İlgilendiğiniz markayı sorgulamak için https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinde yer alan formu kullanabilirsiniz. Bu formu kullanarak; marka adı, başvuru sahibi, başvuru tarihi gibi bir çok kriter ile arama yapabilirsiniz.
Markaların tescil (trademark) kontrolü Amerika Patent ve Marka Ofisi (United States Patent and Trademark Office, kısaca USPTO) veritabanı (Trademark Electronic Search System, kısaca TESS) üzerinden yapılmaktadır. Marka ismi, Amazon'da ürün isminin altında yazıldığı şekilde sorgulanmaktadır.
Tescilli marka (™ ya da ®), bir ticaret hukuku ve markalar hukuku terimi olup ticari bir malı diğer benzerlerinden ayırmaya yarayan işaret, özellik anlamına gelir. "Tescilli marka", "ticari marka" veya yalnızca "marka" gibi isimler de bu anlamda kullanılabilirler.
Patentlere Nereden Bakılır? portal.turkpatent.gov.tr adresi üzerinden aktif patentler görülebilir. Bu web sitesinde doldurulması gereken alanlar doldurulduktan sonra ilgili bilgilere ait patentler görüntülenir.
Marka tescili sorgulama işlemlerine Türk Patent Enstitüsü bakmaktadır. Bu kurumun online sitesine girerek işlemler bölümünden marka tescili sorgulama yapabilirsiniz. Markasının tescillenmesini bekleyen kişiler resmi evraklarıyla ilgili takipleri bu alandan yapabilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerinde patent numarasının belirtilmiş olmasıyla anlaşılır. Böyle bir ibare yoksa patent veritabanları kullanılarak ürünün patentli olup olmadığı tespit edilebilir. Bir ürün üzerinde patent numarasının belirtilmesi, istemeden oluşabilecek patent ihlali durumlarını önleyecektir.
Marka patenti, her ülkenin resmi kuruluşu olan patent enstitülerinden alınır. Türkiye'de ise Türk Patent ve Marka Kurumu marka tescil belgesi vermektedir. Resmi internet sitesi üzerinden ilgili formu doldurduktan sonra belgelerini hazırlayıp, marka patent başvurusu yapabilirsiniz.
Tanımlamalardan da anlaşılabileceği gibi marka ve patent tamamen farklı kavramları ifade etmektedir. Marka tescili tüketiciyi yönlendirmek üzere kullanılan bir işaretin belgesi iken patent ise yeni buluşları korumak için verilen bir belgedir.
1 sınıflı online Marka Başvurusunun resmi harcı 240 TL'dir. Sınıf sayısı arttıkça harçta artar. Her eklenen sınıf için 240 TL ödenmesi gerekmektedir. İşlem fiziki evrak ile elden yapılıyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun banka hesabına ödeme yapılmalıdır.
Marka tescil çalışması, Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapılarak gerçekleştirilir. 45 adet marka tescili sınıfı bulunur. Markanın bu marka sınıfları içerisinde hangi sınıfa ya da sınıflara dahil olacağı ise marka tescil araştırması ile tespit edilmektedir.
TM işaretinin açılımı "Trade Mark" kelimesinin baş harfleridir ve "Ticari Marka" anlamına gelmektedir.
R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.
Bu program kendi ürünlerini kendi üreten Amazon satıcılarının, markalarının sahibi olarak kayıt almalarını, ürün sıralamalarını ve Amazon platformunda marka kimliklerini daha iyi yönetmelerini sağlar. Amazon marka tescilinin en önemli faydası, sizi taklitçilerden korumasıdır.
Amazon.com'da kendi markanız ile var olacaksanız bulunduğunuz ülkede mutlaka marka tesciliniz olması gereklidir. Amazon bunu artık bir zorunluluk olarak sunuyor ve bu konuda taviz vermiyor.
Marka konusu değerin sınıfında bulunan diğer tescilli markalarla karşılaştırılması markanın sorgulanması işlemidir.
Tescilli tamamlanmış ya da başvurusu yapılan markalar, üçüncü kişilere bir marka devir sözleşmesi ile devredilebilmektedir. Marka devir sözleşmesi, yazılı olarak yapılmalı ve noter tarafından onaylanmalıdır. Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 148. maddesi 4. fıkrası uyarınca, noter onayı bir geçerlilik şartıdır.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
Hiçbir şey olmaz. Her sabah yine dükkanınızı açabilir, müşterilerinize verdiğiniz hizmeti vermeye devam edebilir, şu an yaptığınız ne varsa aynen yapmaya devam edebilirsiniz. Teknik olarak markanızı tescil ettirmeye hiç ihtiyaç yoktur.
Bir buluş için patent almak gerekli ve faydalı bir işlemdir. Patenti alınan buluş sadece bir kişi ya da şirket tarafından üretilebilir, kopyalanabilir ve satılabilir. Buluşun kendisine ait olduğunu patent başvuru sürecinde kanıtlayan ve patent alan taraf buluşa dair her türlü kullanımda hak sahibi konumundadır.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
Sahibi tarafından izin verilmemiş bulunan tanınmış işaretler, dini değer ve sembolleri içeren işaretler ve kamu düzenine ya da genel ahlaka aykırı işaretler marka olarak tescil edilemez.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri