava elması, Japon hurması, bizde ise cennet hurması veya Allah'ın meyvesi gibi isimlerle de bilinir.
Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
Trabzon'da Ne Yenir ? Akçaabat Köftesi, Kuymak, Trabzon pidesi, Beton helvanın dondurmasının tadına mutlaka bakın. Akçaabat Köftesi; Trabzon'un Akçaabat ilçesine özgü köfteler dana eti, Trabzon ekmeği, az miktarda sarımsak ve yağ ilave edilerek yapılır. En önemli özelliği etin Trabzon'dan gelmesidir.
Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Trabzon denince hemen akla gelen ve şehrin en sembol yeri belki de Sümela Manastırı. Trabzon Maçka'da yer alan ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan Sümela Manastırı'nın inşa tarihi 365-395 yıllarına kadar uzanıyor.
Trabzon'da yer alan doğal güzellikler arasında Uzungöl, Haldizen Yaylası, Aygır Gölü, Balıklı Göl, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı, Çalköy Mağarası, Sera Gölü, Hıdırnebi Yaylası ve Değirmendere bulunmaktadır.
Erkek giysilerde siyah, lacivert renk kullanılmakla birlikte yöredeki el tezgahlarında dokunan koyu kahverengi şaldan giysiler yapıldığı da bilinmektedir. Erkek giysileri genel olarak; kabalak, yelek, aba, zıvka, mintan, çizme (sabuk), çarık, çapula, kuşak ve takılardan (kama, kemer, yağdanlık, kavlık, köstek) oluşur.
Karadeniz ve Zigana Dağları arasında uzanan bu güzel şehir tarihi manastırları, konakları, camileri ve müzeleri ile tam bir kültür mozaiği sunuyor. Yemyeşil yaylaları ve tüm diğer doğal güzellikleriyle de göz dolduran Trabzon, tertemiz havası ve eşsiz manzaraları ile tüm ziyaretçilerini mutlu etmeyi başarıyor.
Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.
Kuymak: Mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniri ile yapılan bu yemek, damak çatlatan bir lezzet. Trabzon'un en meşhur lezzetlerinden birisi olan kuymak, halk arasında 'muhlama' ya da 'mıhlama' olarak da bilinir.
Trabzon ili Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Rize, Bayburt, Gümüşhane ve Giresun illeri ile komşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri