Gebeliğin sağlanıp sağlanmadığı, transfer işlemi sonrasında kanda bakılan Beta HCG hormon düzeyi ile kesin ve net olarak anlaşılır. Çok erken dönemde tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma gibi belirtiler de görülmez.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
Embriyo transferi yapıldığı andan itibaren geçen 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Bu 12 gün geçmeden anne adayı eğer adet olur ise gebelik gerçekleşmemiş demektir.
İlgili 42 soru bulundu
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Gebeliğin sağlanıp sağlanamadığını kontrol etmek için işlemden 12 gün sonra kandaki Beta HCG hormon düzeyi kontrol edilir. Bu süre içinde anne adayının vücudunda hormonal olarak bir değişiklik olmadığı için genellikle tüp bebek embriyo tutunma belirtileri de görülmez.
Söz konusu ağrılar, adet sancılarıyla benzerlik gösterir. Kimi zaman buna implantasyon kanamasının da eşlik ettiği görülür. Bebek rahim duvarına tutunurken implantasyon kanaması meydana gelir ve birkaç gün boyunca hafif hafif devam etmeyi sürdürür.
Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.
8- Bel, karın ve kasık ağrısı
Hamileliğin en başında hissedilen bu belirtiler size hamile olduğunuz hakkında ipuçları veriyor olabilir. Fetusun rahme yerleşirken meydana getirdiği bu ağrılar hafif kasılma ve kramp şeklinde kendini hissettirebilir.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer.
Tüp bebek aşamaları her zaman doktor kontrolünde gerçekleştiğinden, düşük riski de normal bebeliğe oranda az da olsa daha düşüktür. Tüp bebek transfer sonrası gebelik belirtileri ilk olarak 12-14 gün içerisinde incelenir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Aynı şekilde anne adayının, hapşırması, öksürmesi, ıkınması, ya da transferden sonra ayağa kalması, embriyonun tutunması engelleyen durumlar kesinlikle değildir.
Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Embriyo transferi işleminden sonra, gebelik testinin yapılacağı zamana kadar geçen süre içerisinde bazı durumlarda kanama görülebilir. Bu kanamalar luteal faz kanaması olarak adlandırılır. Luteal faz kanaması, transfer sonrası her kadında görülmek zorunda değildir.
Bulantı, halsizlik ve yorgunluk
Anne adaylarının hamileliğin ilk günlerinde en sık yaşadığı sorunlar; mide bulantısı, uyku hali, yorgunluk gibi şikayetler olur. Çünkü döllenen yumurtanın tutunması aşamasında vücut embriyoyu tehdit olarak algılayıp, bu belirtileri yaşatabilir.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
En erken olarak döllenmeden 7-8 gün sonra kanda tespit edilebilmektedir. Kliniğimizde 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra ilk beta hCG testini değerlendiriyoruz. Sonuç pozitif ise 48 saat sonra yapılacak ikinci bir beta hCG testi ile hormonun artış hızını değerlendiriyoruz.
Hormonlar, embriyo transferinden sonraki ilk haftada bile gebelik semptomlarını tetikleyebilir. Aşırı yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, ruh hali değişimleri, mide ekşimesi ve baş ağrısı bunlardan bazılarıdır.
Gebelik haftası; bebeğin anne rahminde geçirmiş olduğu süre için kullanılan bir tanımlamadır. Gebelik haftası normal yolla elde edilen gebeliklerde son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanmaktadır. Tüp bebekle elde edilen gebeliklerde ise transfer gününe göre hesaplanmaktadır.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri