Transformatör, aynı gücü koruyarak bir manyetik alan vasıtasıyla bir devredeki voltajın yükseltilmesine veya düşürülmesine izin veren bir cihazdır. Alternatif akım devresi içindeki voltajı en aza indirme veya artırma yeteneğine sahiptir. Bu voltaj değişimi, güç değişmeden tutulurken gerçekleştirilir.
Transformatör ya da kısa adıyla trafo iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir. Bir elektrik devresinden diğer elektrik devresine, enerjiyi elektromanyetik alan aracılığıyla nakletmektedir.
Transformatör ya da kısaca trafo; alternatif akım sistemlerde, gerilimi, manyetik indüksiyon yöntemiyle dönüştürmek için kullanılan bir makinedir. Transformatörlerin hareketli parçası yoktur ve dönüşüm frekans değiştirilmeden yapılır. Transformatörler, genel olarak enerjinin iletiminde ve dağıtımında kullanırlar.
Transformatör ya da trafo, A.C sistemlerde gerilimin seviyesini frekans değiştirilmeden manyetik indüksiyon yoluyla dönüştürmek için kullanılan ve hareketli parçası bulunmayan bir elektrik makinesidir. Transformatörler genellikle enerji iletiminde ve dağıtımında kullanılır.
Transformatör, iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sistemdir. Trafolar DC (Doğru Akım) devrelerinde değil, AC (Alternatif Akım) devrelerinde kullanılırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Trafonun tam adı transformatördür. Elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarar. Elektriksel bir devre elemanına verilen isimdir aynı zamanda. İngilizce bir terim olan “transformer” kelimesinden günümüze trafo olarak evrilmiştir.
Alternatif akımda ise, transformatör dediğimiz gerilim dönüştürücüler ile akımı kolayca yükseltebilir ve düşürürebiliriz. Burada alternatif akımın (AC) daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Thomas Edison doğru akım (DC), Nikola Tesla ise alternatif akımı (AC) savunmuştur.
Transformatörler, elektromanyetik indüksiyonla enerjiyi bir devreden diğer devreye geçirirler. Yani, herhangi bir alternatif akım (AC) ve gerilim seviyesini frekansını değiştirmeden istenilen oranda düşürmeye veya yükseltmeye yarayan aletlere transformatör denir. Transformatörün kısaltılmış hali trafodur.
Transformatörler, elektrik enerjisi kullanımının olduğu çoğu yerde kullanılmaktadır. Enerji santrallerinde, şehirlerin elektrik enerjisi dağıtımında, şebekeden enerjiyi alan her cihazda transformatörler bulunmaktadır. Alternatif Akım'ın (AC) olduğu her yerde transformatör vardır, diyebiliriz.
Trafoya DC akım uygulanırsa ne olur? Trafonun sarımlarının öz direncinin çok düşük olduğunu farzedersek direncin sıfıra yakın olduğu yerde akımın ne denli yüksek olacağını da kestirebiliriz. Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
Transformatör, aynı gücü koruyarak bir manyetik alan vasıtasıyla bir devredeki voltajın yükseltilmesine veya düşürülmesine izin veren bir cihazdır. Alternatif akım devresi içindeki voltajı en aza indirme veya artırma yeteneğine sahiptir. Bu voltaj değişimi, güç değişmeden tutulurken gerçekleştirilir.
Trafolar elektrik enerjisinin belirli gücünde gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi yapar.
Alternatif gerilimi yükseltip alçaltabilen düzeneklere transformatör denir. İdeal transformatörlerde güç korunur.
Sekonder sargının gerilimi primerdeki gerilimden yüksek ise, yani çıkıştaki gerilim sinyali giriştekinden daha yüksek ise bu tip transformatörlere yükseltici transformatörler denir. Televizyonlarda bu tip trafolar kullanılır.
Şebekeden gelen 220 voltu düşüren ise şarj aletlerinde bulunan transformatördür. Bu aparat yeni nesil televizyonların içerisine, bilgisayarların kasasının girişine gibi cihazların farklı bölümlerinde de bulunabiliyor.
Elektrik trafoları gerilim değişmesinde gücü sabit tutar. Yapılabilecek bir elektronik trafo da DC akımla elektrik enerjisi üretilebilir. Ayrıca yük altında gerilim değişikliği istenilen değerlerde daha ucuz ve daha kolay yapılabilir.
Güç trafoları santrallerde üretilen elektrik enerjisini yükseltir.
1.1| Sorumluluklar (kim ne yapıyor?)
Büyük güç trafoları için kurulum ve devreye alma normalde üretici tarafından gerçekleştirilir. Dağıtım trafoları ise normalde alıcı tarafından kurulur ve devreye alınır.
Primer ve sekonder sargıları arasında direkt elektriksel bağlantı olmadığından transformatörler giriş ve çıkış devreleri arasında tam elektriksel izolasyon sağlar ve bu izolasyon özelliği amplifikatörler ve hoparlörler arasında da kullanılabilir.
VA, Volt Amper'in kısa yazılışıdır. Volt Amper doğru akım yada cos 0 olan alternatif akım için kullanılan güç birimidir.
Primer; Trafoda gerilim uygulanan sargıdır. Giriş sargı olarak ta adlandırılır. Düşürücü tra- foda ince kesitli çok sarımlı, yükseltici trafoda kalın kesitli az sarımlı olarak yapılırlar. Sekonder; Trafoda gerilim alınan yükün bağlandığı sargıdır.
Bir fazlı bir transformatör, bir fazlı AC olup ve bir fazlı AC çıkışı veren elektrikli bir cihazdır. Bir fazlı transformatörün maliyeti 3 fazlı dağıtım transformatöründen daha düşüktür. Bu nedenle kentsel olmayan alanlarda güç dağıtımında kullanılır.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri