Tramer bilgisine ulaşıp kaza ve hasar gördüğünüz ikinci el aracı oto ekspertiz kontrolü yaptırdıktan sonra onay belgesi ile çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.
Hasar kaydı ile araçta trafik kazası sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşılabilmektedir. TRAMER kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok sayıda detaylı belgelere ulaşılabilmektedir. Araç hakkında birçok bilginin bulunduğu TRAMER kaydı sistemi üzerinde hasar kaydı da bulunmaktadır.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır. Her iki kayıt türünde de raporlar, kaza tutanakları ve bilgiler Tramer sisteminde kayıt altına alınır.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Hasar kaydı tramere ne zaman geçer? Eğer kazadaki hasar bilgisi, eksper tarafından sisteme girilirse işlemin tamamlanmasını takip eden 1 ila 3 günde, sonuçlar tramere yansır.
Hasar kaydı, aracın daha önceki kullanıcısında gerçekleşen ufak çaplı kaza, boya, tamir işlerini barındırır. TRAMER ise ikinci el araçların sigorta bilgilerine, hasar kaydına ve kaza geçmişine ulaşılabilen sistemdir.
Bir aracın doğal afetler, çeşitli trafik kazaları ve diğer sebepler nedeniyle ağır olarak hasar alması sonucunda oluşturulan kayıt, ağır hasar kaydı olarak adlandırılır.
Değişensiz hasar kaydında araç, ağır hasarlı olarak kayda geçer fakat hiçbir parçasının değişmesine gerek olmaz. Örneğin; kaza sonrasında aracın bir bölümü arızalanmış ama değişmesine gerek olmadan tamir edildiyse bu araç değişensiz ağır hasar kaydı listesinde olur.
Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Tramer sorgulaması sayesinde araç hakkındaki sigorta bilgilerine ulaşmak mümkündür. Ancak bazı araçlarda ufak tefek hasarlar söz konusu olduğundan olay sigortaya bildirilmediğinden bu konuda bilgi sahibi olmak zorlaşmaktadır. Ancak başından büyük hasar geçmiş araçların olayı saklama şansı bulunmamaktadır.
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor. Araç hakkındaki pek çok bilginin yer aldığı Tramer kaydı sisteminde hasar kaydı da yer alıyor.
İkinci el satışlarda satın alınmak istenen aracın TRAMER kaydı kontrol edilerek daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı anlaşılır. Hasara uğrayan bir araç kasko güvencesinde mi sorusunun cevabı "evet"tir fakat söz konusu güvenceye değer kaybı dahil edilmez.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Hasar kayıtları aracın ufak çaplı kaza ve tamir işlemlerini içeren bir kayıttır. Bu hasarlar, hasar geçmişinde hasar kaydı olarak görünür ancak tam hasar almamış yani pert olmamış aracın parçası zarar görmüş ve değiştirilmiş ise hasar kaydında görünmek durumundadır.
Örnek verecek olursam Tamponunuz ile karşı araca sürtme neticesinde karşı tarafın aracında oluşan hasar sizin sigorta şirketiniz tarafından yaptırılır. Oysaki sizin arabanızda hiç bir hasar yoktur. Bu da sizin tramer kaydınız da tutarsız olarak görünür. Yani sizin arabanızda oluşan hasar değildir.
TRAMER sisteminde tüm sigorta bilgileri toplanır ve bütün veriler depolanır. TRAMER sorgulaması yapılarak bir araca ait sigorta işlemleri görülebilir. Bunun yanı sıra bir aracın ağır bir hasarı olup olmadığı da kontrol edilebilir, araç hasar kaydı ve kaza bilgileri takip edilebilir.
Turkcell, Türk Telekom, Vodafone ile anlaşmalı olarak devreye alınmış olan SMS projesi ile kişiler mesaj atarak arabalarının hasar geçmişlerini, araç detay bilgilerini, eksper raporuna göre değişen parçalarını Turkcell, Türk Telekom, Vodafone "5664"e mesaj atarak sorgulayabilirler.
Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama
Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY" boşluk PLAKA” yazarak 5664'e SMS atman yeterli olacaktır.
Ulaştığınız bilgilerle aracınız ile ilgili yapacağınız işlemleri planlayabilirsiniz. Trafik poliçesi sorgulama işlemini E-Devlet sistemi üzerinden ücretsiz bier şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer İMM sigortan limitsiz olsaydı, geri kalan hasar masrafını da karşılardı.Sınırsız İMM' de hasar masrafının ne kadar olduğunun önemi tamamen ortadan kalkıyor. Limitsiz bir şekilde karşı tarafın hasarı İMM sigortan tarafından ödeniyor.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi ya da daha çok bilinen adıyla Tramer, bir veri deposu olarak tüm sigorta bilgilerini toplayan bir sistemdir. Tramer sistemi üzerinden bir aracın tüm sigorta işlemlerinin ve hasar bilgisinin takibi veya kontrolü gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri