Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar Hasar kaydı ile sadece aracın geçirdiği kazaların meydana getirdiği tüm hasarlara ulaşım sağlanır. Tramer kaydında hasar kaydının yanı sıra aracın kusur oranı, sigorta işlem bilgileri, değişen parçaları gibi pek çok önemli detayı öğrenmek mümkündür.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Tramer kaydı, aracın kaza ve hasar geçmişini, sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulmasıdır. Tramer kaydı ile bir aracın geçmişte yaşadığı kaza sonucu hasar durumunu, değişen parça gibi detaylı bilgilerini öğrenebilirsin.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Gerekli tamir işlemlerinin yapılmasının ardından ağır hasar kayıtlı araçlar yeniden trafiğe çıkabilmektedirler. Ağır hasar kaydı sorgulama işlemleri e - devlet sistemi üzerinden, TRAMER sistemi üzerinden veya SMS ile yapılabilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Tramer bilgisine ulaşıp kaza ve hasar gördüğünüz ikinci el aracı oto ekspertiz kontrolü yaptırdıktan sonra onay belgesi ile çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Plaka Değişince Hasar Kaydı Silinir mi? Plaka değişinde hasar kaydı silinmez. Şasi numarasından tüm hasarlar halen görüntülenir.
Evet, etkiler. Araç işletenlerine kayıtlı oldukları illere göre Trafik Sigortası Tarife ve Talimatlarında belirtilen oranlarda il trafik hasar yoğunluğu indirimi yapılır.
İkinci el satışlarda satın alınmak istenen aracın TRAMER kaydı kontrol edilerek daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı anlaşılır. Hasara uğrayan bir araç kasko güvencesinde mi sorusunun cevabı "evet"tir fakat söz konusu güvenceye değer kaybı dahil edilmez.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Tramer kaydı ile araca ait detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Aracın daha önce yapmış olduğu kaza veya kazalar bulunuyor ise yaşanan kaza sonucu oluşan hasar durumu ve değişen parça olup olmadığı gibi detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Tramer kaydı olan bir araç daha önce bir kazaya karışmış araç demektir.
Tüm operatörler için 11 TL hizmet bedeli karşılığında sunulan bu hizmetten yararlanmak için plakayı boşluksuz olarak 5664'e SMS atmanız yeterli. Şasi numarası ile hasar sorgulaması için de 5664'e “HASAR boşluk S boşluk ŞASİ NO” formunda bir mesaj göndermeniz gerekiyor.
5664 SMS sorgulama hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 60,00 TL' dir. Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Trafik poliçesi sorgulama işlemini E-Devlet sistemi üzerinden ücretsiz bier şekilde gerçekleştirebilirsiniz. TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapacağınız E-Devlet sisteminde ''Trafik Sigortası Sorgulama'' alanınına giriş yaptığınızda aracınıza ait trafik poliçesi ve hasar kaydına ulaşabilirsiniz.
TRAMER sorgusunu SMS ile yapmak için aracın öğrenmek istenilen detayının ve plakasının 5664'e kısa mesaj olarak yollanması gerekir. Sigorta Birliği ve Gözetim Merkezi tarafından kurulan 5664 SMS hattına yollanan mesajlar, tüm operatörler tarafından aynı şekilde fiyatlandırılır.
Kasko sigortası ile ilgili olarak yanıtı en çok merak edilen sorular arasında “Kaskodan cam değişimi hasar kaydı olarak işlenir mi?” bulunmaktadır. Kasko cam değişimi hasar kaydı olarak tramer sistemine işlenmektedir.
Rakamsız Ağır Hasar Kaydı Nedir? Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir.
Yaşanan bir kaza sonrasında aracın masraflarının sigorta tarafından karşılanması durumunda oluşan kaza bilgileri TRAMER kaydına eklenir. Bu kayıtlarda aynı zamanda aracın hangi sigorta şirketi tarafından sigortalandığı ve uygulanan poliçenin bilgileri de yer alır.
Tramer kaydı sorgulama nasıl yapılır ❓
e-Devlet sitesine girin. eDevlet hesabınıza giriş yapın. Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranına girin. Aracın plakasını yazın.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri