Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.
Bugün araç sahibi sadece trafik şubesi üzerinden araç çekme belgesini dakikalar içerisinde alıyor. Yapılan düzenleme doğrultusunda araç sahibi doğrudan aracın herhangi bir borcunun olmadığını gösteren belge ile noter kurumuna başvurarak araç çekme belgesini pratik bir şekilde alabiliyor.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Aracınıza çekme belgesi almak için her şeyden önce aracın bütün trafik ve vergi borçları ödenmelidir. Daha sonrasında vergi dairesinden aracın borcu olmadığına dair belgeyi alarak Şoförler Odasına başvurarak müracaat formlarını doldurmanız gerekmektedir.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür.
İlgili 35 soru bulundu
Çekme Belgeli Araca Sigorta Yapılır mı? Trafikten çekme belgeli araçlara sigorta yaptırılması gerekmemektedir.
Çekme belgesi bulunan bir araç, trafiğe çıkmadığı için trafikte olan tüm araç sahiplerinin ödemesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Zorunlu Trafik Sigortası'ndan muaf tutulur.
Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Bazı araç sahipleri kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gidebiliyor. Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkış izni olmamasına rağmen noter aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabiliyor.
Araç çekme belgesi almadan önce noterde aracın üzerine herhangi bir haciz, yaptırım vb. durumların olmaması durumuna da dikkat edilmesi gerekir. 2023 yılı itibari ile noterden alınacak olan araç çekme belgesinin bedeli 125 TL civarındadır.
Çekme belgesi olan araçların, araç sigortası yaptırmaları zorunlu değildir. Ancak isterseniz çekme belgeli aracınıza sigorta yaptırabilirsiniz.
Noterde satış işlemi yapılırken aracın sigorta bilgileri kontrol edilmez ve aracın sigortasının olmaması satışına engel değildir.
Trafikten Men Ceza Sorgulaması
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusu da oldukça merak edilmektedir. İlk olarak araç çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayene ettirilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında araçta herhangi bir arıza ya da hasar tespit edilirse bu arızalar giderilmeli daha sonra tekrardan muayeneye sokulmalıdır.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı? Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır.
TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
E-Devlet ile Araç Muayene Tarihi Sorgulama
İlk adım olarak E-Devlet şifresi veya mobil imza ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra "Araçlarım" bölümüne gidilerek araç bilgileri seçilir. Bu bölümde aracın son muayene tarihi ve geçerlilik süresi gibi önemli bilgilere ulaşmak mümkündür.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Ehliyetsiz sürücünün yanında aracı teslim alabilecek bir sürücü olmaması durumunda görevli kolluk memuru aracı trafikten men etmekte, aracı ehliyetsiz kişiye sürdüren araç sahibinin plakasına da ayrıca ceza düzenlemektedir.
Bu borçların zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin araçlarına bankalar tarafından el konulmakta ve dolayısıyla araç da trafikten çekilebilmektedir. Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır.
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
Araç çekme belgesi almak için eskiden herhangi bir Trafik Şube Müdürlüğüne müracaat ederek borcu yoktur belgesini teslim etmek yeterliydi. Ancak, yapılan birtakım düzenlemeler çerçevesinde artık borçların ödenmesinin ardından araç plakası ile birlikte notere gidilerek araç çekme belgesi talep edilebiliyor.
Bazı durumlarda aracın sahibi yurtdışına çıkacağı için vergi ve sigorta ücretlerinden muaf olabilmek adına araç için çekme belgesi alabilir. Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkma izni yoktur. Çekme belgeli bir aracın trafiğe çıktığı tespit edildiği takdirde sürücüye veta aracın sahibine belirli bir ceza yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri