Dünyada ilk kez atlı tramvay, 1807'de İngiltere'de toplu taşımada kullanıldı. İstanbul'da ilk atlı tramvay 1871'de ve ilk elektrikli tramvay 1914'te çalıştı. Ağır yükler, en kolay şekilde kütük, taş veya çelik gibi sert yüzeyler üzerinde kaydırarak veya sert tekerlek kullanarak taşınır.
İmtiyazlı ve yabancı sermayeli özel şirket eliyle yürütülen Elektrik, Tramvay, Tünel, Havagazı gibi hizmetler önce millileştirilmiş, daha sonra 3645 sayılı yasa ile İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmiştir.
Böylece D.T. Ş., 1870 yılının ilk aylarından itibaren İstanbul'da bu hattın güzergahında raylar döşemeye başlamıştır5. İlk atlı tramvay 1871 yılında Azapkapusu - Galata - Tophane - Beşiktaş arasında işletmeye açılmıştır6.
Tramvay, endüstri devriminin etkileriyle birlikte 19. yüzyılda ortaya çıkan bir taşıt aracıdır. İlk olarak 1832 yılında New York'un Harlem mahallesinde hizmete açılan bir raylı taşıma hattıyla kent içi yolcu taşımacılığında kullanılmaya başlanmıştır.
b>Eskişehir Belediyesi'nin 1.5 yıl önce 117 milyon dolara ihale ettiği ESTRAM projesi kapsamında Avusturya'da üretilen 18 tramvayın ilki, kente getirildi. Kanada merkezli BOMBARDİER firmasının 23 ülkedeki üretim tesislerinden biri olan Avusturya'da imal edilen vagonların biri 260 kişiyi taşıma kapasitesine sahip.
İlgili 32 soru bulundu
İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da birden fazla tip raylı sistem kullanılırken, Adana'da sadece metro, kalan tüm şehirlerimizde ise (Eskişehir, Kayseri, Samsun, Konya, Antalya, Gaziantep, İzmit) sadece tramvay kullanılıyor.
Timişoara Bozankaya'yı seçti
Türkiye'nin ilk raylı sistem aracı ihracatçısı Bozankaya, Romanya'nın Timişoara şehri için 16 adet %100 alçak tabanlı tramvay üretecek.
UUJFE. 2016; 21(2): 489-498. Şimit K. O. , Rizelioğlu M. , Arslan T. TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ TRAMVAYI İPEKBÖCEĞİ HATTI ÜZERİNE BİR ANALİZ. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi.
Ukrayna'da, mühendis F. Pyrotskyi 1875'te elektrikli tramvayı icat etti. Elektrik bir kilometre mesafeye iletiliyordu. Elektrik izolasyonuyla zeminden ayrılan raylar, aynı zamanda motora elektrik iletiyordu.
Ancak 1960'lı yıllarda dünyanın birçok şehrinde yaşanan gelişmelere paralel olarak tramvay servisi 1956'da İstanbul'da da kapatılmaya başlandı ve 1966'da tamamen ortadan kalktı.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
1992 - Tamamen ayrı modern bir tramvay hattının açılması: İstanbul'un Avrupa yakasındaki Aksaray ile Beyazıt-Kapalıçarşı arasında Yapı Merkezi tarafından inşa edilen tramvay hattı ile İstanbul'daki ilk modern tramvay hattı hizmete girmiş oldu.
Çıkabilecek en yüksek hızları genelde 50 km/saat ile 70 km/saat, gövde dayanımları ise 200kN – 300kN olacak şekilde tasarlanmaktadır. Diğer raylı sistem araçlarına göre dezavantajı, tramvayların kara yolları ile kesişme bölgelerinin bulunmasıdır.
Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı Fulya Yıldız kesimi açılmış (2 km.) Dudullu-Bostancı metro hattı açılmış (14,7 km.) Toplam 17,5 km. olan bu yeni açılışlar ile İmamoğlu'nun 3,5 yıllık hizmet süresi içinde 46,6 km.lik raylı sistem inşaatının tamamlandığı bilgisine ulaşılıyor.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Yönetim Kurulu Başkanı 1986 yılında İstanbul'da doğan Fatma Öztürk Gümüşsu, 2008 yılında Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. 2014 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Yönetimi Yüksek Lisans programını tamamladı.
Ankara nostaljik tramvayı, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Millet Bahçesi'nin içinde yer alan nostaljik tramvay sistemidir. 28 Ekim 2021 tarihinde hizmete açılmasıyla beraber Ankara'nın ilk şehir içi nostaljik tramvay sistemi unvanına sahiptir.
Alınan tramvaylar 30 metre uzunluğunda ve boş olarak 30 tondur. Her bir tramvayın kapasitesi 83 oturan olmak üzere toplam 330 kişidir. Tramvaylar kilometre başına 3 kw enerji tüketmektedir.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır.
Tarih kaynaklarına göre; 1917'de Konya valiliği yapan Sadrazam Avlonyalı Ferit Paşa'nın, Selanik'te elektrikli tramvayın devreye girmesiyle, oradaki atlı tramvayları Konya'ya naklettirdiği biliniyor.
Konya tramvayı, Türkiye'nin Konya kentinde bulunan bir tramvay sistemidir. Sistem, 15 Nisan 1992 tarihinde açılmış olup, 25,5 km uzunluğunda iki hat ve 42 istasyona sahiptir.
Maliyetlerdeki avantajlar kaliteye yansıtılarak, dünyanın en kaliteli araçlarını Bursa'da üretiliyor. Bir yandan tramvay vagonları yapılırken, bir yandan metro kabinleri de burada yapılıyor. Burası çok yönlü imalat ve montaj ile birlikte 4- 4'lük son sistem fabrikaya dönüşmüş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri