Trafik Kazası Tazminat Davası Yetkili Mahkeme Trafik kazası nedeniyle tazminat davasına bakmaya yetkili mahkemeler şunlardır: Davalılardan herhangi birisinin ikametgahı mahkemesinde tüm sorumlululara maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.6).
Trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davaları kaza sonucu oluşan ekonomik zararlar için sorumlu olan kişi veya kurumlardan talep edilir. Bu nedenle trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davası kaza sonucu sorumlu olan sürücüye, aracın sahibine, aracın işletmecisine veya sigorta şirketine karşı açılabilir.
Genellikle zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketinin manevi tazminat talepleri ile ilgili bir sorumluluğu yoktur fakat trafik kazasında kusurlu taraf, poliçesine “manevi zararların tazmini” ek teminatını ilave ettirmiş ise Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yapan sigorta şirketi manevi tazminattan sorumlu olur.
Yaralanmalı trafik kazalarında tazminat iki çeşitte görülmektedir. Maddi ve manevi olarak iki farklı tazminat tarzı bulunmaktadır. Maddi Tazminatı karşı tarafın trafik sigortasından talep edilebilmektedir. Trafik sigortası kazadaki kusur oranına göre ödeme yapmaktadır.
Eğer kaza kusurlu tarafın sigortası varsa ve poliçe kapsamında ise, sigorta şirketi hasarı karşılar. Ancak, poliçe dışı durumlarda veya poliçenin süresi dolduysa, kusurlu tarafın hasarı kendi cebinden karşılaması gerekebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Taksir ile öldürme suçu madde Türk Ceza Kanunu Madde 85 de açıklanmaktadır. Taksirle birinin ölümüne sebep olan kişi şikayet edilmesi üzerine Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davalarda 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanır.
Boşanma davasında maddi manevi tazminat ne zaman istenir? Boşanma davası ile birlikte dava dilekçesinin talep kısmında maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulabilir. Maddi ve manevi tazminat talebi boşanma davası ile birlikte istenebileceği gibi boşanma davasının açılmasından sonra da bulunulabilir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Maddi tazminat davası, hukuka aykırı bir eylem veya işlem nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin, yani maddi zararların giderilmesi; manevi tazminat davası ise aynı işlem veya eylemler nedeniyle bireyin yaşadığı üzüntü, elem ve yıpranmanın yol açtığı manevi zararların giderilmesini amaçlayan bir dava türüdür.
Sakatlanmalı trafik kazalarında; Kişi sakatlık oranına ve tüm ömrünün geri kalanına göre meydana gelecek iş gücü kaybına yönelik zararını, tedavi masraflarını maddi tazminat olarak talep edebilecek ve duyulan acı ve ızdırap nedeniyle de manevi tazminata hak kazanabilecektir.
Hukukumuzdaki doktrin ve uygulamalara baktığımızda manevi tazminat talebi için kusur şartının aranmadığı görülmekte olup; aslolan bir kişiyi sorumlu tutabilmek için kusurlu veya kusursuz sorumluluk hallerinden birinin bulunmasıdır.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Trafik kazasında tazminat alabilmek için belli prosedürleri yerine getirerek sigorta şirketine zamanında başvuru yapılması gerekir. Süresinde başvuru yapılması ve prosedürlerin yerine getirilmesi kısa süre sonra ilgili sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesi sağlar.
Kazaya karışan aracın trafik sigortası veya kasko sigortası hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa tazminat o şirketten alınır. Zarar görenin dava yoluna gitmeden önce trafik kazası sigorta tazminatı başvuru dilekçesi ile sigorta şirketine başvurması gerekir.
Trafik kazası geçirdim ne kadar tazminat alırım 2021? 2021 yılında trafik kazası geçirmeniz sonucunda, tazminat davasının % 25 oranında alınması uygun görülmektedir. Genel hesaplamalara göre 250 Bin TL tutarında ödeme yapılması gerekir.
Tek taraflı trafik kazasında, araç içinde yolcu olarak bulunan ve kaza sonunda yaralanan kişiler, araç sürücüsünün kusuruna bakılmaksızın her koşulda sigortadan tazminat talep etme hakkına sahiptir.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Kural olarak tazminat davasında davacı, haksız fiil veya işlemden doğrudan zarara uğradığını iddia eden kimsedir. Örneğin, trafik veya iş kazası nedeniyle yaralanan kazazede, doktor hatası nedeniyle vücut bütünlüğü zarar gören hasta, boşanma davasında eşler maddi ve manevi tazminat davası açabilirler.
Tazminat ödenmezse ne olur? Maddi ve/veya manevi tazminata hükmedilmesi halinde tazminat borçlusu taraf, tazminat alacaklısı tarafa bu tazminatı ödemekle hukuken yükümlü olacaktır.Davalı tarafın tazminat ödemesini süresinde yapmaması halinde davacı eş icra dairesine başvurarak icra takibi başlatabilir.
Kazayı yapan şoför, araç ruhsat sahibi, (işleteni) tazminattan birlikte müteselsilen sınırsız sorumludur. Yine aynı şekilde sigorta şirketi (ZMMS-KASKO) de limitleri dahilinde maddi tazminattan sorumludur. Manevi tazminat kural olarak sigorta sorumlu değildir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Trafik kazaları, her araç kullanıcısı için riskli sonuçlar içeren hem maddi hem de hayati sonuçları olan kaza türleridir. Bu nedenle trafik kontrol mekanizmaları, tespit süreçleri ve takip sırasında kusur oranı hesaplamaları ile zarar karşılamalarında sorumlular belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri